Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Fudbaleri Crvene zvezde su nadomak obaranja brojnih rekorda ove takmičarske godine.

Naime, ukoliko osvoje bod na predstojećem meču u prvom kolu plej-ofa Superlige protiv TSC-a (subota, 18.00), izjednačiće se sa legendarnom generacijom koju je predvodio Gojko Zec u sezoni 1976/1977, a koja je jedina u istoriji kluba osvojila titulu šampiona šest kola pred kraj.

Crveno-belima će ovosezonska titula biti šesta uzastopna i predstavljaće rekord kluba. Takođe, ukoliko osvoje i Kup Srbije, doći će i do treće vezane duple krune, što nije samo Zvezdin rekord, već niko nikada u jugoslovenskom, a zatim i srpskom fudbalu nije uspeo da dođe do takvog učinka.

Klub sa Marakane trenutno ima najduži niz u Evropi i svetu po broju prvenstvenih utakmica na svom stadionu bez poraza – trenutno 109 mečeva, a poslednji put je na stadionu „Rajko Mitić“ izgubio aprila 2017. godine. Pored svih ovih rezultata, izabranici Miloša Milojevića grabe ka jednoj od najranije osvojenih titula uz najveću bodovnu prednost u odnosu na drugoplasiranu ekipu na tabeli.

PROČITAJTE JOŠ

U 28. kolu, 1977. godine, Crvena zvezda je pobedom nad Dinamo Zagrebom rezultatom 3:1 obezbedila do sada najranije osvojenu šampionsku titulu, a dvostruki strelac bio je Filipović, dok je jednom bio precizan Šestić. Uz napomenu da se tada pobeda računala kao dva boda – Zvezda je završila sa čak devet poena prednosti u odnosu na Dinamo koja je zauzeo drugo mesto.

Od tada, pa do danas, nijedna generacija crveno-belih nije uspela da izjednači taj učinak, a četu Miloša Milojevića deli jedan meč od ispisivanja istorije zlatnim slovima. Ukoliko slave ili čak odigraju remi sa TSC-om u meču 31. kola domaćeg šampionata, matematički će obezbediti titulu šampiona, s obzirom na to da trenutno imaju 20 bodova prednosti u odnosu na ekipu iz Bačke Topole. Ako bi se održala ta razlika, definitivno bi došli do pehara nacionalnog prvenstva sa najubedljivijom razlikom.

Za sada rekord drže izabranici Vladana Milojevića koji su u sezoni 2017/2018 završili sezonu sa 17 bodova više u odnosu na večitog rivala, koji je bio drugi.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

U sezoni 2020/21 Crvena zvezda je prvi put u istoriji osvojila šampionsku titulu bez ijednog poraza. Imala je učinak od 35 pobeda i tri remija, osvojila 108 bodova i postigla 114 golova. Ove sezone takođe je na pragu osvajanja titule bez poraza sa više od 100 bodova i golova.

Iako deluje da finiš sezone nije preterano takmičarski zanimljiv, fudbaleri Crvene zvezde igraju, pored mogućnosti osvajanja najranije titule, za još tri rekorda. Šestom uzastopnom titulom bi došli do klupskog rekorda, trećom vezanom duplom krunom ispisali istoriju i mogu da osvoje pehar nacionalnog prvenstva sa najubedljivijom razlikom.

Pored svega će se Zvezda i prvi put direktno plasirati u Ligu šampiona bez kvalifikacija još od 1991. godine.

BONUS VIDEO Slavlje i trubači ispred Pionira, ludnica oko Kampaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar