Foto: Jose Breton/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia, ANP / Alamy / Alamy / Profimedia, Takamoto Tokuhara / AFLO / Profimedia, EPA-EFE/Jonas Ekstromer

Zimski prelazni rok se bliži, a evropski velikani spremaju bogate ponude za mlade igrače koji su se u najboljem svetlu pokazali na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Za mnoge je termin održavanja Mundijala ove godine bio diskutabilan zbog toga što se prekida klupska sezona, ali je to bio i način da se fudbaleri dokažu na najvećoj reprezentativnoj sceni i sebi „kupe“ dobar ugovor na zimu.

Prelazni rok početkom naredne godine svakako da ne može da se meri sa onim letnjim, gde mnogi klubovi dožive tektonske promene, ali svakako da će sada biti veoma zanimljiv.

Na Mundijalu gledali smo mnogo mladih talenata, koji su odigrali zrelo i sebe predstavili na najbolji mogući način.

PROČITAJTE JOŠ:

Prvi među takvima je Enco Fernandez iz Argentine. Vezni igrač Benfike ima tek 21 godinu, a na Mundijalu je dobio nagradu za najboljeg mladog igrača.

Tokom prve dve utakmice grupne faze ulazio je kao džoker sa klupe, ali selektor Lionel Skaloni nije mogao da ignoriše njegove igre i od trećeg kola je postao nezamenljiv šraf.

Postigao je kao rezervista evrogol protiv Meksika, a zatim i asistirao protiv Poljske, a opšta je ocena da je uz Lea Mesija najkonstantniji igrač i budućnost argentinskog fudbala.

U tekućoj sezoni je za Benfiku igrao 13 utakmica u prvenstvu i pet u Ligi šampiona i postigao jedan gol uz pet asistencija, a nema sumnje da će mu uloga biti još veća posle Katara.

Njegov ugovor sa Benfikom važeći je do 2027. godine, a cena na „Transfermarktu“ mu je trenutno „samo“ 35 miliona. Ukoliko evropski velikani, poput Liverpula i Real Madrida, koji su zainteresovani, žele da ga dovedu, moraće da izdvoje mnogo više.

PROČITAJTE JOŠ:

Kodi Gakpo je i pre Mundijala bio okarakterisan kao jedan od najboljih mladih napadača u Evropi, a sada je u dresu Holandije potvrdio kvalitet koji poseduje. Gakpo je ove sezone postigao devet golova i 12 asistencija, nakon što je sezonu ranije u prvenstvu zabeležio 12 golova uz 13 asistencija.

Gakpo je na Mundijalu postigao tri gola i bio najbolji strelac svoje selekcije koja je stala u četvrtfinalu uz još mnogo sjanih poteza.

Najzainteresovaniji za njega je Mančester junajted, koji već na zimu traži zamenu za Kristijana Ronalda, a u Gakpu vide i zalog za budućnost. Trener Erik ten Hag dobro je upoznat sa kvalitetom holandske lige u kojoj Gakpo igra za PSV, pa stoga nema sumnju oko toga da li želi da ga vidi u svom timu.

Njegova vrednost na tržištu trenutno se procenjuje na oko 45 miliona, ali PSV će verovatno tražiti više od 55.

EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Jedan od najboljih igrača na Mundijalu bio je Sofjan Amrabat, koji je jedan od najzaslužnijih za to što je Maroko dogurao do polufinala.

Amrabat je bio odličan u veznom redu, učestvovao je i u napadima svog tima, ali je veću ulogu imao kao „osigurač“ i pravi zadnji vezni.

Italijanska „Republika“ piše da je Totenhem spreman da plati 50 miliona evra, ali i da nije jedini zainteresovan za Marokanca. Pored „pevaca“ moguće je da će se Amrabat preseliti u Liverpul ili Atletiko Madrid, koji ne blistaju baš ove sezone.

Fjorentina je ranije stavila do znanja da ne želi da ga proda, ali verovatno ne bi ostala imuna na visoku cenu. Cena od 50 miliona evra je donji prag, ispod kog klub iz Firence verovatno ne bi išao.

Cena na tržištu verovatno je najviše „podivljala kada je u pitanju Joško Gvardiol. Hrvatski štoper odigrao je skoro besprekorno prvenstvo, pa se selidba u neki vrhunski klub deluje kao neminovna.

Amrabat (desno) u duelu sa Žoaom Feliksom, Foto: AP Photo/Petr David Josek

Njegova cena je trenutno oko 60 miliona evra, član je Lajpciga, ali poznato je da nemački tim voli da prodaje igrače koje prethodno lansira na najveću evropsku i svetsku scneu.

Pep Gvardiola je zacrtao Joška kao prvu opciju i spreman je da plati pravo bogatstvo. Pominje se cifra od čak 110 miliona evra, plus još 20 procenata od sledeće ponude, preneo je „Footmercato“.

Konkurent Sitiju za dovođenje Gvardiola je gradski rival Junajted, a ni Real i Barselona nisu bez šansi.

Kada smo kod štopera valja pomenuti i Strahinju Pavlovića, koji je sa Srbijom ispao u grupnoj fazi, ali je jedan od retkih koji je ostavio dobar utisak na terenu.

Pavlović je igrao srcem, postigao je i jedan gol, a u odbrani je bio ubedljivo najbolji naš igrač. Ipak, u moru crnila i loših poteza „orlova“, imao je i on grešaka, ali je sebe stavio na radar klubova širom Evrope.

Foto: TANJUG/AP Photo/Pavel Golovkin

Pavlović trenutno vredi oko 20 miliona evra, konačno se ustalio u Salcburgu, ali je pitanje vremena kada će se presiliti u neku od najjačih liga i najmoćnijih timova.

Od igrača u veznom redu zanimljivo će biti ispratiti sudbinu Džada Belingema, trenutno člana Borusije Dortmund. On je sa Engleskom ispao u četvrtfinalu, ali je bio možda i najbolji, odnosno najkonstantniji igrač svoje reprezentacije.

Procene su da Belingem neće biti prodat za ispod 100 miliona, a oko njega se otimaju Liverpul i Real Madrid.

Još jedan mladić koji nije bio u centru pažnje, ali je odigrao iznad očekivanja je Junus Musa iz selekcije SAD. Centralni vezni Valensije bio je jedan od glavnih šrafova u još jednom odličnom nastupu Amerikanaca na Mundijalima, a sada je krenula i hajka na njegov potpis.

Musa nije imao nijedan gol niti asistenciju, a još uvek nije uspeo da se izbori za mesto startera u Valensiji za koju je u 11 mečeva imao dve asistencije.

Foto: EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Međutim, njegov talenat i fizičke predispozicije su privukle pažnju velikih klubova, a prvi potez je povukao Arsenal čija je ponuda odbijena. Musa je ponikao u omladinskoj školi Arsenala, ali nikada nije dobio priliku.

Valensija je u njegov ugovor stavila otkupnu klauzulu u vrednosti od 100 miliona, ali se očekuje da će pristati i na manju cifru zbog finansijske krize. U priču su se prema pisanjima medija uključili Liverpul, Čelsi i Inter, pa je njegov odlazak iz Španije gotovo izvestan.

U napadu mnogo pažnje biće posvećeno Gonsalu Ramosu iz Portugala. Golgeter Benfike uspeo je protiv Švajcarske da postigne het-trik (uz asistenciju), pa je tako konačno izašao iz senke Kristijana Ronalda u reprezentaciji.

U dresu Benfike je na 21 meču postigao 14 golova uz šest asistencija u svim takmičenjima, što je uz jedan sjajan meč u Kataru bilo dovoljno da se klubovi zainteresuju za njega.

Foto: EPA-EFE/Abedin Taherkenareh

Poslednje informacije govore da ga Mančester junajted želi kao Ronadovog naslednika, a interesovanje je pokazao i Arsenal.

Ipak, očekuje se da on promeni tim tek na leto, kada će Benfika razmatrati bogate ponude.

Od golmana promenu kluba mogli bi uskoro da dožive Emilijano Martinez i Dominik Livaković, a već je poznato da Bajern traži zamenu za povređenog Manuela Nojera.

BONUS VIDEO Katar – VIP hotel u Dohi u kom odsedaju zvanice FIFA