Foto: FSS

Fudbalska reprezentacija Srbije će u ponedeljak od 18 časova saznati imena protivnika u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru.

Žreb će se održati u Cirihu, a naša reprezentacija će biti u drugom šeširu.

PROČITAJTE JOŠ

Na žrebu će biti 55 evropskih reprezentacija, dok će pravo igranja na Svetskom prvenstvu dobiti 13 najboljih. Ekipe su podeljene u 10 grupa (od A do J), pet grupa imaće po pet timova i pet grupa po šest.

UEFA je donela odluku da neke reprezentacije ne mogu da se nađu u istoj grupi zbog političkih razloga, tako da žreb ne može da spoji tzv. Kosovo i Srbiju, Bosnu i Hercegovinu ili Rusiju, zatim Ukrajinu i Rusiju, Jermeniju i Azerbejdžan i Gibraltar i Španiju.

Evropska kuća fudbala je odlučila i da u istoj grupi ne mogu da budu više od dve zemlje s lošijim vremenskim uslovima, a to su: Belorusija, Estonija, Farska Ostrva, Finska, Island, Letonija, Litvanija, Norveška, Rusija i Ukrajina.

Deset pobednika grupa plasiraće se direktno na Svetsko prvenstvo, a deset drugoplasiranih i dve reprezentacije iz Lige nacija igraće dodatne kvalifikacije, sa tri grupe od po četiri ekipe, te polufinalima i finalima u svakoj grupi.

Orlovi su, podsećanja radi, u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji imali dobar žreb, pa su rivali bili Irska, Vels, Austrija, Gruzija i Moldavija. Orlovi su predvođeni Slavoljubom Muslinom osvojili prvo mesto sa 21 bodom (šest pobeda, tri remija i samo jedan poraz), pa su se direktno plasirali na turnir.

Ipak, ceh je na kraju platio Muslin zbog nešto slabijih partija u završnici kvalifikacija, a ironija je da ni sada pitanje selektora nije rešeno i nema pravog kontinuiteta, ni ne nazire se. Ljubiša Tumbaković je doživeo fijasko u završnici kvalifikacija protiv Škotske i izvesno je da će dobiti naslednika, samo se njegovo ime još ne zna.

Faktički, Tumbaković je dočekao žreb kao selektor Srbije, a neće voditi Orlove u pohod na Mundijal.

Sam pogled na šešire govori da bi Srbija mogla da dobije koliko tešku, toliko i prihvatljivu grupu, naravno, u zavisnosti od toga kako se bude razvijala situacija sa novim selektorom i uigravanjem reprezentacije.

Tako bi prilično tešku grupu mogli da dobijemo ako izvučemo Francusku, Rusiju/Norvešku i Bosnu i Hercegovinu, dok ekipe iz petog i šestog šešira ne bi trebalo da predstavljaju problem – ali bi sigurno Orlovi više voleli da izbegnu Litvaniju i npr. Gibraltar.

U idealnom slučaju, verovatno bi nam grupu činile selekcije Danske, Finske, Gruzije, Andore i San Marina.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

ŠEŠIRI

U prvom šeširu na sutrašnjem žrebu grupa nalaze se ove reprezentacije: Belgija, Francuska, Engleska, Portugalija, Španija, Hrvatska, Italija, Danska, Nemačka i Holandija.

U drugom šeširu pored Srbije nalaze se još: Švajcarska, Poljska, Švedska, Vels, Austrija, Ukrajina, Turska, Slovačka i Rumunija.

Iz trećeg šešira biće izvučeni ovi timovi: Rusija, Mađarska, Republika Irska, Češka, Norveška, Severna Irska, Škotska, Island, Grčka, Finska.

Deo četvrtog šešira su: Bosna i Hercegovina, Slovenija, Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Bugarska, Belorusija, Izrael, Gruzija i Luksemburg.

U petom šeširu su: Kipar, Jermenija, Farska Ostrva, Azerbejdžan, Estonija, tzv. Kosovo, Kazahstan, Litvanija, Letonija i Andora.

Šesti šešir čine Moldavija, Malta, Lihtenštajn, Gibraltar i San Marino.

Prema kalendaru takmičenja, ukoliko pandemija koronavirusa nešto ne promeni, kvalifikacije će se igrati od 24. marta do 16. novembra 2021. godine, plej-of baraža igrao bi se krajem marta 2022. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar