Foto: Instagram.com

Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, veliki je ljubitelj fudbala, što je postalo zanimljivo široj javnosti posle izbora za poglavara SPC.

PROČITAJTE JOŠ

Porfirije spada u red mlađih episkopa u SPC, rođen je 22. jula 1961. godine, a nakon osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, diplomirao je Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu 1986. godine.

Godinu dana ranije, svetovno ime Prvoslav menja monaškim Porfirije, a poznato je da je još pod tim imenom gajio veliku ljubav prema fudbalu, koji je stalno igrao u rodnom Bečeju sa decom.

Ta ljubav prema popularnom sportu i dalje traje, a zabeležena je i priča iz 2013. godine, kada je o dijalogu sa Porfirijem govorio Vladimir Vukašinović, profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je osveštao Marakanu u avgustu 2009. godine.

Tada je u „Politici“ objavljena priča o vladikama koje vole fudbal, ali i Crvenu zvezdu. Među njima je bio i tadašnji vladika jegarski Porfirije, koji nije dugo išao na Marakanu, osim na jednu promociju knjige o Zvezdi.

„Ima li neki partizanovac među vladikama“; pitao je Vukašinović, a Porfirije je odgovorio: Verovatno, ali ga još nisam otkrio.

Nije patrijarh Porfirije neko ko je ostrašćeni navijač, ne želi da ističe privrženost Crvenoj zvezdi, ali je tu povezanost otkrio i Dule Savić zajedničkom davnašnjom fotografijom, kada je tadašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski ugostio Savića i Dragana Džajića.

Porfirije je bio i čest televizijski gost Marine Rajević Savić, supruge Dušana Savića, a zanimljivu fudbalsku „konekciju“ ima i sa Zdravkom Mamićem.

Nekada prvi čovek Dinama iz Zagreba, oduševljen je izborom Porfirija za patrijarha.

“Ja sam toliko oduševljen. Desilo se nešto predivno, gledao sam televiziju i gledao izveštaj sa inauguracije gde mu državnici i velikodostojnici čestitaju, nije prošlo pola sata i mislio sam ‘moram naći način da svom prijatelju Porfiriju Periću čestitam’ kad mi je zazvonio telefon. On mi se javio na telefon. Zvao me Dule Savić koji je bio pored njega, bili su tu još neki zajednički prijatelji. I Porfirije mi se javio i ja sam iskoristio priliku da mu čestitam. Rekao sam mu da sam dirnut da se u trenutku svog slavlja i svih obaveza setio mene. On mi je kraju rekao da će moliti za mene, a rekao je da zna gde sam ja u Međugorju i da se ja molim za njega”, rekao je Mamić za “ELTA TV”.

Mamić posebno pamti jednu anegdotu.

“To je jedna divna priča koja će obeležiti moj život sigurno, a možda i njegov. Sećam se da sam ga u Zagrebu ugostio na stadionu, proveo ga kroz svlačionicu. Sećam se kad smo na Cvetnom trgu u Zagrebu uz tamburaše pevali zajedničke pesme. Vidim da je on mnogo učinio u sedam dana za ljubav između srpskog i hrvatskog naroda, pa i svih naroda na ovih prostorima. Palac gore za Porfirija. On je i moj Porfirije i ja ga ljubim svim srcem, svim bićem i kad budem u prilici, bez obzira što sam katolik, neću se libiti da ga posetim u Beogradu i odem na njegovo misno slavlje”, zaključio je Mamić.

Inače, nije patrijarh Porfirije jedini koji gaji ljubav prema fudbalu, nedavno je i episkop diseldorfski i Nemačke, vladika Grigorije, napisao epitaf nedavno preminulom Dijegu Armandu Maradoni.

Što se sporta još tiče, patrijarh Porfirije čestitao je Novaku Đokoviću na osvajanju Australijan opena, i to na poseban način.

“Čestitam našem Novaku Đokoviću veliku pobedu na australijskom turniru, ali i, još više njegov novi podvig. To što on čini jeste vrhunski sport, ali i nešto mnogo više od toga. Nešto što diže moral i puni srca ponosom svih nas koji sa njim učestvujemo u zajedničkim borbama sa malodušnošću, učeći da istrpimo bolove i prevaziđemo sva fizička ograničenja, baš kao on”, naveo je patrijarh Porfirije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram