Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Crvena zvezda plasirala se u 2. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona lakom pobedom nad Evropom sa Gibraltara - 5:0, atri pogotka postigao je El Fardu Ben, a nadovezao se Ivanić sa dva gola. Srpski prvak u narednoj rundi čeka pobednika meča Dinamo Tbilisi - Tirana (sreda, 19).

Nisu izabranici Dejana Stankovića smeli da imaju problema sa daleko slabijim protivnikom. Umeli su crveno-beli u prošlosti da se opeku da ovakvim rivalima, ali je to davno prošlo vreme.

Zvezda je dva puta zaredom igrala grupnu fazu Lige šampiona i na tom putu sada je uspešno preskočila prvu od četiri prepreke. Sledeća je čeka 25. ili 26. avgusta, na gostujućem ili eventualno neutralnom terenu.

PROČITAJTE JOŠ

Mučio se srpski prvak malo sa Evropom, ali kako je vreme odmicalo, bilo je jasno da će Evropa popustiti, iako se prilično dobro branila. Ipak, nije izdržala na „Marakani“, gde su padali mnogi velikani, istina pred publikom.

„‘Ajmo da skupimo, mnogo su razdvojene linije, približite se“, tražio je Borjan od saigrača, koje je usmeravao i Milunović u nameri da se svi pomere više ka centru i prebace težište na polovinu rivala.

Meč je definitivno obeležio El Fardu Ben het-trikom koji je trasirao put ka 2. kolu kvalifikacija za elitu. Nametnuo se kao prvi izbor u špici i opravdao očekivanja, iako Evropa nije pravi reper kvaliteta crveno-belih, ali za početak je bilo dovoljno.

Bunker je probijen u 35. minutu – Katai je izveo korner, Ivanić glavom spustio loptu do Bena koji je lako zatresao mrežu, ali se čini da je bio u ofsajdu. Ipak, 1:0, jer su bugarske sudije pokazale na centar.

Zvezda je pred sam kraj prvog dela udvostručila prednost. Spiridonović je centrirao, lopta se odbila do Degeneka, on je snažno šutirao i Ben je samo dovoljno zakačio loptu da odsedne iza leđa golmana Munjoza.

Sve dileme oko pobednika otklonjene su posle sedam minuta nastavka. Milunović je sjajno izneo loptu i izbacio Spiridonovića koji je sa levog krila servirao het-trik napadaču s Komorskih ostrva.

Završnica susreta donela je i pad koncentracije gostiju koji je Ivanić iskoristio i sa dva gola na najbolji način ukrasio internacionalnu premijeru crveno-belih.

Crvena zvezda – Evropa 5:0 (2:0)

Sudija: Volen Činkov (Bugarska)

Stadion: „Rajko Mitić“.

Strelci: Ben u 35, 44. i 52. i Ivanić u 78. i 87. minutu.

Crvena zvezda: Borjan, Gobeljić, Degenek, Milunović, Rodić (od 46. Gajić), Sanogo (od 74. Vulić), Ivanić, Katai, Kanga, Spiridonović (od 66. Ivanić), Ben.

Evropa: Munoz, Badr, Kasado, Avilješ, Olivero, Voker, Rosa, Kortes, Galego (od 67. Polako), Galjardo Valdes (od 60. Dimas), Dominges.

TOK MEČA

Kraj utakmice! Crvena zvezda – Evropa 5:0!

87′ GOOOOOOOOL, Ivanić – 5:0!

Zvezda Evropa
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

78′ GOOOOOOOL, Ivanić – 4:0!

Sve je rešeno na „Marakani“… Zvezda je gotovo sigurno u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, a u strelce se upisao Mirko Ivanić, precizno pogodivši donji desni ugao.

Zvezda Evropa
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

76′ Kanga, tik iznad prečke

Poznat je Kanga po odličnom udarcu, oprobao ga je sa oko 25 metara i lopta je otišla malo iznad prečke.

74′ Osveženje u sredini

Treća izmena u Crvenoj zvezdi, ušao je Miloš Vulić umesto Sanoga.

69′ Kakav promašaj

Morao je da bude novi gol za Zvezdu… Ivanić je šutirao u kontri, golman Munjoz kratko odbio loptu pravo do Kataija koji je promašio prazan gol. Zvezda je iskoristila tri šanse, ali je morala da realizuje još bar toliko promašenih.

67′ Ušao Tomane

I drugu izmenu pravi Stanković, na terenu je Tomane umesto Spiridonovića. Prethodno je promenu izvršio i trener gostiju pa je na terenu Polako umesto Galega.

60′ Prva izmena gostiju

Umesto Galjarda Valdesa u igri je Dimas.

55′ Umalo 4:0

Snažno je šutirao Gajić iskosa sa desne strane, došla je lopta do Bena kome je malo nedostajalo da postigne i četvrti pogodak.

52′ GOOOOOOOL, Ben – 3:0!

Grabi Zvezda ka pobedi i 2. kolu kvalifikacija. Odlično je Milunović izneo loptu i uposlio Spiridonovića, on je centrirao sa levog krila do Bena kome nije bilo teško da prosledi loptu u mrežu za het-trik i 3:0.

46′ Prva izmena u Zvezdi

Napravio je Dejan Stanković izmenu u pauzi, Milan Gajić zamenio je imenjaka Rodića.

Na mesto levog beka otišao je Gobeljić, dok je Gajić zauzeo poziciju uz desnu aut-liniju.

46′ POČELO JE DRUGO POLUVREME

Zvezda Evropa
Foto: Starsport

45′ Kraj prvog poluvremena

Vodi Zvezda 2:0 protiv Evrope, strelac oba pogotka bio je El Fardu Ben, za miran odlazak domaćina na predah.

44′ GOOOOOOL, Ben – 2:0!

Katai je spustio loptu za Degeneka, a Ben je preusmerio u drugi ugao i prevario igrače Evrope.

Bune se gosti, traže ofsajd, ali su arbitri iz Bugarske pokazali na centar – opravdano, čista situacija.

41′ Kanga u spoljni deo mreže

Ukupno peti udarac Zvezde od početka meča uputio je Kanga iskosa s desne strane, snažno, pored bliže stative.

35′ GOOOOOOL! Vodi Zvezda Ben 1:0!

Poveli su crveno-beli posle gužve nakon kornera. Lopta je pala do Bena koji je sa metar-dva lako gurnuo loptu u mrežu.

32′ Majstor Katai

Opet je pokazao Katai kakav je majstor, na dodavanje Rodića se sjajnim driblingom oslobodio čuvara, ali je potom zaustavljen.

28′ Centaršut Gobeljića, siguran Munjoz

Probali su crveno-beli preko desnog boka, odigrali su Gobeljić i Spiridonović dupli pas, ovaj prvi je centrirao, ali je golman Munjoz sigurno uhvatio loptu.

27′ Sjajna šansa za Evropu

Umeju gosti i te kako da zaprete… Učinili su to i sada preko levog krila, prolazili su kroz odbranu domaćina, i Galjego je iz odlične situacije poslao loptu iznad prečke.

Foto: Starsport

25′ Evropa odoleva

Napada Zvezda sve vreme, pokušava preko oba krila, ali defanziva Evrope za sada uspešno odoleva.

20′ Spiridonović, snažno…

Oprobao je udarac i Spiridonović, iskosa sa leve strane, i iznudio korner. Udarac iz ugla nije doneo mnogo problema Evropi.

18′ Ivanić preti

Mirko Ivanić je šutirao posle prekida, ali je golman gostiju bio siguran. Prethodno je Kortes dobio žuti karton zbog oštrog starta nad Gobeljićem.

16′ Volej gostiju, Borjan siguran

Zapretili su gosti sa Gibraltara, dobili su i vazdušni duel, a volej sa oko 25 metara završio je u Borjanovom naručju.

12′ Zvezdina velika šansa

Najbolja prilika od početka… Centrirao je Ivanić sa levog krila, a Ben je iz neposredne blizine glavom promašio gol.

8′ Sanogo do Bena – ofsajd

Delovalo je da će Seku Sanogo da šutira, nije baš najbolje to učinio, Ben je potrčao ka lopti ispred peterca, ali je bio u ofsajdu.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

5′ Bez većih šansi

Početna inicijativa crveno-belih, uz jedan centaršut iz prekida, bez opasnijih prilika.

1′ UTAKMICA JE POČELA

Sa centra prvi su krenuli igrači Evrope.

20.58 Igrači tek sad izlaze

Malo je čudno što igrači oba tima, predvođeni sudijama iz Bugarske, tek dva minuta uoči zakazanog početka meča izlaze na teren.

Primetno je i da su igrači izašli iz tunela u sklopu severne tribine, uz obavezan razmak, zbog čega nisu išli uobičajenim putem kroz tunel koji vodi direktno na teren.

20:29 Tradicija uz Zvezdu

Crveno-beli su iz prvog kola kvalifikacija kretali šest puta do sad. Samo jednom su eliminisani i to bolno, od Kairata, dok su ostale rivale uspevali da savladaju. Tri puta su iz prvog kola stizali do istorijskih uspeha u evropskim okvirima.

20.04 Testovi obavezni, tribine prazne

Odlukom UEFA svi učesnici utakmica primorani su da budu testirani na koronavirus, a utakmice se igraju bez prisustva publike. Testiranje je obavljeno tokom vikenda, a Crvena zvezda je istakla da u svojim redovima nema nijednog pozitivnog člana. Sa druge strane, utakmica pretkvalifikacija za Ligu Evrope izmežu Linkoln Red Impsa i Prištine pod znakom je pitanja jer je osam igrača gostiju zaraženo koronom.

Stadion Rajko Mitić prazan noću
Foto: Nova.rs/N.T.

Pored praznih tribina, posebne mere su uvedene i u ostalim delovima stadiona, pa na primer u novinarskoj loži dozvoljeno je da se sedi na svakom trećem mestu i to u svakom drugom redu.

Novinarska loža Marakana
Foto: Nova.rs/N.T.

Takođe, svi prisutni na stadionu dužni su da popune upitnik i da im bude izmerena temperatura.

Upitnik
Foto: Nova.rs/N.T.

19.52 SASTAVI

Dejan Stanković, strateg Crvene zvezde, opredelio se za prilično očekivan sastav iz kojeg je jasno da će goste napasti od prvog minuta.

Crvena zvezda: Borjan, Gobeljić, Degenek, Milunović, Rodić, Sanogo, Ivanić, Katai, Kanga, Spiridonović, Ben.

Evropa: Munoz, Badr, Kasado, Avilješ, Olivero, Voker, Rosa, Kortes, Galego, Valdes, Dominges.

Zanimljivo, u situaciji kad nije primoran da pruži šansu mladim igračima Stanković je sve talente koji konkurišu za bonuse u Superligi izostavio iz startne postave.

Postava
Foto: Nova.rs/N.T.

Podsetimo, šef stručnog štaba crveno-belih je na konferenciji uoči meča rekao da je ključno kakav će pristup imati njegovi igrači.

„Odlično se nosim sa slatkom mukom sastavljanja tima. Nije mi problem ni sa ‘bonus’ igračima da napravim ekipu, jer u poslednjih nekoliko godina zaista mnogo ulažemo u Omladinsku školu. Ipak, susret sa Evropom će biti prvi ove sezone u kojem nemamo taj faktor i ne moramo nužno da gledamo ko ima koliko godina. Biće dobra ekipa sutra na terenu. Što se rivala tiče, kod njih je fudbal stao u martu. Gledali smo ih, pratili smo im i neke prijateljske utakmice i napravili dobru analizu. Videćemo na osnovu liste igrača da li ima nešto novo. Mi smo spremni. Sve zavisi od našeg pristupa. Krećemo u nešto od čega Crvena zvezda živi. Naravno, važno nam je i prvenstvo, ali lepo je pričati o našem klubu u evropskom takmičenju. Uigravali smo se proteklih mesec i po dana da uđemo u ovo nadmetanje. Siguran sam da ćemo spremnost pokazati na terenu. Ponavljam, pristup je ključan, on mora da bude onakav kakav zahtevaju grb, klub i navijači“, rekao je Stanković.

19.48 DOBRODOŠLI

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar