Napoli/Foto: EPA-EFE/CIRO FUSCO

Fudbaleri Napolija plasirali su se u četvrtfinale Lige šampiona pošto su u revanš-meču bili bolji od Ajntrahta iz Frankfurta u Napulju sa 3:0, pa su ukupnim rezultatom 5:0 obezbedili prolaz među osam najboljih.

Taj uspeh je ujedno i istorijski, pošto će im ovo biti prvo učešće u ovoj fazi takmičenja Lige šampiona.

Klub koji je proslavio Dijego Armando Maradona po kome i stadion nosi ime, mogao bi tako da po treći put postane prvak Italije i pokaže da Maradonina vladavina neće ostati sao slavni fragment prošlosti koji se više neće ponoviti.

PROČITAJTE JOŠ

Napoli je prvak bio samo u sezonama 1986/1987 i 1988/1989 kada je legendarni Argentinac bio lider tima, ali su samo 12 kola pre kraja Serije A gotovo obezbedili zvanje državnog prvaka.

Imaju 18 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Inter i uz pomoć, pa verovatno i najboljeg tandema u Evropi ove sezone, prete da osvoje i Evropu.

Nigerijac Viktor Osimen i gruzijska senzacija Kviča Kvarackelija su dinamični duo neobičnih prezimena koji su nerešiva engma za sve konkurente tokom cele sezone.

Foto: EPA-EFE/CIRO FUSCO

Osimen je na 28 utakmica zabeležio 23 gola uz pet asistencija, dok je Kvarackelija na 29 mečeva upisao 13 golova i 15 asistencija.

„Maskirani“ napadač je prvi strelac Serije A sa 19 golova, dok je Gruzin prvi asistent lige sa devet uspešnih dodavanja za gol.

Koliko deluju nezaustavljvio je možda i najbolje pokazala ubedljiv pobeda protiv Juventusa iz 18. kola kada su sa 5:1 razbili velikog rivala.

Osimen je postigao dva gola na sistenciju Gruzijca, dok je i sam jednom uppravo Kvaračkeliji asistirao. Pored tog gola i dve asistencije u saradnji sa Osimenom, Gruzijac je namestio još jedan pogodak i tako zaokružio neverovatnu partiju. U sistemu 4-3-3 trećeg u špicu najčešće igra Mateo Politano, dok je velika opasnost sa klupe Irving Lozano.

Foto: EPA-EFE/MASSIMO PICA

Veliki broj evropskih klubova je u poteri za tandemom italijanskog trenera Lučijana Spaletija, te će čelnicima kluba biti veoma teško da ih zadrže i u sledećoj godini.

Osimen je nedavno objasnio da mu je velika želja da zaigra u Premijer ligi, dok se za Kvarackeliju interesuje Real Madrid, ali i Mančester siti.

Da se ne svodi samo na njih dvojicu, svedoče sjajne sezone i ostalih fudbalera Spaletijeve mašinerije.

Stanislav Lobotka je glavni kreator moćnog Napolijevog napada i iz sredine sjajno diriguje igrom. Zahvaljujući njemu mnogo više slobode u igri ima iskusni Pjotr Zelinski koji se često pridodaje napadu dok je za kvarenje igre i davanaj tempa zadužen Zambo Frenk Angisa.

Da ovo nije tim zvezda pokazuje i zadnja linija ekipe iz Napulja.

Foto: EPA-EFE/Ronald Wittek

Iako je prethodnih godina nekoliko zvezda bilo deo Napolijeve defanzive, Spaleti je pronašao dobitnu kombinaciju sa manje zvučnim imenima.

Mario Rui na levom beku igra sezonu karijere, dok je odličan na drugoj strani Đovani di Lorenco. Štoperski par je tek daleko od statusa Zvezda, a igra odlično u poslednje vreme.

Reprezentativac takozvane države Kosovo Amir Rahmani u paru sa Korejcem Min Džej-Kimom predstavlja dobitnu kombinaciju u poslednjoj liniji a sve to zaključava Aleks Meret na golu.

Pored njih veliku zaslugu za uspehe Napolitanaca ima i trener Spaleti, koji je nakon meča sa Frankfurtom imao nekoliko reči za Španca Pepa Gvardiolu, koji je pre nekoliko dana rekao da je Napoli trenutno najjači tim u Evropi.

Foto: EPA-EFE/CIRO FUSCO

„To me ne čini ponosnim, nema nikakav uticaj na mene. To je igrica, koju svi znaju i koja ima za cilj stavljanje pritiska na druge. Da li da stavimo Napoli ispred Mančester sitija? Ako oni potroše 900 miliona evra u poređenju sa naših devet, postoji razlog. To je igrica kojom žele da nas uzdignu kako bi nas srušili“, zaključio je trener Napolija.

Baš zbog toga je Napoli najlepša fudbalska priča u eri bahatih potrošača, jer su sa nule izgradili sve i prete da postanu kraljevi Evrope.

Kako sada stvari stoje miris titule u Napulju je sve jači, a navijači bi mogli da dočekaju da konačno posle Dijega Armanda Maradone na stadionu koji nosi njegovo ime konačno porslave titulu.

BONUS VIDEO Ronaldu vikali „Mesi, Mesi“, on šutnuo flašu i umalo ponovo bacio traku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar