Foto: Dušan Milenković/ATAImages

Nerešen ishod na "Marakani" prilično poremetio evropske planove srpskog prvaka

Crvena zvezda je izbegla poraz i odigrala je nerešeno (2:2) u drugom kolu Lige šampiona na svom terenu sa Jang bojsom koji je ciljan kao protivnik sa kojim može da se igra za prolaz dalje u Evropi.

I tokom većeg dela meča je pokazala da može da igra, bila je i bolja, ali joj se neke stvari i greške ponavljaju, što se u eliti odmah kažnjava i znači bod umesto sva tri.

PROČITAJTE JOŠ

Zvezda izgubila dva boda

Zvezda je morala da dobije utakmicu, a to nije uspela. I to je suština u Ligi šampiona… Igrali su crveno-beli sa ekipom protiv koje su morali da slave kako bi se borili za treće mesto u grupi G, odnosno za selidbu u Ligu Evrope sa te pozicije na proleće, jer u konkurenciji Mančester sitija i Lajpciga je baš teško do prve dve pozicije.

Bio je to duel u koji su ušli sa željom da ostvare pobedu i naprave veliki (is)korak – nisu uspeli. Za četu Baraka Bahara bilo je od krucijalne važnosti da slave pred krcatim tribinama stadiona „Rajko Mitić“.

Ako žele uspeh na evropskoj sceni, onda moraju bodove da ostavljaju kod kuće, nikako da ih rasipaju, i da sa gostovanja donesu još neki ili nekoliko. Sada će, po svemu sudeći, morati da ostanu neporaženi u Bernu…

„Ovo je noć smelih, ovo je noć hrabrih“, glasila je poruka „delija“, ali njegovi miljenici na kraju nisu bili dovoljno ni hrabri, ni smeli, dok je ponašanje navijača bilo na zavidnom nivou.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Misteriozne reči Mirka Ivanića

Mirko Ivanić je deo odgovornosti za padove u igri prebacio na trenera Bahara, što je takođe jasan pokazatelj dešavanja u timu. Vezista Crvene zvezde nije zadovoljan remijem kod kuće.

„Želeli smo pobedu, to smo pokazali i kako smo igrali poslednjih deset minuta. Nismo se zadovoljili bodom, ali pošto smo gubili, možemo da budemo zadovoljni sa te strane. Ipak, da je neko ponudio pre meča bod, ne bismo prihvatili“, poručio je Ivanić.

Zvezda ove sezone igra sa mnogo uspona i padova, to je bilo evidentno i protiv „mladih momaka“, što je kreativac srpskog prvaka pomalo misteriozno prokomentarisao.

„Bolje da pitate šefa zašto je tako. On je odgovoran za to, ne mogu ja da pričam na tu temu. Dali smo sve od sebe. Videli ste kako smo izašli na teren, ne zna se ko je umorniji posle ovakvog meča. Padove smo imali, moramo da ih analiziramo da se ne bi ponavljalo.“

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Bukari za velika dela

Najbolji pojedinac u crveno-belom dresu bio je Osman Bukari. Neumorno je špartao „Marakanom“ i stalno vršio pritisak na odbranu Jang bojsa, a golom i asistencijom bio najzaslužniji što je bod ostao u Beogradu. Prvo je bio brži od VAR-a i namestio prvenac Šerifu Endiajeu, dok je pred sam kraj spasao Zvezdu poraza i projektilom pod prečku se pobrinuo za konačnih 2:2.

U strelce se upisao i u Mančesteru na startu Lige šampiona, i to za vođstvo, čime je pokazao da je igrač za velika dela. Tome u prilog govori učinak i na superligaškom debiju u Zvezdi jula 2022 i svom prvom večitom derbiju u avgustu.

Najpre je tri puta zatresao mrežu niškog Radničkog, ali samo jedan gol je bio važeći da pokaže kakvo će pojačanje biti. Potvrdio je to golom u Humskoj na 168. večitom derbiju kada je uhvatio maestralan volej, ili pre toga het-trikom protiv Pjunika u Evropi.

Strelac je bio i za reprezentaciju Gane u porazu od Portugala (3:2) na Mundijalu u Kataru.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Barak Bahar da se pokaže

Vreme je da Barak Bahar pokaže zašto je došao, a to svakako nije Superliga u kojoj Zvezda dominira godinama. Sve više deluje kao da se (malo) pogubio u zamislima, ne zna više ni ko će da mu igra prvu postavu, izgubio je poverenje u Žan-Filipa Krasoa i Pitera Olanjinku, koji su plesali uoči i na startu sezone, a onda se „ugasili“.

Izraelski trener je u letnjem prelaznom roku dovodio pojačanja koja je želeo, a neka mesta kao da su ostala nepopunjena. Srđan Mijailović je treću utakmicu igrao na neprirodnoj poziciji desnog sponjeg, i to vrlo dobro, ali je nerealno da nije dovedeno adekvatno rešenje dok je, na primer, supertalentovani Kosta Nedeljković pao u drugi ili treći plan.

Milan Rodić je čitav meč odigrao ispod proseka i jednostavno se pokazalo da, za sada, nije na nivou Lige šampiona, potrebnom za ovakve okršaje. Upravo je pored njega prošlo dodavanje iz kojeg se izrodio rani gol na startu drugog poluvremena. Imao je iskusni levi bek odličnu partiju u Mančesteru, u porazu od Sitija (3:1) na startu Lige šampiona, ali na gostovanju evropskom prvaku se nije mnogo više očekivalo. Zato jeste na „Marakani“, gde je Rodić u napadačkoj formaciji igrao levog od tri štopera, a prilikom Zvezdinog branjenja bio je bek.

Malo je čudno što je Bahar insistirao na vraćanju Miloša Degeneka iz MLS, a sada je zakucan na klupu, iako ima zavidno evropsko iskustvo. Na raspolaganju ima i Uroša Špajića, štopera reprezentativnog kalibra, ali ni on ne dobija priliku.

Foto: David Damnjanovic/Starsport

Remek-delo na Marakani

Navijači Crvene zvezde napravili su pravi spektakl na startu meča protiv Jang bojsa. Ceo stadion je imao ulogu u koreografiji, a na transparentu ispod severne tribine pisalo je „Ovo je noć smelih, ovo je noć hrabrih“.

Sama koreografija bila je inspirisana remek-delom „Zvezdana noć“, čuvenog slikara Vinsenta van Goga.

„U tihoj noći toj, uz šapat vetrova… A ta noć je ‘Zvezdana noć’, termin koji od 4. marta 1945. oslikava noć u kojoj se slavi Zvezdin uspeh, Zvezdino ime i Zvezdine boje – noć koja pripada Crvenoj zvezdi. Još od 1946. na Zvezdinim košarkaškim terenima na Malom Kalemegdanu organizovane čuvene igranke pod nazivom ‘Zvezdane noći’ na kojima se okupljala beogradska omladina. Košarkaši Zvezde su radili kao vratari, konobari, a od zarade od prodatih karata i piće se klub finasirao. I kada su igranke prestale, zvezdane noći su okupljale Zvezdine sportiste, tako je zabeleženo da je 1965. povodom 20 godina kluba organizovana tradicionalna Zvezdana noć na Kalemegdanu. Nebrojano puta su se u novinskim izveštajima i člancima velike Zvezdine pobede opisivale čuvenom sintagmom koja u dve reči sažima veliku ljubav i veliki trijumf – ‘Zvezdana noć’. I inostrani novinari su tako doživljavali i opisivali Zvezdine pobede rečima „Starry night“. Inspirisani zvezdaškom tradicijom i željom da još jednom napravimo iskorak u podršci Zvezdi kroz koreografije i spektakl na Marakani odlučili smo da zvezdanu noć prikažemo kroz umetnost. Čuvena slika Vinsenta van Goga ‘Zvezdana noć’ preneta je i oslikana na punim tribinama Marakane u mozaiku od 50.000 najlona, uz poruku – Ovo je noć smelih, ovo je noć hrabrih“, glasilo je objašnjenje koreografije.

BONUS VIDEO Iranac u gužvi ošamario Mitrovića, upleo se i Nejmar