Foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel/EPA/MANUEL LORENZO

Svim najuspešnijim ekipama u najvažnijim mečevima obično jedan čovek napravi razliku. Ovoga puta za Argentinu je to bio Anhel Di Marija.

Na Lionela Mesija i van Argentine mnogi ljubitelji fudbala gledaju kao na boga ove igre, a njegova biografija potpuno to i opravdava. Ipak, pitanje je da li bi Argentina bila na krovu sveta da u finalu Mundijala protiv Francuske nije imala Anhela Di Mariju.

Argentina jeste savladala Francusku tek nakon penala sa 4:2, pošto je u 120 minuta igre bilo 3:3. Velika borba vodila se na terenu, a jedan od boljih igrača bio je Anhel Di Marija. Pre nego što počnemo da pišemo o njegovoj igri, valja spomenuti da je krilni igrač Argentine odigrao tek devet minuta u nokaut fazi pre finala, a u grupi je samo jednom na terenu bio svih 90 minuta i to u prvom meču protiv Saudijske Arabije.

Selektor Lionel Skaloni često je menjao postave, kombinovao je i različite formacije tokom puta do svetskog zlata, a Di Marija je više vremena proveo na klupi nego na terenu. Ipak, kada je bilo najpotrebnije on je zasijao. Hrabrost, ludost ili samo dobra taktička zamisao trenera Skalonija da sa Di Marijom počne meč isplatila se višestruko.

PROČITAJTE JOŠ:

Od početka je Argentina pritiskala Francusku, a onda je nakon prodora Di Marije upravo nad njim napravljen faul koji je okarakterisan kao dovoljan za penal, koji je u gol pretvorio Mesi. Nedugo zatim i sam Di Marija se upisao u strelce nakon sjajne akcije „gaučosa“ koju je završio u maniru najboljih golgetera.

Francuska jeste uspela da se vrati u nastavku duela, Di Marija nije imao snage za više od 63. minuta, pa je umesto njega ušao Markos Akunja. Posle već svi znaju šta se dešavalo, ali ko zna šta bi se desilo da Di Marija nije odigrao briljantno prvo poluvreme.

Nakon utakmice i pobede, Anhel je završio u suzama, kao i većina Argentinaca, kojima je ovo prvenstvo značilo otprilike kao život. Dali su sve, svaki atom snage, kako fudbaleri na terenu, tako i navijači širom sveta i na kraju se isplatilo. Di Mariji će ovo svakako ostati verovatno najdraži trofej u karijeri, ali nije da ih je kroz karijeru malo osvojio.

Upravo u tome se i krije njegova umešnost, kvalitet i magija koju u nogama svakako ima. Možda ta magija nije kao Mesijeva ili Ronaldova, ali uvek je posedovao dovoljno fudbalskog znanja i umeća da bude „desna ruka“ najvećima.

To je pokazao i u finalu Kopa Amerika prošle godine, kada je Argentini doneo trofej u finalu sa Brazilom. Tada su „gaučosi“ slavili sa 1:0, iako su „karioke“ bile bolji rival. Di Marija je presudan gol dao u 22. minutu prelepim lobom, a Brazilci do kraja meča nisu uspeli da nađu lek za čvrstu odbranu koja nije popustila.

I u mlađim danima je znao Di Marija kako da obraduje svoju naciju. Najbolje je to pokazao davne 2008. godine kada je igrao za Argentinu na Olimpijskim igrama u Pekingu. Tada su „gaučosi“ dominantno stigli do finala, a Di Marija je rešio pitanje pobednika golom pred skoro 90 hiljada ljudi. Argentina je tada slavila protiv Nigerije sa 1:0 i osvojila zlato, koje je pomalo i zaboravljeno.

Malo koji igrač je imao čast da okusi kako je igrati i sa Ronaldom i sa Mesijem u istom timu. Jedan od takvih je upravo Di Marija, koji je sa Portugalcem delio svlačionicu u Realu iz Madrida. Njih dvojica sarađivali su od 2010. do 2014. godine i za to vreme osvojili četiri pehara, među kojima je verovatno najznačajnija Liga šampiona u sezoni 2013/14.

Real je tada naspram sebe u finalu imao gradskog rivala Atletiko, kog je savladao sa 4:1 nakon produžetka. Pogađate ko je proglašen za igrača meča? Nije Ronaldo, Di Marija jeste. Argentinac tada nije postigao nijedan gol, Real je imao i sreće da u nadoknadi utakmice izbori produžetak, ali je u prelomnim trenucima pokazao koliko je dominantan. Di Marija je sve vreme bio na terenu, učestvovao u većini akcija, pa je s potpunim pravom proglašen i za igrača utakmice.

Foot:REUTERS/Dylan Martinez

Iste sezone, krilni igrač Real Madrida, bio je i najbolji asistent elitnog takmičenja, sa šest tačnih dodavanja za gol. Ronaldo jeste bio najbolji strelac sa 17 pogodaka, ali bez Di Marije bi sigurno bilo mnogo više mučenja za „kraljevski klub“.

I do dan-danas Di Marijin kvalitet je ostao taj da je sposoban da igra i po krilu i u sredini, važi za izuzetnog kreatora, a u njegovoj fudbalskoj magiji i dlaje uživamo, iako je duboko zagazio u četvrtu deceniju života.

BONUS VIDEO Slavlje Argentinaca nakon pobede u polufinalu Svetskog prvenstva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar