Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Kad vam slobodan dan počne "puš" notifikacijom na telefonu da jedan fudbaler Srbije otpada sa spiska selektora, presedne i kafa koja obično treba da usledi.

Bude još gorča nego što je već bila onako bez imalo šećera. Ništa drugačije nije bilo ni kad je u ponedeljak stigla informacija da Dušan Vlahović neće da igra sa Mađarskom i Crnom Gorom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024.

PROČITAJTE JOŠ:

Kvalifikacijama, koje su počele dobro, pobedama nad Crnom Gorom i Litvanijom, pa onda tamo od leta nastavljene „štucanjem“ protiv Bugara (1:1) i sada otvorenim problemom sa Mađarima (1:2 u Beogradu).

Sad baš protiv Mađara nećemo moći da računamo na jednog od svojih najboljih igrača. Što, kad se malo razmisli, možda i nije tako loše, pre svega jer je prioritet Dušanovo zdravlje. Za njega je najbolje da ne igra kad god nije spreman, da ne bi pogoršavao povredu pa onda duže odsustvovao sa terena.

Dobro je počeo sezonu u Juventusu, pa ni klubu ne prija šta se dešara jer je najpre propustio gostovanje u Bergamu pre devet dana, pa su se u postavi našli Federiko Kijeza i Moiz Kin i što sad ni „stara dama“ ne može da računa na Srbina.

Dragan Stojković Piksi, Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović
Dragan Stojković Piksi, Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©/Stephen Flynn/ProSports / Shutterstock Editorial / Lisa Guglielmi / AFP / Profimedia

Loše je što ovakvo „kreni-stani“ stanje sa Vlahovićem traje već neko vreme. Stalno se vraćaju problemi sa preponama, to je bila kočnica i kad je Real Madrid razmišljao da ga dovede iz Torina. Sada ga muči donji deo leđa.

„Vlahović je otpao sa liste, neće biti u konkurenciji jer ima bolove u donjem delu leđa. Imali smo tu informaciju još prošle nedelje, bili smo u kontaktu i naš doktor je komunicirao sa Juventusovim. Naravno da nam je žao što nije sa nama, vrhunski je napadač, ali te neke povrede te brinu jer je mlad igrač, a problemi sa leđima, preponama… Čime već. Nije baš normalno, ali moramo da prihvatimo da je to tako“, rekao je Stojković na konferenciji za medije.

Pošto nema ni Luke Jovića, jasno je da se otvara prostor da Aleksandar Mitrović ostane u napadu opcija koja mora da rešava sve. A to radi veoma dobro u poslednje vreme.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Prelazak u Al Hilal je protekao daleko bolje nego što se iko nadao, pa manje ima utakmica na kojima se nije upisao u strelce, nego onih gde je davao golove. Do sada ih je već sakupio sedam i ima dve asistencije od kraja avgusta do danas na devet mečeva.

Ako znamo da je Srbija neke od najvažnijih mečeva poslednjih godina počinjala sa jednim napadačem (sećamo se Portugala u Lisabonu) i da se nekako sticao utisak da ofanzivno orjentisani igrači našeg tima pružaju konkretniju podršku kad je napred jedan špic, onda Vlahovićev izostanak ne mora da bude loša stvar po Srbiju.

Bilo je, ruku na srce i trenutaka kad se činilo da se Mitrović i Vlahović međusobno „guše“, ali naravno da nije lako preseći i reći „ne“, kad imate dvojicu kvalitetnih, mada različitih fudbalera.

Sećamo se još kako je Tadić dao gol Portugalcima, a onda Mitar sačekao svojih pet sekundi da pobegne čuvaru i glavom odvede Srbiju u Katar.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Druga stvar je svest da kad vam fali neko bitan, psihološki znate da morate da zbijete redove inače će vam biti vrlo gusto. Košarkaši su tako otišli na Mundobasket bez prevelikog tereta očekivanja zbog izostanaka najboljih igrača, a vratili su se kao drugi na svetu.

„Ja o ovom meču razmišljam već mesec dana. Pažnja mi je usmerena ka tome. Nijedan trener ne voli kada su mu igrači povređeni. Osetili smo to u Bugarskoj kada su nam falila trojica napadača. Tu činjenicu morate da prihvatite. Naravno da sam zabrinut kao trener kada nije bilo Vlahovića u timu Juventusa. Prođe jedna, druga nedelja i shvatiš da ne možeš da računaš na njega. Neće biti poziva drugim igračima. Raduje me da ćemo imati malo više vremena da radimo na nekim taktičkim stvarima. Kako treba da izgledamo, kako da se ponašamo. Iskoristićemo to vreme da se ekipa uigra“, dodao je Piksi.

Treba napomenuti da su fudbaleri lani upravo Mađare dobili sa 1:0 kad su igrali sa jednim napadačem, mada je naravno, bilo i primera gde su Vlahović i Mitrović zajedno napred pomagali da se tuku Šveđani i Norvežani.

Dušan Vlahović Foto:EPA-EFE/Alessandro Di Marco

I sada postoji ta opcija sa dvojicom napred, s tim što bi uz Mitra mogao da se nađe Petar Ratkov. Momak koji je imao opciju da igra i za neke druge nacionalne timove birao je Srbiju s razlogom i svakako ima motiv da se dokaže i da objasni zbog čega je Salcburg za njega dao pet miliona evra TSC-u iz Bačke Topole.

Dakle, nije izostanak Vlahovića ono – koga nema, bez njega se mora, već se i mora i može. Da će biti lako, neće, ali ne bi bilo ni sa Dušanom u ekipi. Uostalom, videli smo kako je to izgledalo u Beogradu sa Mađarskom.

Neka se on oporavi, biće mu dana za megdana, a ostali neka zbiju redove, pa da tamo 17. oktobra uveče oko 23 sata mogu da kažu da su praktično završili posao u vezi sa plasmanom na Evropsko prvenstvo koje nismo videli skoro dve i po decenije.

BONUS VIDEO: Mitrović dao gol u azijskoj Ligi šampiona, srpski napadač je strah i trepet u Al Hilalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar