Stadion Crvene zvezde slavi 57. rođendan
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Crvena zvezda će i četvrtu godinu uzastopno učestvovati u grupnoj fazi UEFA takmičenja što je donelo značajan priliv novca u crveno-belu kasu od premija iz Niona. Međutim, kontinuitet uspeha na međunarodnoj sceni nije se reflektovao na transfere šampiona Srbije.

Evropsko proleće u sezoni 2017/18 najavilo je buđenje Crvene zvezde na internacionalnoj sceni, a posle nokaut faze Lige Evrope usledila su dva istorijska plasmana u grupnu fazu Lige šampiona.

Na pomenute uspehe nadovezao se novi plasman u Ligu Evrope kojim je Zvezda stigla do rekordne, četvrte jeseni na međunarodnoj sceni.

PROČITAJTE JOŠ

Četiri uspeha u Evropi donela su klubu iz Ljutice Bogdana desetine miliona evra, ali kad su u pitanju transferi, igre u Evropi nisu imale očekivani efekat.

Prvi uspeh na UEFA pozornici rezultirao je profitom od oko 8,7 miliona evra, makar prema podacima specijalizovanog sajta Transfermarkt. Naime, crveno-beli su u sezoni koja je donela evropsko proleće potrošili 5,3 miliona na obeštećenja prilikom angažmana pojačanja, dok se u klupsku kasu od prodaje slilo oko 14 miliona evra.

Upravo fudbaleri angažovani u sezoni 2017/18 ispostavili su se kasnije kao najveći pogoci, na čelu sa Nemanjom Radonjićem koji je za 3 miliona otkupljen od Rome, a kasnije prodat po četvorostruko većoj ceni (12 miliona evra). Profit je doneo i Aleksandar Pešić, centarfor koji je na Topčidersko brdo stigao iz Tuluza za 750 hiljada evra, a napustio ga uz obeštećenje od 4,2 miliona koje je platio Itihad.

Vredni pomena su i angažmani slobodnih igrača Ričmonda Boaćija, Nenada Krstičića, Vujadina Savića i Filipa Stojkovića. Boaći je transferom u Kinu doneo crveno-belima 5,5 miliona, ali je profit njegovim povratkom naredne sezone smanjen na tri miliona.

Istovremeno u crveno-bele redove stigli su fudbaleri koji i danas nose dres Zvezde: El Fardu Ben, Milan Rodić, Marko Gobeljić i Milan Borjan.

PROČITAJTE JOŠ Gaćinović za Nova.rs: Zvezda i Hofenhajm da prođu dalje

Foto: Dragan Tešić

Pomenuti igrači, osim što su doneli plasman u Ligu šampiona, uticali su na još veći profit crveno-belih u narednoj sezoni. Šampion Srbije drugu godinu u Evropi materijalizovao je kroz transfere od kojih je naplatio 24 miliona evra, dok je na pojačanja potrošio približno 10 miliona te je profit u sezoni 2018/19 iznosio oko 14 miliona.

Najveći priliv novca doneli su uravo ranije pomenuti Radonjić i Pešić, a njihove prodaje obezbedile su sredstva za angažman pojačanja. Kao pogoci u drugoj evropskoj sezoni ispostavili su se Miloš Degenek, Marko Marin i Miloš Vulić.

Marin, koji je stigao iz Olimpijakosa za 700 hiljada evra, ispostavio se kao jedan od najboljih igrača u novijoj istoriji koji je nosio crveno-beli dres, a osim fenomenalnih igra, a klubu je doneo i oko milion i po evra zarade pošto je prodat Al Ahliju za 2,25 miliona. Profit u Ljutice Bogdana doneli su i Degenek i Vulić za koje je klub izdvojio obeštećenja od po 200 hiljada evra, a potom ih prodao za 3,6 miliona, odnosnoa 800 hiljada.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Znatno slabiji utisak ostavili su Goran Čaušić, Erik Jirka, Dejan Meleg i Veljko Simić, dok su „besplatni“ Nemanja Milunović, Milan Gajić i Dušan Jovančić i danas deo šampionskog tima.

Ubedljivo najslabiji prelazni rok višen je leta 2019. godine, kad su crveno-beli uložili 7,1 milion u angažman stranaca od kojih je malo ko zaslužio prelaznu ocenu te su uspeh predstavljale prodaje Tomanea za 600 hiljada, iako je stigao za 100 hiljada više, ili rastanak bez obeštećenja sa Radživom Van la Parom koji je plaćen 1,2 miliona evra.

Mateo Garsija, koji je u Beograd stigao iz Las Palmasa za 2,2 miliona evra, samo godinu dana kasnije napustio je srpsku prestonicu uz obeštećenje od 1,3 miliona evra koliko je platio Aris.

Na kraju, kad se podvuče crta, u sezoni 2019/20, posle drugog plasmana u grupnu fazu Lige šampiona, profit Zvezde je bio 1,9 miliona evra (potrošeno 7,1 milion, zarađeno oko 9 miliona) i to prevashodno zahvaljujući prodaji Zvezdine dece – Dejana Joveljića i Alekse Terzića. Joveljić je prodat Ajntrahtu za 4 miliona evra, dok je Terzićevu slobodu Fjorentina platila 1,7 miliona.

Poučeni prethodnom sezonom, čelnici Crvene zvezde pred aktuelne izazove fokusirali su se na nagažman slobodnih igrača poput Aleksandra Kataija i Gelora Kange, a jedini igrač za kojeg je plaćeno obeštećenje je Srđan Spiridonović kupljen od Leha za 250 hiljada evra.

Kada se podvuče transfer crta u poslednje četiri godine, Zvezda je u plusu skoro 28 miliona evra. Učinak na evropskoj sceni pokazao je da su za rezultate neophodni kvalitetni i iskusni igrači, međutim, jedina „fudbalska roba“ koja donosi profit jesu talenti ponikli u klubu.

Profit Crvene zvezde po sezonama

2017/18 Potrošeno: 5,3 miliona; Zarađeno: 14,05 miliona; Profit: 8,75 miliona

2018/19 Potrošeno: 10,16 milona; Zarađeno: 24,05 miliona; Profit: 13,9 miliona

2019/20 Potrošeno: 7,1 milon; Zarađeno: 8,95 miliona; Profit: 1,85 miliona

2020/21 Potrošeno: 250 hiljada; Zarađeno: 3 miliona; Profit: 2,75 miliona

UKUPNO Potrošeno: 22,81 milon; Zarađeno: 50,05 miliona; Profit: 27,24 miliona evra.

*podaci prema sajtu Transfermarkt.com

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar