Foto: Pedja Milosavljević/ STARSPORT

Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su Partizan sa 1:0 u meču 24. kola Superlige i praktično već stavili ruke na trofej Superlige.

Šesnaest bodova više do kraja prvenstva zvuči kao naučna fantastika za Partizan, koji je odigrao korektno na Marakani.

Malo sreće za Zvezdu, mnogo tenzija i „valjanja“ po terenu, povreda kao da je reč o „boju na Kosovu“, a ne o fudbalskom boju na stadionu „Rajko Mitić“, sve to je bio deo kolorita u petak uveče.

Aleks Vigo je u petom minutu jedan centaršut pretvorio u precizan hitac koji je zatresao malu mrežu gola Aleksandra Popovića i, ispostaviće se, rešio meč sa crno-belima.

PROČITAJTE JOŠ:

Milan Borjan je od gotovo neprimetnog u timu Zvezde za drugo poluvreme postao jedan od najboljih, Srđan Mijailović je odigrao jedan od najsigurnijih mečeva i krpio je mnogo rupa, Osman Bukari je bio napast po gol i defanzivni prostor Partizana dok se nije umorio, a Partizan je u drugom poluvremenu propustio nekoliko dobrih prilika.

Najbolju mu je pomništio Borjan kada je odbranio Rikardu Gomešu, koji je u finišu meča dobio crveni karton zbog udaranja igrača Zvezde, pa je ranije morao na tuširanje.

Milan Borjan – U prvom poluvremenu je imao tek toliko posla da se dodaje sa svojim saigračima koji su mu slali povratne. Posle jedne takve lopte se povredio u duelu sa Rikardom kada je nešto duže zadržao loptu kod sebe. U drugom delu je lepo pročitao akciju Partizana i kontru nakon greške Mitrovića, pa je izašao na vreme da spreči opasnost i uhvati pas kroz odbranu. Nije se dugo čekalo da upiše dve odlične parade posle šuteva Partizanovih igrača s distance, te je do 66. minuta dvaput sačuvao mrežu. Isto je uradio još jednom do kraja meča, u opasnoj šansi iz 84. minuta kada je odbranio Rikardu, pa je u drugom delu igre uspeo da se „zagreje“ – 7.

Aleks Vigo – Vigo je od starta bio odmah iza Kange i Bukarija na desnoj strani i čuvao im je leđa, što se isplatilo u petom minutu kad je probao da centrira, a uz malo sreće pogodio malu mrežu gola Popovića za 1:0. Imao je još jedan sličan trk posle dvadesetak minuta igre, ali centaršut ovog puta nije bio ni oštar, niti precizan da bi preznojio golmana Partizana. Kasnije kada se igra preselila malo više na drugu stranu nije bio toliko ofanzivan, mada nije bilo ni potrebe jer je svoje odradio u ranoj fazi meča – 7.

NE PROPUSTITE:

Aleksandar Dragović – Držao je levu stranu odbrane i uglavnom nije imao posla u do sredine prvog poluvremena, jer je težište igre Partizana u napadu bilo bliže Erakoviću. Imao je nekoliko žustrih duela, ali nije morao da vadi kestenje iz vatre i spasava gol, baš kao ni Borjan koji je bio prilično besposlen u prvom delu. Kasnije nije mogao mnogo da izleće jer su rupe nastajale uglavnom u veznom redu, a pokušaji su išli iz daljine – 6.

Milan Rodić – Dobio je žuti karton u 21. minutu posle jednog oštrijeg starta. Mimo toga u prvom delu igre nije bio naročito primetan, što ne mora da bude ni dobro, ni loše, jer na istoj strani ni Dijabate nije dobijao šansu da uradi ništa. A kada bi i dobio loptu, bio je udvojen. Imao je Rodić na startu drugog dela dva dobra skoka pored Rikarda, onda je solidno centrirao u 63. minutu, pa još jednom u 78. minutu, bez većeg efekta – 6.

Strahinja Eraković – Odmah je završio na zemlji u vazdušnom duelu sa Rikardom Gomešom u prvim sekundama meča. Odlično je reagovao kada je uklizao Rikardu u opasnoj situaciji u šesnaestercu Zvezde u osmom minutu. Bio je stabilan i siguran gotovo sve vreme, ali je tek u nastavku bio zajedno sa Dragovićem na pravom iskušenju. Ono što je bilo do njega, uglavnom je čistio, nije gubio glavu i grešio kao u nekim prethodnim derbijima – 6.

Srđan Mijailović – Bio je aktivan na oba kraja terena, kako u defanzivi kad treba da se pripomogne sa strane, da se zatvori neko od krila Partizana ili da proba da povuče loptu napred da proba da napravi tu razliku. Sjajno je reagovao u 59. minutu kada je zaustavio kontru Partizana dva na jedan na strani i to je proslavio stegnutom pesnicom. Izvrsno otklonio opasnost ispucavanjem u 63. minutu, a onda ispratio Rikarda pre centaršuta za Meniga do 70. minuta. Uklizao je kada treba da izblokira šut rivala u 82. minutu i generalno odigrao veoma sigurno, staloženo i iskusno do samog kraja – 7,5.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Gelor Kanga – Imao je ulogu radilice pa smo mogli da ga vidimo kako iščačka loptu iz nogu rivalu dok je ovaj na zemlji i čeka faul, kako kombinuje sa Bukarijem napred, ali i vraća loptu Dragoviću pozadi. U 20. minutu je dobro povukao kontru i zaustavljen je bez faula, ali je nastavio da povezuje linije svog tima i ako se izuzme jedno pogrešno povratno dodavanje, vidno mu se malo šta može spočitati. U završnici poluvremena je imao jednu polušansu gde je probao da puca glavom na centaršut sa strane i nije bio precizan – 6,5.

Stefan Mitrović – Korektno je odigrao, ali kao da nije bio baš sav svoj i kao da mu je falilo koncentracije. U prvih petnaestak minuta je malo imao loptu u nogama, pa nije mogao da uradi mnogo šta, mada je jednom prošao sa boka i poslao loptu u sredinu, a jednom je loše probao da proigra Kataija na krilu. Dobro je prošao posle sat vremena igre sa krila, probao da proigra Pešića ili nekog drugog u sredini i nije uspeo. Posle toga je pogrešio i izgubio loptu, a izašao je u 64. minutu – 6.

Osman Bukari – U prvih nekoliko napada Zvezde videla se težnja da se ide preko Bukarija. Ta taktika se vrlo brzo isplatila mada je Vigo bio strelac gola u petom minutu. Nastavio je u sličnom ritmu i nadalje, pa je posle lepog driblinga na isteku pola časa igre, idealno pronašao Kataija, koji Bukarija nije nagradio asistencijom, jer nije zatresao mrežu. Urošević mu nije mogao skoro ništa u nadoknadi kada je Bukari pokupio loptu i iznudio faul iz kog Kanga nije bio opasan po gol. Nastavio je da trči u nastavku kao da ima motor u nogama, mada se težište malo prebacilo na drugu stranu. Spetljao se u kontri u poslednjih deset minuta kada je dobio loptu od Pešića – 6,5.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Aleksandar Katai – Bio je sebičan u devetom minutu kada je mogao da proigra saigrača, a birao je da šutira u polukontri sa dvadesetak metara. Za istu opciju opredelio se i kada mu je Bukari vratio loptu u sredinu u 23. minutu. Tada je šutirao nešto jače, ali ništa preciznije, pa je lopta otišla visoko pored gola. U 31. minutu je imao zicer šansu da pogodi mrežu i Popović mu je odbranio. Jednostavno ga nije htelo. To je pokazao i u drugom delu kada je driblao na 16 metara, prosledio pas na krilo. Još jednom je iznudio faul u kontri, ali nije bio opasan kao što obično zna – 6.

Aleksandar Pešić – Pošto je lopta uglavnom bila u nogama njegovih saigrača sa bokova, Pešić je veoma malo imao priliku da je dobije, pa je odbranu rivala u nekoliko navrata napadao presingom, mada je imao jedan šut u prvih petnaest minuta. Radio je presing korektno, pa je jednim presingom iznudio grešku koja je iz kontre mogla da bude opasna po gol. Nudio se i stalno pokušavao da na centaršutevima bude ispred čuvara. U tom smislu je više bio prostorna opasnost, nego situaciona. Dobio je javnu opomenu posle sudara sa Belićem, onda je u 80. minutu propustio šansu da driblingom dođe u situaciju jedan na jedan sa Popovićem. Imao je u nadoknadi još jedan šut koji je bi neprecizan – 6.

Kings Kangva – Lepo je driblao u jednoj od prvih akcija sa loptom u nogama, šutirao je i izblokiran je. Imao je oko pola sata, možda nešto više na terenu, ali nije pokazao bogzna šta osim tih uvodnih nekoliko minuta, pa ovog puita može da ostane bez ocene.

Nemanja Milunović – Veliki maler, tek što je ušao u igru, povredio se i morao je da izađe. Zamenio je Kataija i odmah završio na travi krvave glave kod kornera, pa je odmah morao van i nije ni stigao ništa da prikaže, baš kao ni Jovan Mijatović koji ga je zamenio na terenu.

BONUS VIDEO Nemanja Vidić: Dosta više

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar