Foto: EPA-EFE/Henning Bagger

Crvena zvezda u četvrtak igra meč 3. kola Lige Evrope, u 18.55 počeće možda i najneobičnija utakmica za tim Dejana Stankovića u Evropi.

PROČITAJTE JOŠ

To je najavio i sam Stanković pred polazak u Dansku, zbog identiteta koji je Midtjiland izgradio u poslednjoj deceniji.

„Gledaćemo da imamo kontrolu, utakmica će doneti ono što bude želela. Mi ćemo probati da umirimo, sprečimo tranzicije, konte i polukontre. Što se tiče prekida, radili smo dosta. Opasni su, svaki aut im je kao korner, ide u pet metara, dolaze sa šest igrača u skok. Imaju zanimljive kornere, u jednom trenutku svi stanu u gol i biće peterac sa 10 ili 12 ljudi. Moramo biti koncentrisani, dosta radimo s prekidima, tu su najvažniji hrabrost i koncentracija“, rekao je Stanković.

Jedno je sigurno, skauting služba Crvene zvezde imala je pune ruke posla pred ovaj meč. Prekidi su bili važno oružje i za Zvezdu u prethodnih godinu i po dana, postali su zaštitni znak igre Dejana Stankovića, iako je ovaj segment „škripao“ u kvalifikacionoj fazi ovog leta.

Brzo je to anulirano, a sada sledi duel sa ekipom koja nije specifična samo u okvirima ove grupe, koju čine još Ludogorec i Braga.

Specifičnost grupe je što Zvezda nema atraktivne i „zvučne“ rivale, ali ima dovoljno nezgodne protivnike gde lako može da prevagne na drugu stranu.

Nije to dozvolila Zvezda protiv Brage i Ludogoreca, u Bugarskoj je čak desetkovana došla do pobede, sada je čeka nepredvidiv rival, koji se ne sme potceniti, iako ima samo bod iz prvog kola protiv Ludogoreca.

Foto; EPA-EFE/Bo Amstrup

Naime, sve je počelo kada je klub preuzeo Metju Benam, čovek koji je 1989. diplomirao na Oksfordu i u narednih 12 godina dogurao do pozicije potpredsednika Banke Amerike.

Onda se okrenuo industriji klađenja kroz Premier Bet, gde se bavio naprednom analitikom i predviđanjem ishoda mečeva.

Kasnije je osnova SmartOds, kompaniju u kojoj se bavio naprednom analitikom i predviđanjem ishoda mečeva. Kupio je svoj voljeni klub Brentford 2012. i pretvorio ga u stabilnog premijerligaša, a svoju revoluciju napravio je i tako što je kupio Midtjiland, udarivši i tu temelje svoje filozofije.

Ukinuo je omladinske akademije i kreirao B tim od 17 do 20 godina, uz dovođenje igrača koji su otpisani u većim klubovima.

Danska liga nema privlačnost i potencijal kao engleski fudbal, ali i pored toga, Midtjiland uspeva da dođe do zapaženih rezultata zahvaljujući ovoj filozofiji.

Benam je kroz oba kluba praktično uživo igrao igricu „Fudbal menadžer“. Brentford i Midtjiland su baze za „moneyball“ princip, u kom se upotrebom naprednih statističkih podataka u skautingu i razvoju igrača sa znatno manjim ulaganjima ostvaruju bolji rezultati.

Na mesto sportskog direktora je prvo postavio Rasmusa Ankersena, svetski poznatog motivacionog govornika i sportskog analitičara i već u prvoj sezoni oni su osvojili titulu 2015. godine.

Klub je bio šampion još 2019. i 2020. godine, drugi je bio 2019. i 2021. godine, a predsednik kluba Rasmus Ankersen opisao je 2015. šta se dogodilo kada je Benam u julu 2014. uložio 6,2 miliona funti.

Dovedeni su specijalni treneri samo za šutiranje, detaljno se radi analitika i statistika igre u poluvremenu i posebnu važnost imaju timski razgovori posle prvih 45 minuta, uz dodatne konsultacije i analitiku prekida.

„Metju je iks faktor. Njegov novac je izuzetno važan. Ali njegova upotreba statistike i matematike je dodatna stvar koja nam daje prednost“, rekao je svojevremeno Erik Svjatčenko, lider ove ekipe.

Tim je brzo postao prepoznatljiv po brzoj igri i fokusu na samo jednom dodiru sa loptom, uz velike transformacije u prekidima.

U svojoj prvoj šampionskoj sezoni su skoro polovinu golova postigli iz prekida i „Gardijan“ je posebno tu godinu analizirao uz ulogu Brajana Priskea.

FK Midtjiland, FK Ludogorec
Foto: EPA-EFE/Henning Bagger

On je u Midtjilandu dugo bio asistent, prvo od 2011. do 2016, zatim i u sezoni 2018/2019, kada je dobio priliku da vodi samostalno ekipu.

To je činio do 2019. do 2021, posle čega je prešao u Antverp, a posebno je bilo upečatljivo što je u jednom periodu karijere vodio klupski sektor prekida, organizovao je sve statistike, datoteke i video snimke koji do detalja ispituju prekide, bavio se smišljanjem novih rutina u izvođenju kornera, auta i slobodnih udaraca.

Tim Sparv, nekadašnji igrač Midtjilanda, opisao je kako se još radi u klubu.

„Jednom nam je Metju preko skajpa pokazao jutjub klip kornera izvedenog pre 20 godina, pitao se da li bi tako nešto moglo da se oživi. Bilo je videti kako se uključuje u naš rad i to je pokazalo koliko je želeo da uspemo.“

„Gardijan“ je istražio i kako se radi na dovođenju igrača – klub, primera radi, ima posebnu bazu podataka kako bi pronašao levog beka koji podjednako dobro koristi obe noge, kog bi klub mogao da priušta i da odgovara kvalitetom, da ima između 22 i 26 godina, i da nije bio povređen u poslednjih 18 meseci. Klub ima i svoju sekciju zaposlenih u Londonu koja se posebno bavi ovim poslom.

Klub je u trenutku osvajanja prve šampionske titule imao treći ili četvrti budžet u ligi, ali je potvrdio da je uz novac bilo važnije pametnije ulaganje, odnosno investiranje. Ulagalo se u stručni štab, širenje kadra koji je čak igračima proširio rad – oni dobijaju DVD ili USB sa svime što bi trebalo da prouče.

Svega toga svestan je i Dejan Stanković, što potvrđuju njegove reči na konferenciji i nije se mnogo toga promenilo otkad je ekipu preuzeo Bo Henriksen, koji je Priskea nasledio krajem maja ove godine.

Zvezdin rival ima egzotičan sastav sa igračima iz zemalja poput Malezije, Australije, Brazila, Nigerije i Bugarske, uz brazilski šmek nekolicine igrača. Kako će Zvezda na to odgovoriti, videćemo u četvrtak oko 21.00.

BONUS VIDEO Ivan Gudelj o rečima Miljana Miljanića koje će večno pamtiti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar