Foto: shutterstock

Srpski klubovi imaju jednu neverovatnu osobinu - da nas u jednom momentu i na mah obraduju, a onda nam, samo koji dan kasnije, unište raspoloženje.

Veoma pozitivno se pisalo kada su Vojvodina i Čukarički u svojim prvim mečevima u kvalifikacijama za Ligu konferencija pobeđivali svoje rivale.

PROČITAJTE JOŠ:

Još uvek se nismo ni upoznali sa time kako izgleda takmičenje u kom učestvuju 164 ekipe i u kom je prosečna vrednost igrača oko 750 hiljada evra, a već smo videli da nismo spremni ni za njega.

Znamo da je to „treći rang“ iza Lige šampiona i Lige Evrope i to je ona tužna istina kada se pogleda način na koji su Čukarički i Vojvodina sada degažirani iz kvalifikacija i za Ligu konferencija.

Čukarički je najpre pobedio Sumgajt, a onda u prvom meču i Hamarbi sa 3:1, ali je u revanšu dozvolio poniženje i pet komada u svojoj mreži (5:1).

Vojvodina je prošla još gore, pa je posle trijumfa nad Panevežisom u drugom kolu, ispala od LASK-a sa 1:0 i 6:1. Ok, LASK možda jeste jači, ali nije baš Pari Sen Žermen, pa da se od njega primi šest golova.

Ovakvi porazi nas vraćaju u čemernu realnost, posle euforije koja je preživela i potrajala koliko i sladoled na 40 stepeni.

Zato ćemo se podsetiti nekih od tih poraza, koji vrište kako srpski fudbal treba da se menja, jer u suprotnom nikog osim Zvezde i Partizana nećemo gledati u Evropi.

Istini za volju, nismo ni do sada, iako je Vojvodina pored Zvezde i Partizana jedina redovna u pokušajima da se domogne Evrope.

Za posebnu zabrinutost je podatak da je još do prošle godine ugašeno ili marginalizovano sedam klubova koji su nekad figurirali u igri za evropska takmičenja.

Jagodina, Borac iz Čačka i Hajduk iz Kule ne postoje, Sevojno se spojilo sa Slobodom iz Užica, Bežanija je propala, OFK Beograd je u katastrofalnom stanju, dok Rad više nije ni blizu tima koji je nekad bio.

Ali, da krenemo od najsvežijih rezultata…

Novi Sad 05.08.2021. Vojvodina, Las, utakmica, fudbal
Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Vojvodina je prošle godine eliminisana od Standarda iz Liježa sa 2:1 u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, TSC je bio četvrtoplasiran i ispao je od Steaue (FCSB).

Tada smo svim silama navijali za topolski klub jer je u toj utakmici bilo 6:6, ali su Rumuni prošli u treće kolo. Pre Rumuna je TSC prošao Petrokub.

Godinu ranije, u sezoni 2019/2020 Radnički iz Niša se obrukao porazom od Flore iz Estonije, klubom koji nije ni u 200 najboljih u Evropi.

Još jednu godinu unazad, Radnički se dičio time da je drugi najbolji klub u Srbiji iza Crvene zvezde, a onda je u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, posle laganih pobeda nad nemoćnom Gzirom, izgubio od Makabija iz Tel Aviva u dvomeču (2:0 i 2:2).

Detalj sa utakmice Radničkog i Flore, Foto: Starsport

Da svake godine bude neka iskra nade koja nas razgali poput sada Čukaričkog i lani TSC-a, u sezoni 2018/2019 pobrinuo se Spartak iz Subotice.

Subotičani su tada prošli Spartu iz Praga u drugom kolu, ali u trećem kolu nepremostiva prepreka bio Brondbi.

Inter iz Bakua je bio prejak za Mladost iz Lučana u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope 2017. godine (0:5), dok je istog leta Vojvodina izgubila od Ružomberoka.

Voša je pre pet godina stigla do plej-ofa borbe za Ligu Evrope, kada je izgubila od AZ Alkmara (pobeđivali Bokelj, Konahs Kej i Dinamo Minsk).

Novosadski klub je bio blizu i u sezoni 2015/2016 kada je bio bolji od MTK iz Budimpešte, Spartaksa iz Jurmale, Sampdorije i onda je ispao od Viktorije iz Plzenja u plej-ofu.

Čukarički se nije proslavio protiv Gabale, Foto: Starsport

Treba napomenuti da je to ona godina kada je Zvezda u prvom kolu ispala od Kairata, dok je Čukarički to isto uradio u drugom kolu od azerbejdžanske Gabale.

Čukarički se nije proslavio protiv Grediga 2014, kada su Voša i Jagodina ispadali od Trenčina i Kluža u drugim kolima kvalifikacija.

U sezoni kada je Zvezda ispala od Černomoreca, Vojvodina je još jednom stigla do plej-ofa. Pobeđivali su Novosađani Hibernijans, Honved i Bursu, pre nego su izgubili 2:3 od Šerifa iz Tiraspolja.

Jagodina, koja je tih godina bila „relevantan“ faktor na domaćoj tabeli, 2013. nije mogla da prođe ekipu Rubina iz Kazanja, dok je 2012. godine od Jagodinaca uspešniji bio Ordabasi u drugom kolu.

Vojvodinu je eliminisao Rapid iz Beča, a „stara dama“ je 2011. ispala od Vaduza. Podsećamo da je to ona sezona kada je Partizan eliminisan od Šamroka.

Pre tačno deset godina se i Rad, koji se poslednjih godina borio za opstanak u Superligi, borio za Evropu. I nije bio uspešan.

Samo drugo kolo sezone 2011/2012. i poraz od Olimpijakos Voloua iz Grčke sa 2:1. Od kada je Srbija postala nezavisna zemlja, 2006, 15 klubova ju je predstavljalo u kvalifikacijama za evropska takmičenja.

OFK Beograd je 2010. ispao u trećoj rundi od Galatasaraja, a Spartak od Dnipropetrovska. U godinama dominacije Partizana u domaćem prvenstvu, istakao se i tim Sevojna koji je 2009. prošao drugo kolo protiv Kaunasa, a onda je eliminisan od Lila sa 0:4.

Za Vojvodinu je te godine nepremostiva prepreka bila bečka Austrija. To što je Borac iz Čačka 2008. ispao od Ajaksa nije sramota, kao što nije ni kada Vojvodinu izbaci Atletiko Madrid, ali je loše kada Bežaniju izbaci albanska Besa na startu kvalifikacija.

OFK Beograd – Okser, Foto: Starsport

Hajduk iz Kule nije mogao ništa protiv CSKA iz Sofije 2006, dok je OFK Beograd posle pobede u Beogradu 1:0, torpedovan od Oksera u gostima iz kvalifikacija sa 1:5.

Srpski klubovi (osim Zvezde i Partizana) su odigrali na desetine utakmica u kvalifikacijama samo u poslednjih deceniju i po i gotovo nerealno zvuči da se nijednom nisu plasirali u Evropu.

Sve utakmice grupnih faza evropskih takmičenja su rezervisane za radijus od neka dva kilometra oko Topčiderskog Brda. Ostatak zemlje ostao je uskraćen za takve mečeve. Tužno, ali istinito.

Dodatnu gorčinu stvara nam i to što smo sada videli da nismo spremni ni za treću evropsku ligu, pa nam ostaje da se zapitamo koliko liga UEFA treba da formira, da bismo i tamo imali predstavnika koji se ne zove Zvezda ili Partizan.

BONUS VIDEO: Intervju sa Nikolom Jakšićem posle medalje u Tokiju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar