Foto: EPA-EFE

Transfer Kodija Gakpa u Liverpul otvorio je veoma zanimljiv zimski prelazni rok u kom bi mnoge zvezde mogle da promene sredinu, pa čak i da se okušaju u drugim ligama.

Mesec januar mogao bi da bude ključan za mnoge evropske velikane koji se bore za trofeje na više frontova.

Prvi veliki događaj koji se dogodio na tržištu je prelazak Gakpa iz PSV-a u Liverpul za oko 50 miliona funti. Četa Jirgena Klopa „izgubila“ je Sadija Manea tokom leta, što se osetilo i na terenu, ali bi talentovani Holanđanin trebalo da ojača napad i znatno utiče na efikasnost tima.

Glavna tema ovih dana je i transfer Kristijana Ronalda, koji je krajem novembra dobio otkaz u Mančester junajtedu nakon spornog intervjua koji je dao Pirsu Morganu, poznatom novinaru, kome se ispovedio i žestoko kritikovao organizaciju kluba sa Old Traforda.

PROČITAJTE JOŠ:

Portugalac je zvanično prešao u Al Nasr, ali i dalje postoji nada da će opet zaigrati u Ligi šampiona, koju je osvajao pet puta. Evropski velikani su još letos, ali i u poslednjih mesec dana uglavnom odbijali Ronalda, označavajući ga kao prestarog za njihove planove. Sa klubom iz Saudijske Arabije retko ko može da se takmiči u novčanoj moći, ali je pitanje i kakve su Ronaldove ambicije u narednih nekoliko godina i koliko će još moći da igra.

Ono što će mnogo interesovati sve ljubitelje fudbala u Srbiji jeste gde će Dušan Vlahović dočekati drugi deo sezone. Srpski golgeter se trenutno muči sa povredom prepona i upitno je kada će se vratiti na teren. Međutim, u Juventusu se poslednjih nekoliko nedelja priča i o novoj upravi, te spornim događajima i tajnim ugovorima sa igračima ranijih godina. Zbog toga „staroj drami“ preti i izbacivanje u Seriju B, te bi u tom slučaju mnogi igrači napustili klub.

Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Za Vlahovića se najviše intersuju u Engleskoj, a prednjače Arsenal i Čelsi. U igri je i Mančester junajted koji će očajnički tražiti napadača na zimu, dok bi za Vlahovića mogli da se bore i Atletiko Madrid, Bajern i Totenhem.

Vlahović u Juventusu igra dobro, prvi je strelac tima ove sezone, ali nikako ne može da se potrefi da svi u ekipi budu zdravi. Zbog toga ispaštaju rezultati, pa će tako Juventus verovatno ostati bez trofeja i ove sezone. Njegova vrednost je i dalje oko 80 miliona evra, ali otežavajuća okolnost je ta što je ugovor sa Juventusom važeći do 2026. godine.

Još jedna Srbin koji bi mogao da promeni sredinu je Sergej Milinković-Savić. Za njega se već sezonama unazad interesuju evropski velikani, ali čelnici Lacija ne žele da ga prodaju za cenu ispod 100 miliona evra.

Prvi u redu za Sergeja stoji Arsenal, ali je tokom Mundijala bilo priče da su njegovi pregovori sa Juventus u završnoj fazi, te da su u Torinu spremni da mu ponude i veći novac od onog koji ima u Laciju.

Foto: TANJUG/AP Photo/Francisco Seco

Pored ta dva tima, moguće naredne destinacije su i Mančester junajted, PSŽ, Real Madrid…

Mnogi srpski navijači voleli bi da vide Sergeja i Vlahovića u istom timu, što je po trenutnom stanju stvari moguće već ove zime.

U veznom redu oči će biti uprte i u Džuda Belingema, koji je i na Mundijal u dresu Engleske bio jedan od najboljih igrača.

Poznato je da Borusija iz Dortmunda već godinama „proizvodi“ mlade igrače i prodaje ih za velike svote novca. Takav je slučaj i sada sa talentovanim vezistom, koji na obe strane terena može da ima veliki uticaj, što redovno i pokazuje. Belingem je na pragu prelaska u Real iz Madrida i to za 100 miliona evra, ali ništa još nije rešeno, odnosno ozvaničeno.

„Real vidi Belingema kao najvažnijeg igrača za svoju budućnost i želi da ga dovede pre nego što se previše klubova bude zainteresovala za njega. Prvi plan je bio da ga kupe na kraju sezone, ali stvari su se promenile, Real sada želi da Belingem već u januaru stigne u Madrid“, tvrdi „Marka“.

Džud Belingem, Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Glavni rival Realu za Belingema je Liverpul, ali pitanje je koliko će pmoći finansijski da mu parira i da li mu je Englez baš prva želja.

Argentinski fudbaler Enco Fernandez mogao bi „preko noći“ da postane jedan od rekordera u svetskom fudbalu.

Fernandez je na Mundijalu u Kataru zadivio svet i sada bi mogao da postane jedan od najplaćenijih fudbalera u svetu. Benfika bi mogla da ga proda za preko 120 miliona evra, bar prema najavama, dok se kao glavni kupci pominju Čelsi (trenutno najozbiljniji kandidat), Liveprul i Mančester junajted.

Inače, 127 miliona evra je sedam miliona više od Encove otkupne klauzule, pa bi Benfika trebalo da ga pusti ili ove zime ili najkasnije na leto.

U Engleskoj se pored pomenutih klubova za Enca raspituje i Njukasl, dok i PSŽ i Real prisluškuju šta se sa njim dešava.

Joško Gvardiol je igrač koji se možda u najboljem svetlu pokazao svima na Mundijalu u dresu Hrvatske, pa je sebi tako digao cenu i omogućio Lajpcigu da ga proda za preko 100 miliona evra.

Foto: EPA-EFE/Georgi Licovski

Dvadesetogoišnji štoper već je upoznatom sa planom Pepa Gvardiole da ga priključi sistemu Mančester sitija u kojem bi bio jedan od glavnih igrača za narednih nekoliko godina. Pored toga mogao bi da ga dovede i Čelsi, koji ne blista ove sezone, a borba za njegov potpis ne bi bila prava da u njoj nisu Real Madrid i Barselona.

Portugalac Žoao Feliks nije zadovoljan statusom u Atletiko Madridu, a i klub je je raspoložen da ga proda. Njegova vrednost procenjuje se na oko 50 miliona evra, a opet najviše zainteresovanih je na Ostrvu. Arsenal bi voleo da vidi portugalskog kreativca u svojim redovima, a trener Mikel Arteta dobro zna šta radi i kako formira tim, pa sigurno neće biti brzoplet na tržištu, a i šansu za promašaj svešće na minimum.

Feliks bi mogao da završi i u Čelsiju, Aston Vili ili Mančester junajtedu, dok je i PSŽ voljan da ga dovede ukoliko se otvori mogućnost, ali i mesto u timu.

Hakim Ziješ je sa Marokom napravio čudo na Mundijalu osvojenim četvrtim mestom, a svojim individualnim partijama pokazao je da je kalibar za velike mečeve. U Čelsiju već dugo nije starter, nema dobar status, pa bi Milan i Njukasl hteli da mu podignu minute i pruže priliku kakvu je imao u dresu Maroka, kao jedan od lidera tima.

Foto: EPA-EFE/Shaun Botterill

Njegov saigrač iz reprezentacije Sofjan Amrabat odigrao je skoro besprekorno Svetsko prvenstvo i time privukao pažnju znatno „većih“ klubova nego što je Fjorentina za koju trenutno nastupa. Barselona u njemu vidi osigurača na sredini terena i nekoga ko bi mogao da se uklopi sa Pedrijem i Gavijem, dok su u priči još i Liveprul, Totenhem i Atletiko Madrid.

Od ostalih igrača koji bi mogli da budu glavne mete zimskog prelaznog roka su Memfis Depaj, Josip Juranović, Saša Lukić, Dominik Livaković, Emilijano Martinez, ali i Zvezdini defanzivci Aleksandar Dragović i Strahinja Eraković.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ono što će biti zanimljivo ispratiti su dešavanja oko Markusa Rašforda, koji je na pragu novog ugovora sa Mančester junajtedom, dok je Kilijan Mbape sve češće na „ratnoj nozi“ sa čelnicima PSŽ-a i pitanje je do kada će obe strane moći međusobno da ispunjavaju zahteve i želje.

BONUS VIDEO Sve što niste znali o najskupljem srpskom igraču – šta bi bio Vlahović da nije fudbaler

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar