Foto: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Nijedan srpski fudbaler nije uspeo da postane najbolji strelac jedne od pet najboljih liga u Evropi, a Dušan Vlahović bi mogao da bude taj - impresionirao je fudbalski svet po ko zna koji put i trenutno je lider Serije A sa 10 golova.

Velike utakmice Dušana Vlahovića polako postaju standard, a napadač reprezentacije Srbije bi mogao ove sezone da uradi nešto što nijednom našem igraču nije uspelo.

Trenutno deli lidersku poziciju liste strelaca u Seriji A sa 10 golova koliko je postigao i Čiro Imobile iz Lacija, a sama činjenica da je na vrhu jedne velike lige je već impresivna.

Kada se pored toga shvati u kakvom se društvu nalazi, sve to dobija na težini. Titulu najboljeg strelca su prethodnih godina osvajali Kristijano Ronaldo, Gonzalo Iguain, Edin Džeko i drugi velikani svetskog fudbala.

PROČITAJTE JOŠ

Ibrahimović, kojeg je Vlahović nadigrao, dva puta je golovima pokorio „čizmu“ i time samo potvrđivao svoj kultni status.

Trenutni prosek golova srpskog napadača ga projektuje na nekih 28 golova do kraja prvenstva, što je u rangu Ronaldove prošlogodišnje sezone u kojoj je postigao 29.

Lideri u najjačim ligama Evrope u ovom trenutku su sve sami velikani svetskog fudbala.

Mohamed Salah (Liverpul) je najefikasniji igrač Premijer lige sa 11 golova, na dva meča manje u odnosu na Vlahovića.

Napadač Reala Karim Benzema je postigao 10 golova u prvenstvu Španije na jednoj utakmici manje, dok je najefikasniji igrač „liga petice“ Robert Levandovski koji predvodi Bundesligu sa 14 golova u prvih 12 odigranih kola u dresu Bajerna.

U šampionatu Francuske je prvi strelac napadač Lila Džonatan Dejvid koji je postigao isti broj golova kao i Vlahović.

Treba napomenuti da je srpski špic postigao tačno polovinu golova svog tima i da za razliku od Levandovskog, Benzeme i Salaha igra u neuporedivo slabijem timu. Pomenuta trojka je učestvovala sa manje od trećine ukupnog timskog učinka, a samo se Dejvid iz Lila može meriti sa Vlahovićem, jer je on postigao više od polovine golova svog tima.

Kada je u pitanju istorija, nijedan srpski fudbaler nije uspeo da postane najbolji strelac jedne od pet najboljih liga u Evropi.

Darko Kovačević je u dresu Juventusa u sezoni 1999/2000 postao najbolji strelac Kupa UEFA sa 10 golova.

Foto: Massimo Paolone/LaPresse via AP
Foto: Massimo Paolone/LaPresse via AP

Savo Milošević je imao odličnu sezonu u Saragosi kada je svojevremeno sa 21 postignutim golom bio peti strelac lige.

Mateja Kežman je uspeo da dominira u Holandiji, gde je čak tri puta bio prvi strelac lige, ali nikada nije bio ni blizu kada je otišao u Čelsi i kasnije u Atletiko Madrid.

Ako bi se vratili u prošlost u period zajedničkih država, poslednji igrač koji je bio blizu te titule bio je Predrag Mijatović koji je 1996. završio prvenstvo sa 28 golova i drugim mestom iza legendarnog Huana Antonija Picija.

U Jugoslaviji su samo dvojica igrača uspela u najjačim ligama. Josip Skoblar je tri godine zaredom u dresu Olimpika iz Marselja bio prvi strelac Francuske, a kasnije je to jednom pošlo za rukom i Vahidu Halihodžiću.

Ipak, Vlahović ima šansu da postane prvi Srbin koji će to uraditi i to u još jačoj ligi.

Ostaje i da se vidi da li će sezonu odigrati do kraja ili će ove zime promeniti sredinu, s obzirom na veliko interesovanje brojnih klubova i činjenicu da nije produžio ugovor sa Fjorentinom.

BONUS VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar