Foto: J.E.E / Sipa Press / Profimedia

Ljubitelji jedne od najpopularnijih fudbalskih igrica, "Football Manager", oduvek imaju samo jedan san.

Taj san je gotovo nedostižan, jer se on tiče profesionalnog fudbala i gotovo da niko, osim jednog čoveka, do sada to nije uspeo.

Ukoliko ste se „navukli“ na igricu, znači da ste bar u jednom trenutku svog života hteli da postanete fudbalski trener.

PROČITAJTE JOŠ

To skautiranje igrača, nameštanje postava, pronalaženje „wonderkidova“ (mladih fudbalskih senzacija), i transfer period je jedan od najboljih osećaja, govorim iz ličnog iskustva.

Upravo zato je priča Belgijanca, sa engleskim pasošem, posebna. Naime, Vil Stil je uspeo da zameni igricu sa trenerskom klupom jednim od timova iz „lige petica“ (Premijer liga, Serija A, Bundesliga, La Liga i Liga 1).

Stil je trenutno trener francuskog Remsa, iako još uvek nema profesionalnu UEFA trenersku licencu.

Ipak, to ne smeta čelnicima Remsa, pošto je njihov tim pod vođstvom Stila u seriji od 13 utakmica bez poraza, a izgubili su samo jedan meč u poslednjih 17 utakmica.

Foto: J.E.E / Sipa Press / Profimedia

Ali pravila UEFA su jasna i Rems za svaku utakmicu na kojoj je Stil prvi trener, mora da plati čak 25 hiljada evra kao kaznu.

Stil je taj posao dobio 13. otkobra 2022. godine, kada je otkaz dobio bivši trener Remsa Oskar Garsija.

Vil je nedavno otkrio da je sa sedamnaest godina prešao sa pozicije fudbalera na poziciju trenera, kada je počeo da igra „Football Manager“.

Igra je stvorila takav uticaj na njega da je prestao da igra fudbal i odlučio da studira na koledžu „Majersko“ da postane profesionalni trener.

Stil je u okviru studija stažirao kod engleskom timu Preston, čime je započeo svoju karijeru.

Odatle je nastavio da se probija u fudbalskom svetu i postao je video snimatelj za Janika Fereru u belgijskom Seint Trujdenu, nakon što je ubedio bivšeg fudbalera da ga angažuje nakon što je zajedno sa njim analizirao igru.

Pratio bi Fereru do njegove sledeće pozicije u Standardu iz Liježa. Kasnije je Ferera bio otpušten sa pozicije menadžera, što je navelo Vila da pređe u drugoligaški tim Liers, kao snimatelj i pomoćnik menadžera Frederika Vanderbija.

Foto: J.E.E / Sipa Press / Profimedia

Dok je bio u Liersu, imenovan je za privremenog trenera, a to mu je bio prvi posao kao samostalni profesionalni trener.

Posle nekoliko godina „skakanja“ iz tima u tim u Belgiji i Francuskoj, ponuđeno mu je mesto pomoćnika Oskara Garsije u Remsu, a ostatak priče znate.

Stil je sa Remsom neverovatan niz započeo 15. oktobra remijem protiv Lorijena u gostima 0:0.

Prva pobeda je usledila u narednom, kolu 12. kolu protiv Oksera 2:1, i do 1. februara na narednih 10 utakmica, Rems nije doživeo poraz.

Sjajno su igrali i u Kupu Francuske, gde su stigli do šesnaestine finala, gde će igrati protiv Tuluza.

Foto: J.E.E / Sipa Press / Profimedia

Stil i njegova ekipa su na 11. poziciji sa 29 bodova, ali ukoliko ovako nastave uslediće im borba za Evropu.

A evo i zašto Rems mora da plati kaznu kada ih sa klupe predvodi Stil.

Prema pravilima UEFA, svako ko trenira profesionalni tim mora da ima profesionalnu licencu UEFA. Treneri mogu da završe svoje obrazovanje u svojim zemljama i onda se prijave za nju. Iako je Stil studirao u Engleskoj i većinu svog profesionalnog rada obavljao u Belgiji, svoje obrazovanje i licencu može da dobije u bilo kojoj evropskoj zemlji.

BONUS VIDEO Bakljada na utakmici za Sinišu Mihajlovića između Zvezde i Vojvodine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar