foto:©/Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

Falilo je crveno-belima "daha" u ovom dvomeču

Fudbaleri Crvene zvezde poraženi su od Makabija iz Haife u veoma dinamičnom dvomeču sa 5:4 i tako ostali bez Lige šampiona.

PROČITAJTE JOŠ:

Zvezda je imala ulogu favorita pred poslednje kolo kvalifikacija, u oba meča sa Makabijem imala je prednost, ali istu nije uspela da sačuva.

Poveo je Makabi u Izraelu sa 1:0, ali je Zvezda preokrenula i na poluvreme otišla sa prednošću od 2:1. Nakon toga izraelski tim je izašao više nego spremno na teren u drugom poluvremenu, stigao do preokreta i odneo pobedu.

Sličan razvoj situacije viđen je i u Beogradu, samo što je ovoga puta Zvezda povela sa 2:0, a onda svojim greškama dozvolila Makabiju da se vrati, izjednači i ode u Ligu šampiona.

Imala je vremena Zvezda da nakon izbacivanja Pjunika analizira Makabi, ali očigledno da nije bila spremna za ovakav intenzitet, borbu za svaku loptu i „tuču“ na terenu.

Makabi je u oba meča pokazao da više želi Ligu šampiona u ovom trenutku, fizički su njegovi igrači bili spremniji od crveno-belih, što je na kraju i odnelo prevagu.

Zvezda u svom timu ima čak četiri kondiciona trenera (Federiko Panonćini, Marko Vasiljević, Nikola Todorić i Nikola Perišić), ali u ovom dvomeču nije mogla da izdrži da svih 180 minuta bude na vrhunskom nivou.

PROČITAJTE JOŠ:

Trener Dejan Stanković je imao pravo na pet izmena, ali ih ni u jednom meču nije sve iskoristio. U prvom meču, kada se jurila pobeda, a kasnije bar remi, Stanković je u igru uveo Slavoljuba Srnića, Stefana Mitrovića, Sekua Sanoga i El Fardu Bena, dok su teren napustili Aleksandar Katai, Osman Bukari, Mirko Ivanić i Aleksandar Pešić, dakle cela ofanzivna linija. Složićemo se da je to poprilično čudno, jer igrači koji su ušli nemaju niti isti kvalitet niti mogu da budu opasni kao oni koji su izašli.

U drugom meču se ponovo videlo da napadačka linija nema dovoljno snage da iznese celu utakmcu protiv kvalitetnog rivala, pa su Pešić i Bukari izašli, dok je Katai bio poprilično istrošen celo drugo poluvreme. Ni Milan Rodić nije pokazao zavidnu fizičku spremu, pa je i on zamenjen. Rodić na levom beku već godinama nema dostojnu zamenu, zbog čega je nedavno doveden Irakli Azarov, ali on tek čeka svoju priliku.

Sve je ovo posebno problematično kada se zna da je Zvezda dva vikenda odlagala utakmice u Superligi Srbije kako bi se bolje spremila za Evropu. Sada se postavlja pitanje šta bi tek bilo da je morala da igra derbi sa Čukaričkim proteklog vikenda i koliko bi tek onda fudbaleri bili umorni?

Crvena Zvezda vs Maccabi Haifa Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport

Svi najjači klubovi u Evropi već godinama igraju u sistemu gde su utakmice na programu i utorkom/sredom i subotom/nedeljom. Možda je raspored nekad nehuman, možda ima previše utakmica, ali to je profesionalni fudbal.

Svaki igrač jednog vrhunskog tima (kao što je Zvezda) mora biti spreman da pruži maksimum tokom 90 minuta evropske utakmice, a ne da mu je u 50. minutu „duša u nosu“.

Nije teško zaključiti da je Makabi u oba druga poluvremena bio daleko bolji rival od Zvezde. To se vidi po posedu, po šutevima, po šansama, po golovima, po rezultatu.

Da li je to bila taktika trenera Baraka Bahara ili samo splet okolnosti verovatno da nećemo saznati, ali je sigurno da Zvezda to nije trebalo da dozvoli. Nakon odlaganja utakmica, Zvezda nije smela da dozvoli da je na Marakani protivnik „prebije“ i fizički nadjača na terenu.

Izmena Gelora Kange u 53. minutu izazvala je dosta polemike, pre svega zbog reakcije Gabonca, ali je on jedan od retkih koji je imao energije, što je pokazivao igrom na sredini terena. Stankovićevi džokeri nisu promenili tok utakmice, nisu uneli preko potrebnu energiju i živahnost (kao ni u prvom meču), a autogol Pavkova bila je samo (zaslužena) nagrada za Makabi.

Stanković je u najavi utakmice rekao da će Marakana da izjednači, a fudbaleri da preokrenu. To se jeste desilo, ali nije potrajalo. Zvezda je „izdahnula“ kada je bilo gusto, te će dosta pažnje morati da se posveti kako individualnoj spremi, tako i timskoj agresivnosti i taktici.

BONUS VIDEO Atmosfera na Marakani pred duel Zvezde i Makabija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare