FK Crvena zvezda, FK Šerif
foto: Starsport.rs ©

Ekipa Dejana Stankovića je projektovana da se vrati u Ligu šampiona, a sada se bori i za utešnu nagradu - Ligu Evrope.

Poslednjih godina se tokom leta često o utakmicama Crvene zvezde pisalo kao o „utakmici sezone“. Ovog puta za crveno-bele je meč sa ekipom Kluža samo „utešna nagrada“, koji nikako ne sme da ispusti.

Spram onoga što su klub i navijači očekivali, Zvezdina borba sa Klužom (utorak, 21 čas, stadion „Rajko Mitić“) za Ligu Evrope jeste kao uteha, jer je jedini razlog što se igra protiv Kluža, a ne protiv zagrebačkog Dinama – nekonstantnost i efikasnost u napadu.

PROČITAJTE JOŠ...

Zvezda ima jak tim, jači od Šerifa od kog je ispala u kvalifikacijama za Ligu šampiona i poimence kvalitetniji od Kluža.

Tu su momci poput Kataija, Ivanića, Dragovića, pa opet, u napadu je sve radilo samo protiv Kairata u revanšu, a u odbrani je bilo problema posle kontri i prekida. Sve suprotno od onoga što je Zvezda radila prošle godine, kada je ona bila veoma opasna iz prekida.

Zbog ovih stvari je veoma nezahvalno predviđati šta bi moglo da se desi i protiv kluba osnovanog još 1907. godine. Kluž je veći deo svog postojanja proveo u nižim ligama i tek u ovom veku je, prilivom kapitala, došao do elitnog ranga takmičenja u Rumuniji. Pre 13 godina je osvojio prvu nacionalnu titulu, a poslednje četiri godine je dominantan u domaćim okvirima.

Utakmica Crvena Zvezda, Šerif, fudbal
Foto: STARSPORT

Jugozapadno odatle, u Beogradu je Zvezda četvorostruki uzastopni osvajač titule u Srbiji i peti put zaredom se bori za grupnu fazu evropskih takmičenja.

U taboru crveno-belih nikom nije prijatno što je Zvezda ostala bez bar deset miliona evra (učesnik Lige šampiona samo za plasman dobije 16,2 miliona evra), jer deo nezarađenog novca može da povrati kroz Ligu Evrope. Još manje je prijatno jer plate igrača u postavi nisu niske.

Da se plasirala u Ligu šampiona Crvena zvezda bi, dakle, inkasirala bar 16,2 miliona evra što bi svakako olakšalo stvari kada je u pitanju isplata zarada igrača, jer postava nije pravljena za Ligu konferencija ili Ligu Evrope, već da bi se vratila u Ligu šampiona.

„Fali nam koji gol više. Jedan u ranoj fazi totalno menja utakmicu. Mnogo ekipa protiv nas se branilo. Dosta smo golova prošle godine davali na prekide, ove nam ide i u kontru“, rekao je Dejan Stanković, trener Zvezde pred prvu utakmicu sa Klužom. Poručio je i da nema straha od Kluža, koji, dok Zvezdi u ofanzivi izostaje Filipo Falko u ofanzivi, ima svojih problema u odbrani, jer mu fali jedan od pouzdanijih defanzivaca – Andrej Burca.

Foto:Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Kluž menja formacije u svojim utakmicama, u zavisnosti od toga da li igra u Evropi, ili domaćem prvenstvu, ali Stanković uverava da će se Zvezda prilagoditi i spremiti. I pored svega Zvezda će imati veoma unosan motiv, jer može da se osvoji oko 6,6 miliona evra, od čega 3,6 za ulaz u Ligu Evrope i još tri miliona kao bonus po koeficijentu. Mnogo lepša suma nego da se eliminacijom preseli u Ligu konferencija gde je zarada od plasmana skromnija i iznosi tri miliona evra.

Klužu su neki od boljih igrača defanzivci, dok jedan od skupljih igrača iz napada Aleksandru Paun, neće igrati prvi meč protiv Zvezde zbog crvenog kartona iz meča sa Jang Bojsom. Zato je prvi meč posebno bitan, uz činjenicu da se igra na domaćem terenu u Beogradu.

Tu će biti Kristijan Manea i Bilel Omrani, prvi bek, drugi centarfor koji je već postigao dva gola na pet kvalifikacionih utakmica za rumunski klub. I pored svega toga, crveno-beli ostaju favorit, kojima je ovaj dvomeč bitan, jer bi nastavila kontinuitet koji je 2017. počeo Vladan Milojević.

Foto: FK Crvena zvezda
Foto: FK Crvena zvezda

„Nekada i kad boli mora da ne boli, da se stegnu zubi. Lečićemo se kad prođu bitne utakmice i saniraćemo sitnice“, dodao je Stanković.

Saniranju tih sitnica svakako bi pomogao plasman u Ligu Evrope, pošto će za koji mesec, ako se forma poput prošlogodišnje tempira za jesen, malo ko pamtiti od koga je Zvezda ispala u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Tada će se možda pričati o nekom novom evropskom proleću i možda nekom novom okršaju s Milanom. Zvezdin poraz od Kluža bi već bio degradacija svega onoga što su u Ljutice Bogdana gradili, pa o tome verovatno niko tamo ni ne želi da razmišlja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar