Foto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Jean Catuffe/Dppi / Zuma Press / Profimedia/EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ/KHALED ELFIQI

"Vatreni", "crveni đavoli" i najbolji bekovi sveta.

Kada je žreb u Kataru odredio da se u grupu E smeste dva velika favorita, malo ko je očekivao da će se ta grupa ukrstiti sa skoro jednako jakom grupom F i tako nam priredio posebno uživanje i potencijalno sjajna ukrštanja u osmini finala.

PROČITAJTE JOŠ

Belgija koja je godinama unazad važila za jednu od najtelantovanijih selekcija imaće možda i poslednju šansu da se zlatna generacija popne na krov sveta, jer će do neke sledeće ovakvog kalibra „crveni đavoli“ možda čekati i decenijama. Lukaku, De Brujne, Azar i ekipa imaće poslednju priliku da dokažu da nije sve bio samo glamur, već da je njihov kvalitet koji su godinama dokazivali u najačim klubovima spreman i za poslednji napad na Mundijal.

Vicešampion sveta Hrvatska će biti njihova najveća prepreka. Iako su na putu do finala u Rusiji imali i mnogo sreće, a mnogi najavljivali njihov pad odlaskom pojedinih veterana, Hrvati su uspeli da pronađu svežu krv i kvalitet i predvođeni Lukom Modrićem mogu da budu još opasniji u Kataru.

Za razliku od ostalih grupa, ova nema izrazitog autsajdera već dve reprezentacije sposobne da naprave potpuno pometnju sa nekim vanserijskim igračima u svojim redovima.

Maroko će možda imati najubojitiji kombinaciju po desnoj strani u vidu tandema Hakimi – Ziješ koja će biti noćna mora za rivale. Verovatno najbolji fulbek na planeti Alfonso Dejvis koji će u selekciji Kanade uz Milana Borjana, Džonatana Dejvida i nekolicinu talentovanih igrača biti adut za veliko iznenađenje selkcije sa američkog kontinenta.

Belgija

Foto: EPA-EFE/Leszek Szymanski

Katar će verovatno biti poslednji ples najbolje generacije u istoriji belgijskog fudbala. Sjajna generacija od koje se deceniju unazad očekivalo da pokori planetu ili bar priđe na korak od toga, uvek bi ostajala kratka na svetskoj smotri makar za jedno finale. Možda će zbog toga pritisak biti manji nego ranije, ali će put do svetskog trona biti nikada teži.

Belgija je veliki favorit za trijumf u grupi, posebno kada se uzme u obzir njihova skorašnja forma i dubina rostera.

Kao i svaka jaka ekipa, Belgija ima kvalitet u svom timu sa nekoliko igrača svetske klase na raspolaganju.

Tibo Kurtoa ima puno pravo da tvrdi da je trenutno najbolji golman na svetu, dok iskustvo defanzivaca Tobija Aldervejlda i Jana Fertongena pruža zaštitu čuvaru Real Madrida.

Sa Kevinom De Brujneom koji vuče konce na sredini terena i značajnim talentom Edena Azara i Janika Karaska koji idu napred, Belgija bi trebalo da bude sila na koju treba računati.

Martinez je nedavno postavio formaciju 3-4-2-1, a Miši Batšuaji je bio jedini napadač u tim susretima.

Azar i De Brujne bili su zaduženi da ga hrane loptama, i da budu glavna podrška iza leđa napadaču Fenerbahčea

Kada je odbrana u pitanju, pored prekaljenih veterana u liniju sa tri štopera upao je talentovani defanzivac Anderlehta Zeno Debast, dok su glavni osigurači ispred njih Aksel Vitsel i Jurij Tilemans.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Značajan faktor u dometima Belgije biće i zdravstveno stanje Romelua Lukakua. Iako je Martinez u poslednje vreme igru gradio oko Batšuajia, napadač Intera je dokazana klasa sposbna da nosi napad na svojim leđima i donese potpuno drugačiju dimenziju. Problem je povreda koju je nedavno zaradio i zbog koje neće igrati za Inter do početka Mundijala.

Martinez je neočekivanu opciju dobio u sjajnom ofanzivnom vezisiti Brajtona Leandru Torosaru koji igra u životnoj formi, a tu su i Torgen Azar i sjajni vezista Milana Aleksis Selmejkers. Timoti Kastanj i Toma Menije kao ful bekovi nude dovoljnu dubinu ovom timu i dosta mogućnosti za kombinovanje što će biti značajno jer pored teške grupe, Belgijance u slučaju očekivanog prolaza očekuje ukrštanje sa grupom gde su Nemačka i Španija pa će biti potreban svaki igrač.

Hrvatska

Foto: EPA-EFE/SAVVIDES PRESS

Hrvati su na pretodnom Mundijalu u Rusiji nadmašili sva očekivanja i stigli do meča za titulu gde ipak nisu imali snage da iznenade i moćnu Francusku. Usledio je turbulentan period i dosta mršav učinak na Evropskom prvenstvu i silazak sa scene velikih zvezda Marija Mandžukića, Ivana Raktića i Darija Srne.

Kao da je taj pad bio potreban reprezntaciji Hrvatske koja je uspela da osveži redove i ponovo složi rotaciju koja bi mogla da napravi džumbus i na ovom Svetskom prvenstvu.

Nedvosmilsni lider ovog tima je već nekoliko godina jedan od najboljih fudbalera sveta Luka Modrić koji i dalje igra nestvarno dobar fudbal, a oko njega je skup sjajnih igrača.

Hrvatska je uz to u sjajnoj formi što su dokazali u Ligi nacija gde su iza sebe ostavili Francusku i boriće se za pehar na završnom turniru sledeće godine-

Na golu je sjani Dominik Livaković koji sa Dinamom već godinama pravi čuda po Evropi, a odbanu predvodi jedan od najtraženijih defanzivaca na svetu Joško Gvardiol koji bi uskoro mogao iz Lajpciga u ogromnom transferu da pojača neki od najjačih klubova u Evropi. Njegov partner u srcu odbrane je obično Dejan Lovren koji iskustvom i čvrstinom omogućuje Gvradiolu da iskače i kreira iz zadnje linije. I na bekovskim pozicijama Hrvati imaju mešavinu mladosti i iskustva. Po desnoj strani igra Josip Stanišić koji sve češće dobija priliku u Bajernu, dok je na levoj gospodar Borna Barišić koji u Rendžersu igra sjajno već godinama.

Sredina terena je jedna od najboljih na svetu i uz Luku Modrića tu su sjajni Mateo Kovačić i Marselo Brozović koji doduše izlazi iz povrede posle duge pauze.

Da to ne mora da bude veliki prčblem za „vatrene“ svedoće i reči Marija Mandžukića koji je sada pomonik u stručnom štabu Zlatka Dalića koji smatra da i bez treninga Brozović može da pretrči svojih 11 kilometara.

Leva strana u napadu je mesto gde operiše Ivan Perišić koji u poslednje vreme u Totenhemu Antonija Kontea igra neku vrstu ful-beka, ali u nacionalnom timu sjajnim prodorima i zasecanjima u kazneni prostor teroriše odbrane. Dalić će na raspolaganju imati i Mislava Oršića, Nikolu Vlašića, Luku Ivanušeca i Lovro Majera kao opcije sa klupe, a jedna od zvezda koja bi mogle da zasijaju u Kataru mogao bi biti supertalentovani Luka Sučić koji briljira u dresu Salcburga.

Iako nema klasičnog razbijača u naadu, Dalić ima više različitih opcija koje može da kombinuje u zavisnosti od protivnika. Prvo ime je svakako Andrej Kramarić, dok Bruno Petković donosi posebnu kobinaciju snage i spsobnosti da zadrži loptu i razigrava ostatak ekipe, a ove sezone je u Dinamu postizao i neke spektakularne golove. Tu je i Ante Budimir koji sjajno deluje iza napadača, kao i kontroverzni napadač Hajduka Marko Livaja i Josip Brekalo koji donosi sjajne tehničke sposobnosti koje su ga prethodnih godina profilisale u polivalentnog ofanzivca.

Iako nije u tako sjajnoj formi, Mario Pašalić je još jedan polušpic koji može da odigra na visokom nivou.

Ukoliko se kockice slože, a hemija u ekipi je evidentna, a ekipa je dobro ukomponovana, Hrvatska i na ovom Mundijalu može da napravi džumbus.

Kanada

Foto: EPA-EFE/JAKUB GAVLAK

Jedna od najzanimljivijih reprezentacija za gledanje u Srbiji biće selekcija Kanade. Milan Borjan heroj Crvene zvezde u brojnim velikim evropskim uspesima predvodiće među stativama selekciju koja posle 36 godina igra tek drugi put na jednom svetskom prvenstvu. Dugo su Kanađani tavorili i gledali u leđa SAD-u, Meksiku i Kostariki, ali je konačno stvorena generacija sa dovoljno kvaliteta da dođe do najveće svetske smotre.

Iako im je žreb namenio izuzetno tešku grupu, neće Kanada biti samo puki statista već ekipa koja bi mogla na napravi iznenađnje zahvaljući činjenici da u svojim redovima ima nekoliko vanserijskih fudbalera.

Glavna zvezda će biti jedan od najboljih levih bekova sveta Alfonso Dejvis koji je sa Bajernom igrao fudbal na elitnom nivou.

Dejvis je poznat po svom brzom tempu, driblingu i šutiranju.

U Kanadi često igra izuzeto ofanzivno i zauzima prostor iza sjajnog napadača Džonatana Dejvida i daje mu priliku da diktira napade zbog čega deluje više kao krilo.

Upravo će Dejvid vrebati lopte u kaznenom prostoru posle još jedne sjajne sezone koju igra u Lilu i posle koje bi trebalo da ode na nivo iznad.

Kanada najveći kvalitet pored njih dvojice ima u sredini terena i po krilima. Tejdžon Bukenen takođe igra sjajno u Brižu i on bi trebalo da pokrije desnu stranu i tako donese Kanadi širinu u igri.

Sredina je rezervisana za dvojac Toronta Džonatan Osorija i Mark Entonija Kajea koji je odlično uigran, a tu je i rekovalescent Dejvid Voderspun koji je ofdigrao neke ključne minute u kvalifikacijama.

Milan Borjan Foto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Stiven Eustahio iz Porta i Atiba Hačison iz Bešiktaša biće zaduženi da kvare igru rivala i tako zaokruže vrlo kompaktni vezni red.

Kada je odbrana u pitanju, tu nema ozbiljnih imena i postoji dosta problema. Na desnom beku će dejstvovati Alister Džonson koji je gotovo neupitan, ali će biti kombinacija u srcu odbrane koja deluje prilično porozno. Kamal Miler, Derek Kornelijus i Skot Kenedi bi trebalo da traže mesto u prvih 11.

Kanadi ne ide ni raspored na ruku jer prvo igra sa Belgijom, pa Hrvatskom, pa bi meč sa Marokom u kojem ima najviše šanse mogao da dođe prekasno da se napravi ozbiljniji rezultat. Ipak, pritisak ne postoji i to bi mogao da bude adut Kanade u Kataru.

Maroko

Foto: EPA-EFE/JALAL MORCHIDI

Piča o Maroku uoči ovog prvenstva nije ispala priča o ekipi koja ima nekoliko fenomenalnih fudbalera, već problemi na selektorskoj funkciji. Vahid Halihodžić koji je ovaj tim doveo do Mundijala ušao je u sukob sa prvom zvezdom tima Hakimom Ziješ  om zbog čega je na kraju dobio otkaz, a nasledio ga je domaći stručnjak Valud Ragragui.

Zbog toga stoji mnogo upitnika nad glavom selekcije koja ima jednu od najboljih desnih strana na prvenstvu. Ašraf Hakimi je kroz karijeru od Borusije Dortmund do PSŽ-a izrastao verovatno u najboljeg desnog beka planete, a po krilu će sarađivati sa pomenutim Ziješom i biti noćna mora.

Fali Ziješu utakmica jer se od dolaska u Čelsi u prethodnih godinu i kusur dana nije naigrao, ali će ovo biti prilika da pokaže zašto ga je londnoski tim doveo iz Ajaksa kao veliku zvezdu.

Maroko će bti opasan ii po levoj strani gde igra Nusair Mazraui koji je posle fenomenalne sezone u Ajaksu obezbedio transfer u bajern gde se još uvek nije nametnuo. Jedno štopersko mesto je gotovo zagarantovano Romanu Saisu koji je stub odbrane Bešitaša dok bi partner najverovatnije trebalo da bude Ašraf Dari iz Bresta. Njemu bi glavni konkurent mogao da bude Sami Mmae kojeg je upoznala ekipa Zvezde u duelima sa Ferencvarošom.

U srcu vezno reda je neprikosnoven fudbaler Fjorendine Sofijan Amrabat, dok bi u startnih 11 trebalo da vidimo i Azedina Ounahija iz Bresta i Aaamil Harit koji briljira u Olimpiku iz Marseja. Opcije su i iskusni Adel Tarabt i Jusuf Belanda.

Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Maoko ima mnogo izbora i u napadu gde bi u tandemu mogli da vidimo Jusufa en Neziija iz Sevilje i Sofijana Bufala iz Anžera, a šansu će tražiti i Abdesamad Ezalzuli iz Osasune i Munir el Hadadi iz Hetafea.

Ovaj tim ima ozbiljan ofanzivni potencijal i njihov rezultat će najviše zavisiti od toga koliko će novi selektor uspeti da posle svih problema stvori dobru atmosferu i ukomponuje sve u skladnu celinu.

Za ambicije Maroka za prolaz u osminu finala bi ključ trebalo da bude u prvoj utakmici protiv Hrvatske, jer će teško u slučaju poraza moži da se vade protiv Belgije, a dok Kanada stigne na red, sve bi moglo da bude gotovo.


Raspored mečeva grupe F.

1. kolo

23.11 Maroko – Hrvatska 11.00

23.11 Belgija – Kanada 20.00

2. kolo

27.11 Belgija – Maroko 14.00

27.11 Hrvatska – Kanada

3. kolo

1.12 Hrvatska – Belgija 16.00

1.12 Kanada -Maroko 16.00


BONUS VIDEO Gardijan prognozira da su Piksijevi orlovi deseti favoriti u Kataru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar