Zlatko Dalić
Zlatko Dalić; Foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel

Selektor Hrvatske Zlatko Dalić se tokom Mundijala u Kataru zahvaljivao "braniteljima".

Zaostavštinu rata u nekadašnjoj Jugoslaviji Dalić je digao iz prašine tokom velikog uspeha svojih fudbalera i pohoda ka trećem mestu na Svetskom prvenstvu.

PROČITAJTE JOŠ:

Dotle su „vatreni“ stigli prolaskom grupe sa Belgijom, Marokom i Kanadom, pa pobedama nad Japanom i Brazilom na penale, pre poraza od Argentine u polufinalu i onda pobede nad Marokom u borbi za bronzu.

„Uživajte, hrvatski branitelji, ovo je za vas bilo. Ovi moji igrači nisu normalni“, rekao je Dalić posle uspeha. Te reči su zasmetale mnogima u Srbiji.

„Iza hrvatske reprezentacije i mene kao selektora, iza poruka koje mi šaljemo i vrednosti koje živimo, stoji sedam ili osam miliona Hrvata u domovini i u dijaspori. Mi nikada, posebno ja, nisam ni prema kome poslao negativnu poruku, poruku mržnje, nego samo poruke ljubavi i podrške svima. Zahvaljujem stoga svima u našoj regiji, i Srbima, i Bošnjacima, i Slovencima, na podršci koju su dali našoj reprezentaciji“, rekao je Dalić za „Večernji list“.

Dodao je da bi i sam rado navijao za komšijske selekcije, da je neka od njih bila u toj situaciji kao Hrvatska.

„Da je neka od tih reprezentacija bila u našoj ulozi, ja bih navijao za nju. Hrvatska reprezentacija zastupa vrednosti na kojima je Hrvatska nastala i ja ću ih zauvek zastupati. Oni koji govore drugačije nemaju pravo potcenjivati hrvatski narod, njegovu emociju, domoljublje, veru naroda. Jer, mi ne potcenjujemo njih, niti od njih tražimo da zastupaju naše vrednosti, niti ih na to prisiljavamo. Upravo oni šalju poruke razdora, mržnje, negative. Želim samo da istaknem da kao selektor nisam političar, niti me politika zanima, niti delim ljude po naciji ili veri. Gledam samo kakav je čovek“, naveo je Dalić.

Njega su u Livnu dočekali brojni navijači, od kojih su neki skandirali poznati ustaški poklič: „Za dom spremni“, koji se često može čuti na proslavama uspeha hrvatskih selekcija.

BONUS VIDEO: Doček svetskih prvaka u Argentini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar