Foto: EPA/ANTONIO BAT

Nekadašnji funkcioner Dinama iz Zagreba Zdravko Mamić oglasio se posle presude kojom je osuđen na šest ipo godina zatvora.

„Ako dođe do toga, zatvorsku kaznu ću služiti isključivo u Bosni i Hercegovini. Pravnici to znaju, ja formalno nikada nisam bio u bekstvu niti sam to danas. Kada je prva presuda izrečena, ja sam ostao u svojoj matičnoj državi. Kako mogu pobeći iz sopstvene države“, rekao je Mamić.

PROČITAJTE JOŠ

Mamiću je u ponedeljak potvrđena presuda kojom je optužen za izvlačenje 116 miliona kuna (15,5 miliona evra) iz fudbalskog kluba Dinamo.

„Podneo sam ostavku na članstvo u skupštini Dinama i zatražio da budem razrešen sa funkcije savetnika Dinama. Više nisam član nikakvog tela niti sam u formalnom radnom odnosu. Moje ostavke su neopozive“, dodao je on.

„Moj brat i ja nismo osuđeni ni za jednu kunu poreza. Preko Luke Modrića i Dejana Lovrena, oni su na račune primili iznose koji mi se stavljaju na teret. Luka Modrić ima i danas milione evra na tom računu, koje je podelio sa mnom kao investitorom, preko privatnog ugovora. Uzeo sam ga kao izbeglicu. Mi smo se sastali i potpisali sporazum o podeli novca, on je podigao novac, deo dao meni. Nikad nijedan igrač u istoriji nije platio nijednu lipu poreza. Jedini u istoriji koji je platio je Dinamo. Ako braća Mamić moraju vratiti novac, onda ga moraju vratiti i Lovren i Luka Modrić“, kaže Mamić i nastavlja:

„Oni su saučesnici, novac je kod njih, u proračunu, oni su došli na sud, rekli mi smo potpisali anekse. Ili smo zajedno u delu, ili niko nije u delu. Kakva tu treba pamet, kakvo znaje je to potrebno? Kako je moguće da 93 svedoka Tužilaštva, svi svedoče u korist braće Mamić. Svi su svedočili u našu korist. A sud za vreme suđenja, kad je video da pada sve u vodu, putem svoje firme podigne optužnicu protiv Lovrena i Modrića za lažno svedočenje“.

Sa druge strane, njegovom bratu i doskorašnjem šef struke Dinama Zdravku Mamiću sud je smanjio kaznu za tri meseca, na ukupno četiri godine i osam meseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru za godinu dana, na tri godine i dva meseca.

Sud je takođe ukinuo presudu u delu koji se odnosi na optužbu da je Zoran Mamić nagovarao Pernara na zloupotrebu te je u tom delu naloženo ponovljeno suđenje.

Zoran Mamić je anko donete presude podneo ostavku na mesto trenera Dinama.

„Iako se ne osećam krivim, kako sam već ranije najavio, ako presuda bude pravosnažna ja je prihvatam kao takvu i podnosim ostavku na mesto glavnog trenera i sportskog direktora Dinama. Klubu želim puno sreće i sportskih uspeha u daljem radu“, rekao je dosadašnji trener Dinama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar