Lionel Mesi Zlatna lopta
Lionel Mesi Zlatna lopta; Foto: Tanjug/AP Photo/Christophe Ena)

Reakcija dva napadača u trenutku kada je Didijer Drogba pročitao da je Lionel Mesi po sedmi put osvojio Zlatnu loptu govori sve o glasanju. Robertu Levandovskom se svet srušio, a i Mesi je začuđen da je čuo sopstveno ime. Neverica sa lica fudbalera samo se prenela kroz reakciju ljudi.

PROČITAJTE JOŠ

Šta javnost misli o dodeli Zlatne lopte najbolje svedoči što je najpopularniji tag na Tviteru bio „Levandovski je opljačkan“.

I zaista, fudbaler koji je imao impresivnu 2020. godinu kada je osvojio šest trofeja, bio Zlatna kopačka Evrope, nije krunisao ovo Zlatnom loptom jer je odlučeno da se te godine ne dodeli.

Sa druge strane, ove sezone je i dalje najbolji strelac u kalendarskoj godini sa 38 golova, ali ni ovo nije bilo dovoljno da mu se dodeli nagrada. Utešna nagrada koja je volšebno izmišljena neposredno pred svečanost za najboljeg napadača teško da će mu biti nekakva uteha jer je opet ostao u senci Mesija.

Duopol

Mesi je sa druge strane rezultatski imao sezonu za zaborav u Barseloni (iako jeste postigao 30 golova u poslednjoj sezoni), ali je osvojio prvi reprezentativni trofej u karijeri (bio uključen u postizanje devet golova Argentine), pa deluje da je ta Kopa Amerika bila dovoljna da mu se još jednom dodeli nagrada.

Da će dodela prestižne nagrade biti kontroverzna moglo se naslutiti po reakciji Kristijana Ronalda koji je odbio da dođe uz jasnu poruku.

„Današnji izbor objašnjava prošlonedeljne izjave Paskala Feree, kad je rekao da je ubeđen da je moj jedini cilj da završim karijeru sa više Zlatnih lopti nego Lionel Mesi. Paskal Fere je lagao, koristio moje ime da promoviše sebe i magazin za koji radi. Neprihvatljivo je da osoba odgovoran za dodelu tako prestižnog priznanja može da laže na taj način, njegove reči su čisto nepoštovanje osobe koja je uvek cenila Frans fudbal i izbor za Zlatnu loptu“, besan je bio Ronaldo.

Iker Kasiljas nije se libio da kritikuje

„Sve mi je teže da verujem fudbalskim nagradama. Za mene je Mesi jedan od pet najboljih fudbalera u istoriji, ali morate znati kako da poređate najbolje u jednoj sezoni. Nije tako teško, dođavola“, napisao je Kasiljas.

Ako su bitniji reprezentativni uspesi od klupskih (što je apsurd posebnog kova), onda je nagradu trebalo da osvoji Žoržinjo. Italijanski reprezentativac je sa reprezentacijom osvojio Evropsko prvenstvo, samo dva meseca nakon što je sa Čelsijem osvojio Ligu šampiona.

Bilo bi to dovoljno za nagradu da se zovete Kristijano ili Lionel jer su oni uveli pravi duopol na ovu nagradu sa izuzetkom 2018. godine kada je Luka Modrić uspeo da ponese nagradu kući.

Tri problema

Postoji najmanje tri problema u ovom izboru. Najpre glasanje je bilo završeno i pre nego što je završena kalendarska godina (između 8. i 15. oktobra). Problematično je i što se ne gleda jedna sezona, što je prirodan ciklus u fudbalu, već kalendarska godina.

Drugi problem je što države poput Naurua, Tuvalua, Palaua, Dominike imaju glas iste važnosti kao i fudbalske supersile. Demokratija je problematična kada je kult Mesija i Ronalda daleko veći od bilo kog drugog fudbalera, pa je pitanje koliko fudbal poznaju u zemljama gde gotovo nasumičnim izborom šalju plivača na Olimpijske igre.

Robert Levandovski i Lionel Mesi
Robert Levandovski i Lionel Mesi; Foto: Screenshot Twitter BeIN Sports

Dalje, aršini za glasanje su pogotovo ove sezone bili su u potpunoj magli. Nije se znalo da li se dodeljuje za poslednje dve godine (Levandovski) ili za prethodnih godinu dana.

Zvanično se najpre gledao individualni i timski učinak u 2021. godini (teško da bi Mesi tu bio ispred direktnih suparnika), talenat i sportski duh (čitaj: slobodna tema) i ocena ukupne karijere što predstavlja treći faktor.

Dakle, sve je krajnje subjektivno.

Lotar Mateus ističe da je poljski napadač zaslužio nagradu

„Uz svo poštovanje Mesiju i ostalim konkurentima, Levandovski je zaslužio nagradu. Ova 2021. godina ima 12 meseci, a ne samo onaj u kom je Mesi imao najveći uspeh. Ja sam navijač Mesija, ali on trenutno ne blista na terenu. Iskreno, ne razumem ovaj svet“, rekao je Mateus.

„Frans fudbal“ je napravio skraćenu listu od 30 fudbalera, a onda su navodno „najbolji novinari širom sveta“ koji su ostali jošu vek neimenovani rangirali igrače od prvog do petog mesta i tako su dobijali bodove. Za prvo mesto se dobija šest bodova, za drugo četiri, a onda se dalje smanjuju za po bod.

„Frans fudbal“ se poigrao sa renomeom, a sada niko ne opravdava odluku da se reprezentativni uspeh stavi ispred klupskog. Dosta je jedan slučaj Fabija Kanavara iz 2006. godine. Ipak, uspeli su da naprave publicitet kakav su mogli samo da sanjaju.

Oliver Kan se retko javno oglašava, ali je sada i on morao da reaguje

„Levandovski je zaslužio Zlatnu loptu isto koliko i trofej za najboljeg strelca, jer je godinama nastupao apsolutno na najvišem nivou. Ipak, čestitamo Lionelu Mesiju. Čak i bez Zlatne lopte, Levi je odavno stigao na Olimp fudbalskih velikana“, rekao je Oliver Kan.

Rezultati glasanja za Zlatnu loptu

1. Lionel Mesi (Argentina, PSŽ) 613

2. Robert Levandovski (Poljska, Bajern) 580

3. Žoržinjo (Italija, Čelsi) 460

4. Karim Benzema (Francuska, Real Madrid) 239

5. Ngolo Kante (Francuska, Čelsi) 186

6. Kristijano Ronaldo (Portugal, Mančester junajted) 178

7. Mohamed Salah (Egipat, Liverpul) 121

8. Kevin de Brujne (Belgija, Mančester siti) 73

9. Kilijan Mbape (Francuska, PSŽ) 58

10. Đanluiđi Donaruma (Italija, PSŽ) 36

11. Erling Holan (Noreška, Borusija Dortmund) 33

12. Romelu Lukaku (Belgija, Čelsi) 26

12. Đorđi Kjelini (Italija, Juventus) 26

14. Leonardo Bonuči (Italija, Juventus) 18

15. Rahim Sterling (Engleska, Mančester siti) 10

16. Nejmar (Brazil, PSŽ) 9

17. Luis Suarez (Urugvaj, Atletiko Madrid) 8

17. Simon Kjaer (Danska, Milan) 8

19. Mejson Maunt (Engleska, Čelsi) 7

19. Rijad Marez (Alžir, Mančester siti) 7

21. Bruno Fernandeš (Portugal, Mančester junajted) 6

22. Lautaro Martinez (Argentina, Inter) 6

23. Hari Kejn (Engleska, Totenhem) 4

24. Pedri (Španija, Barselona) 3

25. Fil Foden (Engleska, Mančester siti) 2

26. Nikolo Barela (Italija, Inter) 1

26. Ruben Dijaž (Portugal, Mančester siti) 1

26. Đerar Moreno (Španija, Viljareal) 1

29. Cezar Aspilikueta (Španija, Čelsi) 0

29. Luka Modrić (Hrvatska, Real Madrid) 0

BONUS VIDEO Mesi osvaja Zlatnu loptu 2021. godine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar