Foto: EPA/JAMAL NASRALLAH

Slučaj Sirijke Mahe Žanud koja je postala prvi ženski fudbalski trener u svojoj zemlji pokazuje da su na Bliskom istoku počeli da se menjaju trendovi.

Ako neko poznaje kako se probijaju barijere u sredini u kojoj se žene nemaju naročit tretman onda je to svakako Maha, koja je još kao devojčica zavolela fudbal.

PROČITAJTE JOŠ

„Nije bilo lako baviti se fudbalom kada sam počinjala, ali su nas želja, posvećenost i strast prema igri terali da ispunimo svoje snove“, kaže Žanud koja je fudbalom počela da se bavi u Insititu za fizičko vaspitanje u Damasku.

Nakon toga je šest godina igrala za žensku selekciju Sirije pre nego što je 2018. godine postala prva žena koja je sela na klupu jednog muškog kluba, drugoligaša Al Mufahaze.

Zabeležila je deset pobeda u svojoj debitantskoj sezoni, a ekipi je za dlaku izmakao plasman u Premijer ligu Sirije. Suprotno očekivanjima, navijači su je lepo prihvatili, a bilo je primetno i da je stadion bio nešto popunjeniji nego inače.

„Iskustvo vođenja muške ekipe bilo je veoma korisno. Mnogi su me pitali kako mogu da radim tako nešto i kako je to biti jedina žena u muškoj svlačionici. Moram da kažem da za mene ne postoji razlika u treniranju muškaraca i žena. Bilo je sjajno, iako je bilo i nekih negativnih komentara“ kaže Žanud, koja se nakon trenerske karijere preselila u Oman gde je zadužena za pitanja u ženskom fudbalu pri fudbalskom savezu Omana. Veruje da će u vremenu koje dolazi žena biti sve više u sportu širom Bliskog Istoka.

„Evidentno je da je sve više fudbalerki, kao i sudija i trenera i mislim da je to veoma pozitivno i da pokazuje da se mentalitet u društvu polako menja“, rekla je Žanud.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram