Education City stadion Foto:EPA-EFE/Noushad Thekkayil

FIFA izgubila kontrolu nad situacijom, biće problema sa sponzorima.

U iznenadnom obrtu, katarski zvaničnici su odlučili da će jedino koji će se prodavati navijačima na stadionima tokom Svetskog prvenstva koji traje mesec dana biti bezalkoholno.

Odluku o prodaji piva potvrdio je u petak ujutro zvaničnik Svetskog prvenstva upoznat sa promenom planova. Zvaničnik je zamolio da ne bude imenovan jer nisu ovlašćeni da razgovaraju sa medijima i zato što Katar još uvek priprema svoje zvanično saopštenje u petak ujutro prenosi „Njujork tajms“.

PROČITAJTE JOŠ

Ovaj potez je najnovija i najdramatičnija promena plana za alkohol koji je mesecima povećavao tenzije između FIFA, i Katara, konzervativne muslimanske nacije u kojoj je prodaja alkohola strogo kontrolisana. Ali to će takođe zakomplikovati FIFA-in sponzorski ugovor sa Budvajzerom od 75 miliona dolara, razbesneti fanove koji se već muče zbog ograničenja; i još jednom ostavite organizatore da se muče da se prilagode – ovog puta samo 48 sati pre utakmice otvaranja turnira.

Ali takođe je sugerisano da FIFA, koja se suočava godinama sa žestokim kritikama zbog svoje odluke daprvenstvo prenese u Katar, možda više nema potpunu kontrolu nad glavnim odlukama u vezi sa tim događajem. Zvanični vodič za fanove organizacije napominje da će „vlasnici ulaznica imati pristup proizvodima Budveiser, Budveiser Zero i Coca-Cola unutar perimetra stadiona“ najmanje tri sata pre utakmica i sat vremena nakon toga.

Zabrana prodaje alkohola navijačima na stadionima — pivo će i dalje biti dostupno u luksuznim apartmanima rezervisanim za zvaničnike FIFA-e i druge bogate goste — dolazi nedelju dana nakon ranije odluke da se desetine šatora crvenog piva sa Badvajzerovim brendom premeste na diskretnije lokacije u osam stadiona Svetskog prvenstva, daleko od mesta gde bi prolazila većina publike koja prisustvuje utakmicama.

Katar se uhvatio u koštac sa temom alkohola svaki put otkako je mala zalivska država dobila pravo da bude domaćin Svetskog prvenstva 2010. Alkohol je dostupan u zemlji, ali je prodaja strogo kontrolisana; većini posetilaca, čak i pre Svetskog prvenstva, bilo je dozvoljeno da kupuju pivo i druga alkoholna pića samo u luksuznim hotelskim barovima i po neuobičajeno visokim cenama.

BONUS VIDEO Srpski navijači u Kataru – gde može da se popije pivo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare