Foto: EPA-EFE/ANDREW YATES

Murinjo je neuništiv.

Iako ga mnogi osporavaju poslednjih godina, Žoze Murinjo sa istim žarom nastavlja da radi svoj posao i ispisuje stranice fudbalske istorije.

PROČITAJTE JOŠ

Iako je daleko od najboljih klubova Evrope, „Posebni“ kako je sebe često naziva,o igraće još jedno evropsko finale.

Debitantski okršaj za titulu u novoformiranom takmičenju Lige konferencija nije mogao da prođe bez kontroverznog Portugalca.

Murinjo će u Tirani u sredu od 21.00 voditi Romu protiv Fejenorda gde će se nadmetati za 13. pobedu u 16 ​​finala raznih Kup takmičenja koja je igrao u karijeri.

Međutim, kada je u pitanju Evropa, Murinjo ne pravi greške. U četiri finala koja je igrao, svaki put bi izlazio kao pobednik.

Da stvar bude fascinantnija, samo je u prvom finalu, 2002. godine kao trener Porta njegov tim primio gol.

Portugalski tim je tada sa 3:2 bio oblji od Seltika u finalu tadašnjeg Kupa UEFA, a Larson je bio poslednji igrač koji se radovao golu protiv njegovih timova.

Foto: EPA-EFE/ANDREW YATES

U naredna tri finala, nije bilo greške.

Već sledeće godine je sa Portom pokorio Evropu i sa 3:0 deklsirao Monako, aponovo je Ligu šampiona osvoji sa Interom kada je sa 2:0 pao Bajern.

I Mančester Junajted je poslednji evropski trofej osvojio sa Murinjom na klupi. U finalu Lige Evrope „crveni đavoli“ su bili bolji od Ajaksa sa 2:0.

U stvari, poraz njegovog Mančester junajteda od 1:0 od Čelsija u finalu FA kupa 2018. ostaje jedini put da je Murinjo izgubio finale unutar 90 minuta.

Druge dve prilike u kojima je gubio su finale Kupa Portugala sa Portom 2004. i finale Kupa kralja sa Real Madridom 2013. godine, pri čemu su oba poraza usledila posle produžetaka.

Ukoliko osvoji pehar sa Romom, postao bi prvi trener koji bi osvojio Ligu konferencija i ujedno bio osvajač svih evropskih trofeja u kojima je kao trener vodio svoje timove.

Zanimljivo je i da italijanski klubovi nisu osvojili evropski trofej od 2010. godine i Interovog trijumfa u Ligi šampiona, kada je „Posebni“ bio trener.

Žoze Murinjo, EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Došao je Murinjo prošlog leta u Romu, smatralo se da mu je to korak nazad u karijeri, kad se zna da je prethodno vodio Inter, Real i Mančester junajted, a mogao bi da ostane do kraja ugovora, oročenog od juna 2024.

„Sve je mirno, ostale su mi još dve sezone. Roma zasad ne nudi novi ugovor, tako da nema govora o tome da li bih produžio ili ne. Sve je stabilno i upravo tako bi trebalo da bude. Moj zadatak je da okončan sezonu na najbolji mogući način i maksimalno fokusiran dočekam narednu. Ne tražim promenu, ljudi oko mene to vrlo dobro znaju. Ne bih mogao da napustim Olimpiko pred početak druge sezone, ne bih smeo tako nešto da priredim klubu. Zato ću biti tu i od jeseni“.

Biće ovo prilika i za Romu da osvoji evropski trofej pošto u svojim vitrinama ima samo preteču Kupa Uefa – Kup sajmaskih gradova.

Sa druge strane u bogatu riznicu holandskog Fejenorda sletela su tri evropska trofeja, a poslednji je bio Kup Uefa 2002. godine, pa se u holandskom gigantu uzdaju u slavnu tradiciju i talentovanu i potentnu mladu ekipu koja je na svom putu do finala izbacila i Partizan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar