Foto: FK Crvena zvezda

Prvi tehnički potkovaniji protivnik pokazao je da u crveno-belom timu ipak ne funkcioniše sve kao sat, a najviše problema videlo se u defanzivi.

Fudbaleri Crvene zvezde su put Izraela otišli sa jednim ciljem – da u Beograd donesu rezultat koji će ih približiti prolasku u Ligu šampiona.

U tome su delimično uspeli, minus od jednog gola nakon poraza u Haifi od 3:2 sve je sem nenadoknadiv, ali su Dejan Stanković i igrači u crveno-belom dobili veoma dobar putokaz i „packu“ kad joj je zapravo i vreme, kako bi spremni dočekali nastup u Evropi.

PROČITAJTE JOŠ

Kada je objavljeno da će Zvezda biti povlašćena u kvalifikacijama za Ligu šampiona, navijači tima sa Marakane su crveno-bele već videli u eliti, a čini se da je ubedljivo izdanje u dvomeču protiv nejakog Pjunika (6:0), u kombinaciji sa dominantnim početkom sezone u Superligi (pet vezanih pobeda, gol-razlika 21:1) pomalo uljuljkalo crveno-bele. Zato je prvi pravi izazov stvorio probleme, pogotovo u odbrani.

Zvezda je golove primila nakon smušenih reakcija poslednje linije. Kod prvog je najpre Dolev Haziza nanizao gotovo čitavu odbranu crveno-belih, Franci Pjero dobio loptu u petercu, gotovo neometan se okrenuo i zakucao je u mrežu. Kod drugog je ponovo Pjero bio brži i spretniji od defanzivaca Zvezde, dok je kod trećeg Tjaron Čeri ostao neshvatljivo sam i neometano loptu sa ivice kaznenog prostora prosledio u nebranjeni deo mreže Milana Borjana.

Sva tri puta su igrači Zvezde bili ili prespori ili previše mlako reagovali, što su igrači domaćeg tima kaznili, i neće biti jedini. Makabi ne spada u krem evropskog fudbala, znatno jači rivali tek čekaju crveno-bele čak i ako evropski put nastave u Ligi Evrope. O Ligi šampiona izlišno je govoriti.

Od problema nije pobegao ni napad tima sa Marakane. Nisu stvorili previše dobrih prilika, a i to što jesu – promašili su. Osman Bukari je mogao da donese preokret, ali je iz više nego dobre pozicije loptu poslao na tribine umesto u gol, Aleksandar Pešić je očajno okončao situaciju „jedan na jedan“… Da je bilo malo više fokusa, rezultat bi na semaforu bio znatno drugačiji. I nema dileme da će Stanković iskoristiti pauzu između dve utakmice da na tome dodatno poradi.

PROČITAJTE JOŠ

No, jedan problem se posebno istakao, i mogao bi da predstavlja ozbiljnu glavobolju za Stankovića. Kings Kangva i Gelor Kanga su u dosadašnjem toku sezone, protiv ekipa u Superligi i Pjunika, funkcionisali sasvim dobro, ali je prva taktički obučenija ekipa napravila veliki broj problema u organizaciji igre. Utisak je da jedan drugog guše i međusobno smetaju u kreiranju akcija, pogotovo što su fudbaleri koji traže loptu u nogama.

Revanš na Marakani (utorak, 21.00) biće verovatno najveći ispit zrelosti za Dejana Stankovića u dosadašnjoj trenerskoj karijeri. Problemi u odbrani se mogu popraviti, problemi u napadu takođe nisu nešto što nije moguće rešiti, ali je pre toga neophodno rešiti pitanje organizacije igre. Ako je Apolon na Kipru mogao da savlada Makabi sa dva gola razlike, može i Zvezda u Ljutice Bogdana, pod uslovom da pronađe model kako da do gola protivnika i dođe.

Makabi nije bauk, ali jeste škola i opomena koje bi trebalo više nego ozbiljno shvatiti.

A nagrada za položenu lekciju je više nego vredna – Liga šampiona.

BONUS VIDEO Radost navijača Zvezde posle gola u Haifi

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare