Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Gotovo da ne postoji fudbalski navijač koji prethodnog leta nije tugovao zbog jedne vesti.

Naime, u julu je potvrđeno da će jedan od najboljih napadača u Evropi, Sebastijan Ale, započeti najveću borbu u životu. Tada je potvrđeno da talentovani napadač boluje od tumora testisa.

PROČITAJTE JOŠ

Sve se to desilo veoma brzo i neočekivano, samo mesec dana nakon što je iz Ajaksa došao kao zamena za Erlinga Holana u Borusiju iz Dortmunda za 31 milion evra. Njegovi bivši saigrači odmah su mu poslali poruke podrške, a među njima je bio i kapiten reprezentacije Srbije, Dušan Tadić.

“Brate, razoren sam vestima koje čujem o tvom zdravlju. Uvek si bio pozitivan i tako jak, siguran sam da će biti dobro. Nikada ne odustaj! Želim ti sve najbolje i mislim na tebe u ovim izazovnim vremenima“, napisao je Dušan Tadić na Instagramu.

Samo četiri dana nakon što su doktori otkrili tumor Aleu, reprezentativac Obale Slonovače je operisan. Nakon toga je sportski direktor Borusije iz Dortmunda Sebastijan Kel potvrdio da će on zbog toga odsustvovati sa terena nekoliko meseci.

Na sreću svih, oporavak je išao i brže nego što se očekivalo i nakon čak četiri ciklusa hemoterapije, Ale se na početku 2023. godine pridružio treninzima svoje ekipe.

Foto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Zdravo, ljudi, konačno sam se vratio. Nije bilo lako, ali uz vašu podršku je bilo bolje i jednostavnije uraditi to. Tako da se radujem tome što ću vas videti na stadionu za neke pobede“, rekao je Ale.

Napadač Borusije bi prvo trebalo da se posveti jačanju tela i kondiciji, nakon čega će krenuti u lagane treninge sa loptom, uz nadu da će se naći na terenu i pre završetka sezone 2022/23.

Njegova fudbalska priča je zaista luda i u samo nekoliko sezona je uspeo da postane jedan od najboljih golgetera u Evropi.

Fudbalska bajka Sebastijana Alea počela je 2017. godine kada je viđen kao idealni partner u napadu Luke Jovića, kada su zajedno nastupali u Ajntrahtu iz Frankfurta.

Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

U sezoni 2018/2019 je počeo da briljira, pa je u Bundesligi postigao 15 golova uz još devet asistencija, a bolji od njega je bio samo Poljak i tadašnji napadač Bajerna iz Minhena Robert Levandovski. Istovremeno je Luka Jović bio najbolji strelac kluba sa 27 golova, pa je to bio pravi napad iz snova za Nemce.

Odveli su te sezone Ajntraht do polufinala Lige Evrope, što je do 2021. godine, kada su osvojili ovo takmičenje, bio najveći evropski uspeh. Bio je saigrač Mijatu Gaćinoviću i Filipu Kostiću koji su mu namestili ogroman broj golova u Nemačkoj.

Zatim je krenuo put Vest Hema, koji ga je platio čak 50 miliona evra, što je apsolutni rekord kluba. Nakon godinu i po dana je sakupio samo 14 golova, ali je postigao jedan spektakularni kada je zbog „makazica“ dobio nagradu za gol meseca u Premijer ligi.

Ipak, ubrzo je napustio „čekićare“, koji su ga prodali za samo 22,5 miliona evra u Ajaks, gde je Ale pokazao svoje fudbalsko umeće.

Odigrao je debitansku sezonu u Ligi šampiona, a u prvom kolu je već postigao četiri pogotka za trijumf od 5:1 protiv Sportinga i tako postao prvi igrač koji je postigao toliko golova na debiju u još od Marka van Bastena 1992. godine. Do kraja je na osam utakmica u Ligi šampiona postigao čak 11 golova i time se preporučio kao zamena za Holana u Borusiji.

BONUS VIDEO Australija dočekala Novu godinu uz spektakularni vatromet

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar