Foto: EPA-EFE/Alex Grimm / POOL

Crvena zvezda je časno poginula u Nemačkoj na evropskoj premijeri. Poraz od Hofenhajma (2:0) u prvom kolu L grupe Lige Evrope donekle je i očekivan, s obzirom na snagu i moć rivala, ali se stiče utisak da je šampion Srbije pomalo naivno primio golove. Pre svega, onaj drugi u zaustavnom vremenu, kada je Dabur matirao Borjana.

Na greškama se uči, tako kaže ona stara narodna, a sa tim se slaže i Milovan Đorić, nekadašnji selektor Jugoslavije i legendarni defanzivac Crvene zvezde.

PROČITAJTE JOŠ

Đorić je u razgovoru za Nova.rs analizirao uzrok poraza na „Rajn-Nekar areni“, prijatno ga je iznenadila taktika Dejana Stankovića, ali je bilo i stvari koje Dejan Stanković nije smeo da dozvoli da se dogode, i one se sasvim sigurno mogu i moraju podvesti pod pogrešne izbore.

Pročitajte još: Bomba u Humskoj: Partizanov biser ide u Siti za 12 miliona

„Iznenadila me je prijatno ta promena taktike u vidu formacije 3-5-2, ali…“, počeo je razgovor popularni Bata Đora.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Izvolite, nastavite…

„Treba vremena za to, treba igrači da se adaptiraju na taj ofanzivni sistem. Ne radi se to tek tako. Prvo probate u nekoj prijateljskoj utakmici, pa u Superligi, koja je kud i kamo slabija od Lige Evrope, pa tek onda zaigrate tako u Evropi. Dobra taktika u pogrešno vreme, u zao čas“, nema dilemu Đorić.

Defanzivac koji je u periodu od 1967. do 1973. godine nosio dres slavnog kluba s „Marakane“, zatim je objasnio zbog čega je takva postavka, s Degenekom, Milunovićem i Erakovićem ispred Borjanovog gola bio Zvezdin „pucanj u koleno“.

„Oba gola pala su preko centralnog dela, oba iz srca šesnaesterca, znači ne možete da krivite spoljnje igrače, nego centralne bekove. Mali Eraković, Degenek i Milunović nisu uigrani“, kaže Đorić za Nova.rs.

Dejan Stanković je posle 163. prvenstvenog derbija, odigranog prošle nedelje u Humskoj, poručio posle greške Strahinje Erakovića da će ga Zvezda istrpeti, i da je on budućnost kluba.

Upravo je Eraković za delić sekunde kasnio kod prvog gola. Skupo Zvezda za sada plaća njegovu školu, a Đorić ima čvrst stav i po tom pitanju.

Foto: EPA-EFE/Alex Grimm / POOL

„Nikoga ne možeš da trpiš u evropskom takmičenju. Eraković jeste talentovan momak, ali je pitanje koliko je spreman za velike utakmice. Ponavljam, nije se adaptirao u tandemu sa Degenekom i Milunovićem. To je za mene ključ, izbor taktike u pogrešno vreme. Što se tiče forsiranja mladih igrača, to je hrabra odluka. Ukoliko dobro odigraju u prvenstvu ne treba ih hvaliti i dizati u nebesa. Treba ih oprezno ubacivati i spremati za mečeve kao što je ovaj s Hofenhajmom. Najteže je za jednog trenera ubacivanje mladih igrača, i neću uopšte da poredim period kada sam ja bio trener u vreme lige stare Jugoslavije, i ove sad ‘super srpske lige’. I sami znate razliku između dva pomenuta takmičenja“, poručuje Đorić.

Grupa L

Četvrtak

Hofenhajm – Crvena zvezda 2:0 (0:0)
(Baumgartner 64, Dabur 90+3)

Liberec – Gent 1:0 (1:0)

(Jusuf 29)

Hofenhajm 1 1 0 0 2:0 3

Liberec 1 1 0 1:0 3

Gent 1 0 0 1 0:1 0

Crvena zvezda 1 0 0 1 0:2 0

Neizbežna tema bilo je i suđenje na evrosceni. Stanković je isključen zbog protesta jer na „prvu loptu“ ličilo da je Akpouma faulirao Nikolića kod prvog gola, da bi snimak iz drugog ugla pokazao da kontakt nije ni postojao…

„Zvezda mora da se nauči na kriterijum evropskog suđenja. Ne može da ima ni jedan protest prema sudiji, oni su nemilosrdni. Pogledajte kako je Srđan Jovanović poništio gol Realu u zaustavnom vremenu, pri rezultatu 3:2 za Šahtjor. To niko do skoro nije smeo da pomisli, a kamoli uradi. A on je uradio, doduše uz pomoć VAR, ali je uradio. Svaka mu čast. Tako ni Zvezda nema šta da se buni na suđenje. Nisu ni imali neke šanse, dok su s druge strane Nemci bili strpljivi, mirni, znali su šta hoće i to im se isplatilo na kraju“, kaže Đorić.

Činjenica da je najbolji fudbaler Crvene zvezde Aleksandar Katai stisnuo zube i igrao pod blokadama, iznenadila je nekadašnjeg selektora Jugoslavije.

„Nisam znao za taj podatak, i ukoliko je tačno, onda je to još jedna greška Stankovića. Katai u tom slučaju nije smeo da se nađe na terenu, jer ne može da pruži maksimum u tako teškoj utakmici, a postoji veliki rizik da ga izgubiš za kasnije“.

Foto: Starsport

Ipak, i pored svega što se izdešavalo u Nemačkoj u porazu od Hofenhajma, želja igrača Crvene zvezde je naišla na pozitivan komentar Milovana Đorića. Štaviše, on veruje da crveno-beli u narednim mečevima Lige Evrope mogu da upišu bodove i kasnije prođu grupu.

„Zvezda mora da dobije sve utakmice kod kuće tu nema dileme. Jasno je da je to moguće, ali da neće biti lako. Najveći hendikep crveno-belih je što nema publike, što se utakmice igraju bez navijača. Svi znamo šta Zvezdi znače ‘delije’ , jer je publika Zvezde nešto drugo u odnosu na ostale navijače. Zvezda mora da se spremi za utakmice sa Liberecom i Gentom, mora tu da pobedi i onda može da očekuje da prođe grupu, što bi bio veliki uspeh. Suština je da nema slabih protivnika u Evropi, da Zvezda u mečeve sa Slovacima i Belgijancima mora da uđe kao u meč s Realom, jer ukoliko dođe do potcenjivanja, to može da bude katastrofalna greška“, zaključio je razgovor za Nova.rs Milovan Đorić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar