Miloš Vulić o odlasku iz Zvezde, Krotoneu, Seriji A, koroni
Miloš Vulić u duelu sa Demiralom iz Juventusa; Foto: EPA-EFE/CARMELO IMBESI

Kalabrija, jedna od 20 pokrajina Italije i jedno od dva manja poluostrva na jugu zemlje, na samom prstu "čizme", okružena Jonskim i Tirenskim morem. Njen novi stanovnik od skoro je Miloš Vulić, bivši fudbaler Crvene zvezde i sada vezista Krotonea, skromni momak zbog koga u srcu Šumadije najviše navijaju za klub koji se vratio u Seriju A.

Uz mnogo peripetija je 24-godišnji vezista stigao u Kalču, želeo je da se i dalje dokazuje u dresu srpskog prvaka, ali se ipak obreo u jednoj od najjačih liga na svetu. I odmah počeo da igra, što je najvažnije, a podrška mu svakodnevno stiže iz rodnog grada.

„Stvarno ceo Krušveac sad navija za Krotone. Ne samo moje društvo, svi su počeli da prate moj novi klub koji je dobio veliki broj navijača u Srbiji. Svaki dan, a posebno pre i posle utakmica, stiže mi veliki broj poruka podrške“, počinje Miloš Vulić priču za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

Navikao je Vulić da ide obilaznicom, pa je tako bilo i po dolasku u Italiju sredinom septembra. Letovi nisu radili zbog koronavirusa, a na to su se nadovezali problemi sa vizom.

„Posle potpisivanja ugovora išli smo na pripreme 10-tak dana i onda sam morao da se vratim u Srbiju zbog vize. Međutim, zbog zdravstvene situacije nisu je izdavali u ambasadi u Srbiji, pa iako sam čekao do poslednjeg dana, morao sam u Ljubljanu i konačno sam dobio papire, dva dana pred meč sa Milanom“.

Debi u Seriji A i to protiv italijanskog velikana – sa klupe. Na naredne dve utakmice odmah je bio starter, stigao je i prvi bod, i to kakav. Prilično lep početak inostrane karijere.

„Odradio sam samo dva treninga sa ekipom pred meč sa Milanom i bilo je realno da uđem s klupe. Zadovoljan sam kako igramo, protiv Sasuola nismo bili lošiji tim i nezasluženo smo toliko izgubili (4:1). Sviđa mi se napadački stil igre, ne branimo se, insistira se na dodavanjima, sve mi prija. Mislim da sam se brzo prilagodio…“

Golemić mi pomaže

Zanimljivo da Vulić nije jedini srpski fudbaler u Krotoneu, pa mu je privikavanje olakšano.

„Polako učim jezik, neke osnovne stvari već sam naučio da mogu da komuniciram. Mislim da se brzo privikavam, a tu je i Vladimir Golemić koji mi je zaista mnogo pomogao oko svega“, ističe Vulić.

Nije mu se dalo da odmeri snage i sa Kristijanom Ronaldom, jer je zvezda Juventusa propustila remi 1:1 sa Krotoneom.

„Baš mi je žao zbog toga, ni Ibrahimović nije igrao za Milan isto zbog korone. Više puta sam isticao da Ronalda mnogo cenim i verujem da će biti prilike da igram protiv njega. Dobrom partijom uzeli smo bod protiv Juventusa što će nam značiti za dalje“, naglašava Vulić.

Italijanski fudbal se mnogo promenio, o čemu govori i da je Sasuolo bio lider. Tek ponedak se vidi čuveni „katanačo“ stil, sada smo svedoci brojnim goleada u Kalču.

„Mnogi na italijanski fudbal gledaju kao samo na defanzivu, taktiku, bez lepote, ali je daleko od toga. I sve više svetskih zvezda opet dolazi da igra Seriju A, vraća se onaj stariji italijanski sjaj i stvarno je sve bolji fudbal. Mi smo ušli iz Serije B i opet uvek idemo da se nadigravamo sa svima, što meni posebno odgovara“.

Čini se da srpskim igračima posebno prija italijanski fudbal. Sergej Milinković-Savić sezonama je vedeta Lacija, kao i Aleksandar Kolarov, od ovog leta član Intera, blistaju Darko Lazović (Verona) i Filip Đuričić (Sasuolo), u Torinu je Saša Lukić, defanzivac Napolija je Nikola Maksimović, pa njegov imenjak Milenković i Dušan Vlahović u Fjorentini… Nekada su dominirali Dejan Stanković, Siniša Mihajlović, Vladimir Jugović, Darko Kovačević, Zoran Mirković…

Korona opet bukti u Italiji

Vulić nam je iz prve ruke preneo i kakva je trenutno situacija sa koronavirusom u Italiji.

„Imali smo jednom pozitivnog igrača, pa je cela ekipa bila izolovana u hotelu 10 dana, iako smo mi svi ostali bili negativni i posle trećeg testa. Iz hotela idemo samo na treninge i utakmicu. Testiraju nas na svaka dva-tri dana, uzimaju nam i bris i krv, nadam se ako sve budu dobro da ćemo sledeće nedelje moći kući. Situacija se generalno pogoršava u Italiji, velike su brojke po čak 10.000 dnevno zaraženih je bilo, kažu da je to više nego kad je bilo najgore. Deluje da nije baš sve pod kontrolom i, iskreno, što se sporta tiče ne znam šta će biti dalje“.

„Ima baš dosta naših. Mislim da italijanskim klubovima odgovaraju srpski tipovi igrača, a i uverili su se da su godinama pravili vrhunske rezultate u Seriji A“, smatra Vulić i dodaje:

„I meni se činilo da bi mi način igre u Španiji najviše odgovarao, ali je poenta što se italijanski fudbal preorjentisao na lepe poteze, napadački stil. I kada se igra sa jačim, takozvanim većim ekipama, idete da se nadigravate, zato mislim da sam napravio pravi potez“.

Do nedavno je Vulić igrao sa Crvenom zvezdom za trofeje i u Evropi, sada su ambicije drugačije jer Krotone čeka borba za opstanak.

„Malo smo lošije krenuli sezonu, prvi cilj je opstanak i najviše bih voleo da budemo sigurni u sredini tabele. Pogled na fudbal je skroz drugačiji, u Zvezdi se uvek očekuju pobede, svuda se oseća pritisak i traži maksimum, pravi se takva slika i atmosfera oko kluba. Svaki fudbaler voli da bude šampion, ali bio sam u Napretku pa došao u Crvenu zvezdu, pa i sada idem korak po korak i zato bih voleo da budemo barem na sredini“.

Rastanak sa Zvezdom stigao je prilično neočekivano i kao da se Vuliću nije ni išlo sa Marakane.

Tijago Alkantara i Vulić u duelu; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

„Od početka priprema odlično sam radio, prijateljske utakmice dosta dobro odigrao i to je nekako dovelo da budem prva izmena. Ušao sam protiv Novog Pazara i dao gol, protiv Mačve sam takođe postigao lep gol, sve je išlo uzlaznom putanjom i mislio da će biti sve bolje i bolje. I onda me u Tirani nije bilo ni u 18 igrača, a protiv TSC ne uđem sa klupe kao nijedna od pet izmena. To mi se nije poklapalo sa mojim dobrim igrama i nekako nisam hteo da trpim to i gubim još šest meseci“, objašnjava Vulić i dodaje:

„Imao sam ponudu Krotonea već mesec dana u tim trenucima i zašto onda ne bih prihvatio da igram Seriju A. Želim da se dokazujem na većoj sceni i verujem da ću uspeti. Naravno, sa Zvezdom sam doživeo mnogo lepih trenutaka koje možda više neću nikad, ali će uvek ostati u srcu i idem dalje. U kontaktu sam sa brojnim bivšim saigračima, najviše se čujem sa Nemanjom Milunovićem, bili smo cimeri i najviše smo se družili“.

Koliko je jak i istrajan otkrio nam je na kraju razgovora

„Konačno sam malo i odmorio (smeh)… Istina je, putovao sam 20 sati automobilom prvi put do Italije, morao sam kolima jer tada nisu bili dozvoljeni letovi. Nisam smeo da rizikujem, pa sam išao od Kruševca do Milana autom i onda avionom od Milana do Krotonea. Ipak, sve se isplatilo i zadovoljan sam kako mi je počela karijera u inostranstvu“, završio je Vulić priču za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare