Na igračkom oproštaju novog trenera Zvezde: Dejan Stanković i Zvonko Milojević FOTO: SRĐAN STEVANOVIĆ/STARSPORT

Uoči 162. večitog derbija Zvonko Milojević za Nova.rs priča šta očekuje od kuma Dejana Stankovića i njihove Crvene zvezde protiv Partizana.

Posle dva meseca na čelu stručnog štaba voljenog kluba, Stankovića očekuje test koji bi mogao da trasira put perspektivnog trenera.

Večiti derbi, 162. po redu, prilika je da strateg šampiona Srbije potvrtvrdi da mu je sa razlogom ukazano poverenje, a veru u njega, poput brojnih zvezdaša, ne skriva ni Zvonko Milojević, čuveni golman i kum legendarnog veziste.

„Naše prijateljstvo traje decenijama i tokom tog perioda preraslo je čak i u kumstvo. Ozvaničeno je na najbolji način i ne kaže se za džabe – Bog na nebu, kum na zemlji. Obradovao sam se kad sam saznao da se Deki vraća u Zvezdu“, rekao je Milojević za Nova.rs.

Čuveni golman je istakao da mu je veoma drago što je Stanković ostao u fudbalu posle uspešne igračke karijere.

„Ko jednom kroči u svet sporta, pogotovo fudbala, iz njega teško izlazi. Jedino ukoliko se, ne daj Bože, dogodi nešto kao što je mene sprečilo, pa direktno onemogući dalji rad. Posebno se radujem jer Deki kreće iz Zvezde. Nije mogao bolji trenutak da izabere, ni bolje mesto za početak. Poklopile su se sve kocikce i daće Bog da osvoji titulu, a onda idemo dalje, korak po korak“.

Zvezdina deca

Dejan Stanković je pokazao sluh za mlade igrače. Kao Zvezdino dete pružio je tokom zimskih priprema šansu biserima iz škole crveno-belih. Gavrić, Nikolić i Petrović postali su nosioci igre šampiona Srbije, a Milojević podržava ovaj potez.
„Pristalica sam toga da nosilac ekipe Crvene zvezde bude neko iz omladinske škole. Igrač koji prođe celu Zvezdinu školu zna šta znači crveno-beli dres, od malih nogu uči da se nosi sa pritiskom koji nosi igranje u klubu kao što je Zvezda. Lepše je i bolje za klub i trenera kad je okosnica tima sačinjena od igrača koji znaju šta je Zvezda i kako se igra za nju“, obrazložio je nekadašnji golman.

Nekadašnji golman ostao je nepokretan posle saobraćajne nezgode, a period borbe dodatno ga je zbližio sa višedecenijskim prijateljem. Stanković i on su jedan drugome velika podrška, savet za kuma imao je i u ovoj situaciji.

„Rekao sam mu: ‘Deki, ne slušaj nikoga sa strane, u Zvezdi imaš hiljade i hiljde trenera i pametnih glava’. Svi su najpametniji i svi misle da su baš oni u pravu, posebno kad se, ne daj Bože, izgubi utakmica. Tad svi počnu da pametuju. Sve što je potrebno jeste da isključi emocije i da veruje u svoju stručnost, rad i najbliže saradnike, siguran sam da me je razumeo. Napravio je odličan stručni štab i uveren sam da će odlično funkcionisati“, naglasio je Milojević.

Veže ih i kumstvo: Siniša Mihajlović i Dejan Stanković na Mihinom oproštaju od igranja fudbala u Novom Sadu FOTO: SRĐAN STEVANOVIĆ

 

Stanković je imao priliku da sarađuje sa velikim trenerskim i fudbalskim imenima. Učio je od Žozea Murinja, Svena Gorana Eriksona, Siniša Mihajlovića, Andree Stramaćonija, Roberta Manćinija, pa ne dovodi u pitanje njegovu zrelost da se suoči sa izazovom kakav je vođenje Crvene zvezde. Susret sa najvećim rivalom označava kao prvi pravi test.

PROČITAJTE JOŠ

„Deki je igrao u najjačoj ligi na svetu, cenili su ga najbolji treneri. Bio je evropski i svetski prvak sa Interom. Zna kako se igraju i pobeđuju velike utakmice, i nadam se da će taj recept primeniti u Zvezdi, prva prilika je protiv Partizana“, otkrio je nekadašnji golman.

Upravo je Stanković, sa četiri gola, obeležio večite derbije 1997. i 1998. godine. Tadašnja Zvezdina desetka bila je jedna od najzaslužnijih za prekinut niz Partizana od sedam derbija bez poraza. Pogocima u 107, 109. и 110. (dva puta) derbiju, Stanković je još kao tinejdžer pokazao da ima „štofa“ za velika dela.

„Jedno je biti trener, a drugo igrač Crvene zvezde. Posebno u derbijima. Ne treba povlačiti paralele, ali je činjenica i dobra stvar za njega i klub što ima pozitivan skor sa Partizanom. Taj podatak ne mora mnogo da znači, ali na psihološkom polju može da bude presudan“.

Uvek pružaju podršku jedan drugom: Deki je mnogo pomogao kumu Zvonku Milojeviću FOTO: SRĐAN STEVANOVIĆ/STARSPORT

 

Značaj pobeda nad večitim rivalom nekadašnji golman Crvene zvezde je potkrepio zamerkama koje je zvezdaška javnost iznosila na račun njegovog prezimenjaka Vladana posle derbija u kojima nije trijumfovao. I pored toga što je Stankovićev prethodnik imao uspehe u prvenstvu i Evropi.

„Poraz protiv Partizana, ne daj Bože, uvek boli. I da se osvoji titula, ostaje mrlja. Nadam se da će Deki da vrati Zvezdu na pobedničkji kolosek u večitim derbijima. Da posle trijumfa nad Partizanom stigne i do titule, i da sa potpunim uspehom završi sezonu“, poželeo je Stankovićev venčani kum.

Filip među stativama poput kuma

Dva od tri sina Dekija Stankovića bave se fudbalom, a posebnu pažnju bivšeg čuvara mreže izaziva Stefan. O osobinama čuvara mreže Intera, koji se našao i na klupi prvog tima, Milojević govori isključivo u superlativu.
„Deki je bio vrhunski igrač, a Stefan je golman. Daj Bože da povuče po veštinama među stativama na kuma i biće to ono pravo. Malo sam neskroman…“, kroz smeh je rekao Milojević i dodao:
„Želim mu da bude vredan, zdrav i da ga povrede zaobiđu. Ne sumnjam da je izabrao pravo zanimanje i da će biti uspešan kao njegov otac“.

Najvažniji korak ka uspehu, iz Milojevićeve perspektive, predstavlja implementiranje pobedničkog mentaliteta u ekipu.

„Deki je sve u igračkoj karijeri napravio zahvaljujući borbenosti i upornom radu. Verujem da će takav biti i kao trener, kao i da će svoje osobine i stavove usaditi fudbalerima. Upravo to je najveći dobitak kluba njegovim angažmanom. Izuzetno je veliko fudbalsko ime i samim tim ima autoritet kod igrača, pa ne sumnjam da će uspeti da prenese svoju filozofiju na ceo tim. Početak je najbitniji, da dobro krene, stekne poverenje svih i da brzo kao trener dostigne renome koji poseduje iz perioda kad je bio igrač“, rekao je Milojević i dodao:

„Potrebno je vreme i ne može se preko noći usaditi čitava filozofija i mentalitet. Ipak, gledajući kako Deki razmišlja i radi, siguran sam da će od ovog tima napraviti onu našu Zvezdu, iz perioda kad smo mi nosili dres. Imaće moju podršku“.

U voljenom klubu na trenerskom početku: Dejan Stanković FOTO: FK Crvena zvezda

 

Šlag na tortu predstavljala bi proslava titule, koju, uprkos zdravstvenim problemima Milojević ne bi propustio.

„Sigurno ću doći na Marakanu da čestitam i njemu i upravi kluba na osvojenoj tituli ukoliko mi ispune želju i postanu šampioni. To je najveći prioritet i obaveza za Zvezdu koja uvek teži najvišim ciljevima. Veoma mi se sviđa što je Deki prilikom promocije, uprkos prednosti od 11 bodova, izjavio da će se ponašati i raditi kao da nema ni bod prednosti, što je pravi put i rezon za osvajanje trofeja“, naglasio je Zvonko Milojević.