Alvaro Morata, Tomas Muler, Takumi Minamino, Kejlor Navas, fudbal
Foto: Mutsu Kawamori / AFLO / Sportimage / Alamy / Alamy / ANP / Alamy / Alamy / KARIM JAAFAR / AFP / Profimedia

Grupa "smrti" bi trebalo da donese najuzbudljiviji fudbal.

Kada je sudbina odlučila da se poigra na žrebu za Svetsko prvenstvo sastavljanjem grupa, kao da joj nije bilo dovoljno to što se sam turnir igra u neobično vreme kad pošten svet u Srbiji već uveliko tamani prvu turu zimnice, već je u jednu polovinu stavila skoro sve favorite koji će na putu do polufinala proći istinsku klanicu.

Sve je započelo sa grupom E u kojoj ćemo gledati i najveći derbi grupne faze i sudar dva od poslednja tri prvaka sveta. Španija i Nemačka su daleko od reprezentacija koje su dominantno pokorile planetu 2010. i 2014. godine, ali su i dalje u piitanju selekcije sa ozbiljnom količinom talenata i stručnjacima koji iza sebe imaju debeo dosije osvajanja trofeja i koji bi mogli da probude zaspale titane.

I Luis Enrike i Hans Diter Flik imaće na raspolaganju uzbudljivu mešavinu mladosti i iskustva, igrača koji mogu da potezom odrede tok utakmice što na ovakvom turniru može da bude od neprocenjivog značaja. Tu su i mane vidljive golim okom koje bi najjače selekcije mogle da eksploatišu i nanesu nepopravljivu štetu.

PROČITAJTE JOŠ

Čini se na prvi pogled da su Japan i Kostarika tu samo da začine čorbu i daju dozu egzotike istinskom spektaklu, ali treba biti pažljiv, naročito sa samurajima koji imaju dovoljno kvaliteta u svom timu da jednog od velikana uhvate na spavanju i naprave nered. Naročito to važi za ofanzivan deo ekipe kojeg se ne bi postidele ni najjače selekcije.

Od Kostarike se ne očekuje previše, jer nema tu ni nekog preteranog kvaliteta, ali neke pobede u završnici kvalifikacija i rasterećenost po pitanju rezultata u ovakvoj grupi mogu da budu adut ovog tima.Da ne pominjemo da su već jednom uspeli da razbucaju grupu smrti u Brazilu 2014. godine.

Španija

Foto: EPA-EFE/Toni Galan

Dugo su se mučili Španci da pronađu dobitnu formulu posle silaska sa trona generacije koja je 2010. godine bila na krovu sveta i Evrope i mahom sačinjena od igrača Barselone koji su dominirali evropskim fudbalom pod komandom Pepa Gvardiole. Lutali su Španci, beležili neke loše rezultate i polako gubili status velesile, ali je poslednji ciklus, od Svetskog prvenstva u Rusiji gde su ispali od kasnijeg prvaka Francuske promenio stvari.

U Španiji je stasala nova generacija izuzetno talentovanih igrača, neki veterani su konačno pronašli svoje mesto u ovom timu dok je nekolicina iskusnih igrača koji su tu deceniju i kusur zaokružila priču stvarajući jedan moćan tim.

Mladi igrači kao što su Gavi, Pedri, Erik Garsija i Unai Simon su se razvili u prave zvezde uprkos brojnim kritikama. Kada im se pridruže igrači poput Ferana Toresa i Alvara Morate koji mogu da ponude neverovatnu taktičku inteligenciju, Španiju su učinili tipično impresivnom ekipom u posedu lopte, ali se naziru i problemi sa realizacijom stvorenih šansi na terenu.

Luis Enrike preferira da igra u sistemu 4-3-3 koji je prilično fluidan i tokom meča se menja u zavisnosti o situacije na terenu.

Mesto među stativama bi bez iakve dileme trebalo da zauzme Unai Simon koji je izrasto u vrhunskog golmana u Bilbau što se videlo na prethodnom Evropskom prvenstvu.

Foto: EPA-EFE/Julio Munoz

Odbrranu će na bekovima predovtiti veteranski dvojac Žordi ALba i Sezar Aspilikueta koji svojim tehničkim karakteristikama nude mnogo opcija u izgradnji napada kroz posed i širinu u igri dok bi štoperski par trebalo d ačine Pau Tores i Erik Garsija koji donose miks dobe igre po zemlji i u vazduhu i preko porebnu tehničku prefinjenost u iznošenju lopte i započinjanju napada iz zadnje linije.

Enrike će u zadnjoj liniji imati na raspolaganju još nekoliko sjajnih igrača kao što su Emerik Laport, Dani Karvahal, Markos Alonso i Hoze Gaja, a još više opcija za kombinovanje ima u sredini.

Šesticu i igrača koji će igrati ispred zadnje linije najverovatnije bi trebalo da zauzme Rodri koji pored defanzive nudi gomilu opcija u kreiranju igre i navike stečene kod Gvardiole u Sitiju dok je tu i veteran Serhio Buskec koji još uvek može da donese kvalitet ovom timu.

Sredinu najčešće uz Rodrija kompletiraju veteran Koke i Barselonin vunderkind Pedri, ali ne treba zaboraviti ni sjajnog Danija Olma koji je već na Evopskom prvenstvu pokazao da može da igra na najvišem nivou, a tu je i Niko Gonazles, još jedna mlada zvezda Barselone. U poslednjim mečevima Lige nacija dosta prostora je ddobio i Karlos Soler.

FOTO: EPA-EFE/Andy Rain / POOL
FOTO: EPA-EFE/Andy Rain / POOL

Ono što daje fluidnost ovom sistemu jesu prednji vezni i napadači koji mogu lako da se adaptiraju i igranju u srednjoj trojci. Prednost su po bokovima kod Enrikea dobijali Pablo Sarabija i Feran Tores kao glavna podrška Alvaru Morati. Tu su takođe i Ansu Fati i Gavi, dvojac koji donosi posebnu dozu kreacije i eksplozivnosti i bezbroj alternativa za kombinovanje.

Ono što je Enrikeu bio najveći problem jeste realizacija, jer ovaj tim osim Morate nema klasičnog golgetera, a potrebno je brojne šanse spakovati u mrežu.

Španija je bez problema odradila kvalifikacije i završila u grupi ispred Švedske i Grčke.

„Crvena furija“ je potom odigrala sjajno u Ligi nacija gde je ispred Portugala završila na prvom mestu i boriće se za trofej naredne godine na završnom turniru.

Nemačka

Foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel

Već su uveliko izbledela sećanja na moćnu Nemačku mašineriju koja je razmontirala Brazil pre osam godina i oktila se titulom prvaka sveta. Krenuo je potom lagan pad, a loši rezultati na Svetskom prvenstvu u Rusiji i Evropskom prvenstvu značili su i kraj ere Joakima Leva.

Kormilo je preuzeo Hansi Flik koji je bio u stručnom štabu te 2014 godine, a potom je sa Bajernom osvojio Ligu šampiona i igrajući turbo fudbal.

Prošetao se Flik sa Nemcima u kvalifikacijama u prilično lakoj grupi, ali je Liga nacija otkrila probleme koje ovaj tim i dalje ima. Ostala je Nemaka iza Italije i Mađarske koja je uspela da razokrije mane ovog tima.

Situacija na golu je takva da teško da osim Brazila posotoji selekcija sa takvim izborom. Manuel Nojer je i dalje neprikosnoveni broj jedan, ali je zbog povrede pod znakom pitanja, pa je alternativa u vidu Andre Ter Stegena idealan osigurač,

Međutim, odbrana ispred njega nije bedem koji garantuje sigurnost i stabilnost. Antonio Ridiger i Niko Šolterbek biće startni štoperski par, a prva alternativa biće Niklas Zile, dok bi startni bekovi trebalo da budu Tilo Keler i David Raum, kojima će glavni konkurenti biti Lukas Klosterman i Matijas Ginter koji može i u sredinu terena.

Ono gde leži snaga Nemačke je vezni red.

Počevši od Džošue Kimiha koji igra na poziciji šestice u nacionalnom timu odakle iz drugog plana poput metronoma diriguje igrom „Elfa“, pa preko iskusnih Gindogana, Leona Gorecke, Marka Rojsa i Tomasa Milera, do turbo pogona u vidu Serža Gnabrija i Liroja Sanea. Kao šlag na torti tu je jedan od najvećih talenata svetskog fudbala Džamal Musijala.

Foto: EPA-EFE/Matthias Hangst

Nemačka će probleme imati u samom špicu pošto je Timo Verner doživeo povredu zbog koje neće učestovati pa je napad spao na Kaija Haverca, Karima Adejemija i Lukasa Nmeku.

Zato će igra ofanzivnih vezista biti od ključnog značaja i slično kao i kod Španaca će realizacija biti presudan faktor za konačne ambicije.

Flik je preferirao postave u kojima je e u veznom redu imao Milera, Gindogana i Kimiha, uz Sanea i Gnabrija koji su bili sila sa krila.

Sada se otvara prostor Havercu i Musijali koji bi mogli povredom Vernera da postanu heroji nacionalnog tima.

Nemci će na startu imati izazov u vidu selekcije Japana koja će biti opasna pretnja iz senke.

Japan

Foto: EPA-EFE/JAMES GOURLEY

Jedna od nauzbudljivijih selekcija za gledanje koje nisu u samom svetskom vrhu i koje bi mogle da pomrse računa velikanima jeste selekcija Japana. Nakon što su prerasli takmičenje sa konkurencijom na kontinentu, ekipa Japana je postala deo takmičenja na „Kopa Americi“ kako bi uz jaču konkurenciju napravila iskorak.

Selekcija na turbo pogon zbog ultra brzih i agresivnih ofanzivaca imaće i veteransko prisustvo preko potrebno da stvari drži pod kontrolom.

Selektor Haime Morijasu napravio je uzbudljiv tim koji igra eksplozivan fudbal koji če mnogima biti veliki izazov.

Mesto na golu je rezervisano za iskusnog igrača iz japanske lige Šijučija Hondu, dok odbranu predvode legende i veterani Maja Jošida i Juto Nagatomo uz sjajnog Takehira Tomijasua koji igra u Arsenalu. Poslednju četvorku kompletira još jedan veteran Hiroku Sakai.

Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Vezni red i napad su zato nakrcani talentom i kvaitetom, a selektor je sklon brojnom kombinovanju i i najčešće igra sa tri vezna i tri u prednjoj liniji. Gotovo je nezamenljiv u sredini terena Vataru Endo iz Štutgarta, a jedan od aduta bi trebal da bude Hidemasa Morita iz Sportinga. Tu je iskusni Goku Šibasaki iz Leganjesa, i Genku Haraguči koji igra u životnoj formi u senzacionalnom Union Berlinu. Šansu su u pripremama dobijali supertalentovani Takefusa Kubo za kojim je pludeo Japan i Junuja ito, ali je dobra stvar što ima mnogo opcija za različite profile protivnika.

I u napadu selkcija sa dalekog istoka ima nekoliko sjajnih igrača.

Najzvučnije ime je Takumi Minamino koji j eposle slabe epizode u Liverpulu pronašao mesto u Monaku, a tu je id omaćoj javnosti dobro poznati Takuma Asamno. Možda i glavne golgeterske opcije će biti Daiči kamada iz Ajntrahta i dvojac iz Seltika Kjogo Furunaši i Deizen Maeda.

Japan će biti izuzetno opasan u tranziciji što bi moglo da im bude veliko oružje u borbi za Nemačkom i Španijom koje će ih napadati i morati da vode računa o svom golu istovremeno.

Kostarika

Foto: EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Kada vas žreb stavi u grupu u kojoj gotovo da i nemate promil šanse, onda vam ne preostaje ništa drugo nego da se borite i uživate.

Kostarika je i na prošlom Mundijalu imala nesreću da bude u jakoj grupi, a čini se da je sada prošla i mnogo gore.

U Kostariki će mnogi, međutim prizivati scenario iz Brazila kada su u još jačoj grupi uspeli da budu prvi i stignu do četvrtfinala.

Ovo će biti jedna od najiskusnijih ekipa Kostarike koja je ikada kročila na Svetsko prvenstvo. Očekuje se da će u Kataru više igrača – Kejlor Navas, Džoel Kembel, Selso Borhes, Brajan Ruiz – nastupiti na svom trećem Svetskom prvenstvu. Svi su oni bili deo tog specijalnog četvrtfinalnog tima 2014. koji je pobedio Urugvaj i Italiju i remizirao sa Engleskom za prvo mesto u grupi smrti kada se očekivalo da završi na poslednjem mestu.

Upravo će prilika da se neka legendarna imena ove selekcije oproste od reprezentativnog fudbala biti priča ovog tima

Kejlor Navas će ponovo pokušati da čini čuda među stativama. I mesto levog beka će biti rezervisano za veterana i legendu Brajana Ovijeda, dok će u odbrani sa petoricom pozadi štoperski trio najevrovatnije činiti Fransisko Kalvo, Huan Pablo Vargas i Oskar Duarte, a šansu će vrebati Kendal Votson i Danijel Čakon. Mesto uz denu aut liniju će najverovatnije zauzeti Kejšer Fuler.

#social-embed_5

Vezni red će nosit Jeljcin Teheda i Selso Borhes koji bi trebalo da budu glavna podržka Džoelu Kembelu u napadu kao najvećim zvezdama ovog tima.

Ipak, uz Kejlora Navasa bi glavan zvezda trabalo da bude još jedan legendarni veteran Brajan koji će sa 37 godina pokušati da sa saigračima napravi još jedno čudo.


Raspored mečeva u grupi E na Svetskom prvenstvu

1. kolo

23.11 Nemačka-Japan 14.00

23.11 Španija – Kostarika 17.00

2. kolo

27.11 Japan – Kostarika 11.00

27.11 Španija – Nemačka 20.00

3. kolo

1.12 Japan – Španija 20.00

1.12 Kostarika- Nemačka 20.00


BONUS VIDEO Kućice za hlađenje u Kataru – Istraži Katar / Danijel Kopčok

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar