Vojček Ščesni
Vojček Ščesni; Foto: EPA-EFE/Domenech Castello

Vojček Ščesni, prvi golman reprezentacije Poljske, odlučio je da se javno oglasi nakon što su Fudbalski savez ove zemlje i Robert Levandovski, prva zvezda tima, odbili da igraju protiv Rusije.

Poljska je trebalo da odmeri snage sa Rusijom 26. marta u baražu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, a susret je trebalo da se odigra u Moskvi.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon napada Rusije na Ukrajinu, odlučeno je da se za sada neće izaći na megdan.

„Moja supruga je rođena u Ukrajini, ukrajinska krv teče venama mog sina, deo naše porodice je još uvek u Ukrajini. Znam puno Ukrajinaca i svi su sjajni ljudi. Videti patnju na njihovim licima i strah za svoju zemlju… Ne mogu stajati mirno i da se pretvaram se da se ništa nije dogodilo“, napisao je Ščesni.

Pojasnio je dalje svoj stav.

„Kada je Putin odlučio da napadne Ukrajinu, objavio je rat ne samo Ukrajini nego i svim vrednostima koje Evropa zastupa. Sloboda, nezavisnost, ali pre svega mir. Tog 26. marta trebalo bi da igramo protiv Rusije u utakmici baraža za Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru. I iako mi se srce slama dok ovo pišem, savest mi ne dozvoljava da igram.

„Predstavljati svoju zemlju najveća je čast u karijeri fudbalera, ali je još uvek izbor. Odbijam da igram protiv igrača koji odluče zastupati vrednosti i principe Rusije! Odbijam da stojim na terenu u bojama svoje zemlje i slušam himnu Rusije! Odbijam da učestvujem u sportu koji čak legitimizuje postupke ruske vlade.

Znam da moj uticaj može da bude samo simboličan, ali pozivam FIFA i UEFA da preduzmu sve mere i kazne Ruse za svoje postupke“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare