Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Lepo zvuči.

Superliga Srbije dugo je smatrana jednom od najslabijih u Evropi, sem povremenih izleta Crvene zvezde i Partizana u evropskim takmičenjima nije bilo ozbiljnijih uspeha, pa je i sam ulazak klubova u grupnu fazu nekog evrokupa – pa makar to bila i Liga Evrope – do skoro bio smatran ogromim uspehom.

PROČITAJTE JOŠ...

No, poprilično zapažene uloge „večitih“ u poslednjih nekoliko sezona donele su Srbiji 11. mesto na UEFA rang listi nacionalnih saveza, a to, u korelaciji sa suspenzijom Rusije, inače desete na rang-listi UEFA, dovelo je to za mnoge nezamislive situacije – Srbija će u sezoni 2023/2024 imati najmanje tri ekipe u grupnoj fazi evrokupova.

Od ranije je poznato da će Crvena zvezda igrati grupnu fazu Lige šampiona, crveno-beli su zapravo postali prva ekipa u Evropi koja je i matematički obezbedila titulu i samim tim mesto u elitnom takmičenju. I ne samo to, već će zahvaljujući odličnim igrama u prethodnih pet sezona na stadionu „Rajko Mitić“ žreb gotovo izvesno dočekati iz trećeg šešira, te će, bar na papiru, imati nešto lakši zadatak u odnosu na prethodne sezone, kada su igrali protiv evropskih „ažtaja“ kakve su Bajern Minhen i Totenhem, odnosno Napoli, Liverpul i Pari Sen Žermen. Jedina ekipa sa kojom su crveno-beli mogli da se nadigravaju (uprkos pobedi nad Liverpulom i remiju sa Napolijem) jeste Olimpijakos.

Pored crveno-belih u grupnoj fazi nekog od tri evrokupa nastupiće i TSC i Čukarički.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

TSC će, pod uslovom naravno da „odbrani“ drugo mesto u poslednjem kolu protiv Vojvodine, zbog desetog mesta Srbije, našao među četiri ekipe koje će iz trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona u takozvanoj „ligaškoj stazi“, umesto u plej-of za Ligu Evrope, zaigrati u grupnoj fazi ovog takmičenja.

To znači da će, čak i da ne uspeju da se plasiraju u elitno takmičenje, igrači TSC-a odigrati najmanje osam poprilično ozbiljnih evropskih utakmica.

Sa druge strane, Čukarički „u džepu“ ima plej-of za Ligu Evrope, a ukoliko u tome ne uspe, tim sa Banovog brda će evropsku jesen igrati u okviru grupne faze Lige konferencija, što takođe znači osam ozbljnih protivnika i više nego zanimljiv jesenji deo sezone za ovaj tim.

Ne bi trebalo zaboraviti, naravno, ni Partizan ni Vojvodinu. Beogradski crno-beli i novosadski crveno-beli, koji će morati da preskoče dve, odnosno tri prepreke kako bi došli do grupne faze Lige konferencija, gde bi Partizan trebalo da bude nosilac do samog kraja, dok Vojvodinu očekuje nezgodan zadatak jer bi, ukoliko bi došli do trećeg kola, mogli na megdan timovima iz Portugala, Holandije, Austrije, Škotske, a u okviru poslednjeg stepenika mogući rivali su timovi iz Engleske, Italije, Španije, Francuske, Nemačke…

BONUS VIDEO Fudbaler pao u nesvest, Ronaldova reakcija će vas iznenaditi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar