Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Crvena zvezda dominira srpskim fudbalom u poslednje tri sezone, ali Partizan ima skuplje igrače, a jedan od direktnih "krivaca" za takav epilog je omladinska škola, kao i bolji skauting.

Nokaut faza Lige Evrope, dve vezane Lige šampiona naterali bi svakog prosečnog fudbalskog navijača u Srbiji da pomisli da crveno-beli div iz Ljutice Bogdana ima kud i kamo skuplji igrački kadar, u odnosu na ljutog rivala, kada je u pitanju top 5 najskupljih igrača večitih.

Ali… Realnost je potpuno drugačija.

PROČITAJTE JOŠ

Vrednost top 5 najskupljih igrača Zvezde iznosi 14,3 miliona evra, a Partizanovih čak 21,8 miliona evra.

Prema brojkama koje je objavio ugledni fudbalski portal „Transfermarkt.de“ ubedljivo najskuplji fudbaler u Superligi je Filip Stevanović, crno-beli biser iz Humske.

Tržišna vrednost supertalentovanog 17-godišnjeg ofanzivnog veziste Partizana procenjena je čak osam miliona evropskih novčanica, pa nikog ne sme da začudi što su ga u četiri navrata uživo gledali skauti Liverpula.

Graciozno na terenu deluje momak iz Užica, deluje kao da je „rođen s loptom“, a tu su i brojke da potkrepe zbog čega je na ceni. Stevanović je minule sezone odigrao 25 utakmica za vicešampiona Srbije, postigao je sedam golova uz tri asistencije.

Pročitajte još: “Seoba Srba” po Evropi: Gde će Bane, Ljajić, Grujić, Kostić 

Lansirao ga je Partizan i na evropsku scenu, upisao je četiri meča u kvalifikacijama za Ligu Evrope, da bi kasnije u grupnoj fazi pomenutog takmičenja zabeležio još tri susreta, ali se nije upisao u strelce.

Uzimajući u obzir da još nije proslavio punoletstvo, a da na terenima širom Srbije i Evrope igra „ko mator“ jasno je zbog čega mu je tolika cena, kao i da će se klub koji ga bude kupio, sasvim sigurno obogatiti, ukoliko se stvari budu odvijale svojim tokom i povrede ga budu zaobišle.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Na drugoj strani Topčiderskog brda, onoj crveno-beloj, nasjkuplji pojedinac je El Fardu Ben (31). U odnosu na Stevanovića brojke su impoznatnije kod tamnoputog napadača, ali je jasno da su godine te koje „obaraju“ cenu.

Zakoračio je u četvrtu deceniju reprezentativac Komorskih ostrva, koji je prošle sezone u Superligi odigrao 21 meč, čak 13 puta je zatresao mrežu uz četiri asistencije.

Zvezda ima preiskusnu ekipu i to donosi rezultat na terenu, ali Partizan to radi na neki drugi način.

TOP 5 NAJSKUPLJIH IGRAČA ZVEZDE

1. El Fardu Ben 3,2 miliona

2. Milan Rodić 3

3. Miloš Degenek 3

4. Milan Borjan 2,6

5. Seku Sanogo 2,5

  • cifre su u milionima evra

Činjenica je da trpe rezultati, izostaju da su navijači besni, ali doći će i to na naplatu. Na ovaj ili onaj način. Mogu da prodaju bisere, pa da dovedu afirmisane igrače, ili da ih istrpe i da s njima naprave rezultate, pa tek onda da ih prodaju po znatno većoj ceni.

Na „Marakani“ je drugo najskuplje ime defanzivac Milan Rodić, koji je igrao u Zenitu iz Sankt Peterburga. Rođen u godini kada je Crvena zvezda ostvarila najveći uspeh u svojoj 75 godina dugoj istoriji, iskusni levi bek je nezamenljiv deo tima, ali cena od tri miliona evra ukazuje da se Zvezdi nikako ne isplati da ga proda, pošto njoj vredi mnogo više od pomenute sume.

S druge strane, u Humskoj, bar prema proceni „Transfermarkt.de“ na drugom mestu top 5 najskupljih je Umar Sadik. Vrednost – 6.000.000.

Sadik i Degenek; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Smešna je to cifra, bar kada se uzmu u obzir daleko izdašnije ponude evropskih klubova, koje dosežu preko 10 miliona evra, a trener Savo Milošević poručuje da ga ni ispod 12 miliona neće prodati, kao i da će dugonogi Nigerijac, koji je nekada bio član Rome, vredeti između 40 i 50 miliona evra.

Imao je Sadik prošle sezone dabl-dabl učinak, 12 golova i 13 asistencija u 24 utakmice za Partizan. Eksplodirao je u svakom smilslu, ali ga se u Humskoj ne bi odrekli ni za mnogo više od pomenutih šest miliona evra.

Iza Umara nalazi se majstor fudbala Bibras Natho, koji ima 32 godine i samo zbog toga mu vrednost nije veća od tri miliona. Izraelac je „pogon“ „parnog valjka“ na sredini terena, a prekidi su mu uža specijalnost.

Identična tržišna vrednost je i kod Zvezdinog štopera Miloša Degeneka. Momak rođen u Kninu pre 24 godine, veliki je borac na terenu i po svemu sudeći će već ovog leta napustiti „Marakanu“, gde je ostvario veliki uspeh igrajući Ligu šampiona.

Pročitajte još: Jokanović dovodi super zvezdu u Al Garafu 

TOP 5 NAJSKUPLJIH IGRAČA PARTIZANA

1. Filip Stevanović 8 miliona

2. Umar Sadik 6

3. Bibras Natho 3

4. Takuma Asano 2,5

5. Sejduba Suma 2,3

Iza njega, na četvrtom mestu kod top 5 Zvezdinih igrača, nalazi se još jedan fudbaler iz Knina, reč je naravno o Milanu Borjanu.

Reprezentativcu Kanade i miljeniku „Delija“ je vrednost 2,6 miliona evra. Prošle sezone je neverovatnim odbrana uveo Zvezdu u elitno društvo, ali je jasno da mu zbog 33 godine, koliko ima, nije „prišivena“ veća cena na etiketi.

Peti najvredniji na „Marakani“ je misterija zvana Seku Sanogo – dva i po miliona evra. Stigao je zimus internacionalac iz Obale Slonovače iz Jang Bojsa i očekivalo se da bude udarna igla na sredini terena, ali su ga sputale povrede.

Poslednja u nizu je povreda zadnje lože, pa Dejan Stanković i Crvena zvezda čekaju da konačno na terenu vide svu fudbalsku inteligenciju zadnjeg veznog.

Prema „Transfermarktu“ isto toliko košta i Takuma Asano, koji je četvrti najvredniji u Partizanu. Japanac se odomaćio u Srbiji, uživa zaista ovde, a Partizan ubira plodove tog hedonizma.

Nekadašnji napadač Arsenala i Štutgarta ima 25 godina i jasno je da ukoliko nastavi da podiže formu može da se nada transferu u neki od klubova iz lige petice.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Iza njega se nalazi Sejduba Suma, najskuplje pojačanje u istoriji kluba iz Humske. Stigao je na leto 2017. godine iz Slovana iz Bratislave i od njega su svi očekivali „magiju“ u bukvalnom smislu.

Ni delić od toga nije prikazao, pa je poslat na pozajmicu u Makabi iz Haife. Ipak, vratio se, a svi u klubu osim Ivice Ilieva, koji ga je doveo, bili su skeptični.

Suma je eksplodirao, postao je „motor“ ekipe, čovek s loptom može apsolutno sve i „spaja“ napadače s golom.

Suma sumarum Suma Partizanu vredi više od tih 2,3 miliona evra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar