Dipon Moreti
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Čuveni francuski advokat Erik Dipon Moreti, koji je između ostalih branio i FK Crvena zvezda, imenovan je za novog ministra pravde u Vladi Francuske.

Kako prenose „Novosti„, od dopisnika iz Pariza, Moreti na određen način predstavlja pravu zvezdu „prelaznog roka“ na političkoj sceni Francuske.

Čuveni advokat je, inače, pred Nacionalnim finansijskim tužilaštvom branio i odbranio Crvenu zvezdu posle sumnji u rezultat meča Lige šampiona sa Pari Sen Žermenom, pre dve godine.

PROČITAJTE JOŠ

Srpski prvak je tada angažovao najbolju advokatsku kancelariju u Francuskoj („Dipon-Moreti i Ve“), posle pisanja „Lekipa“ o navodnom nameštanju utakmice. Sa Marakane su tim povodim poručivali da cilj nije novac, već da se odbrani ime i ugled kluba.

Erik Dipon Moreti je advokat za krivično pravo i ima više od 140 oslobađajućih presuda. Potiče iz skromne radničke porodice iz okoline Lila i osim slavnih ličnosti, brani i siromašne, ako treba i besplatno.

Slučajevi njegove kancelarije su neki od najvećih u modernoj istoriji Francuske. Njegov branjenik je, između ostalih, bio i Ivan Kolona, korzikanski nacionalista optužen za ubistvo prefekta Korzike Kloda Erinjaka 1998. godine.

Njegovi klijenti su takođe i jedan od najboljih rukometaša sveta Nikola Karabatić, koji je bio optužen za namestanje rezultata zbog čega je kažnjen sa 10.000 evra.

Dipon Moreti posebno voli fudbal i Srbiju koju je i posetio.

„Angažovali su me da branim Srbina zatočenog u Prizrenu. Otišao sam tom prilikom na Kosovo polje. Bio sam impresioniran. To mesto, koje za Srbe predstavlja kolevku nacije, zaista je neverovatno. Obišao sam i manastire. Bio je to fantastičan trenutak u mojoj profesionalnoj karijeri. Nosim prelepe uspomene“, rekao je svojevremeno Moreti za „Novosti„.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar