Navijači fudbalske reprezentacije Škotske su održali obećanje i ispunili svoju humanu misiju i ovoga puta, iako su bili sprečeni da doputuju u Srbiju.

Tartan armija, grupa simpatizera nacionalnog tima države sa Ostrva, donirala je sredstva inkluzivnom centru „Evo ruka“ iz Zemun Polja, a sve u sklopu utakmice ekipa dve države u baražu za plasman na Evropsko prvenstvo.

PROČITAJTE JOŠ

Sve je trebalo da izgleda drugačije, baš kao 2013. godine kada su Škoti gostovali u Srbiji zbog utakmice njihove reprezentacije protiv Srbije u Novom Sadu.

Pandemijske okolnosti su sprečile navijače da ponove put, ali ne i da upute humanitarnu pomoć.

Tim povodom, na konferencijskom pozivu učestvovali su predstavnici navijača, inkluzivnog centra i Ambasade Velike Britanije, koji su pomogli Škotima da pronađu organizaciju kojoj je pomoć najpotrebnija.

Nil Forbs, predsednik humanitarne organizacije „Tartan armi poziv sunca“, razgovarao je sa predsednicom Udruženja „Evo ruka“ Anom Knežević i dok se ispred britanske ambasade obratio Dušan Mihajilović.

„Ovo je naša 78. uzastopna donacija humanitarnim organizacijama u državama sa čijim nacionalnim selekcijama igra naša fudbalska reprezentacija. Krenuli smo sa akcijama 2013. godine“, rekao je Forbs.

On je ranije za Nova.rs govorio o cilju fondacije i načinu na koji se biraju organizacije kojima se upućuju donacije.

„Mi tražimo dobrotvorne organizacije za pomoć deci u gradovima u koje dolazimo, naš kriterijum je da organizacije budu što je manje moguće kako bi naša donacija dobila pravu vrednost“, rekao je Forbs.

Sa druge strane, Ana Knežević je navela da Udruženje „Evo ruka“ postoji od 2011. godine, te da ga čine roditelji i prijatelji dece sa smetnjama u razvoju, sa ciljem negovanja društvenog aktivizma, povezivanja zajednice i razvoja pozitivnih inkluzivnih praksi.

„Mi imamo kuću u predgrađu Beograda, pomažemo deci koja su daleko od centra, organizujemo brigu i negu za njih. Naš cilj je da prikupimo sredstva da kupimo kuću koja će biti mesto za decu i roditelje. Pripremamo hranu za decu i porodice, ali takođe i za prodaju što je način na koji prikupljamo novac za dalju pomoć i podršku. Vašom donacijom započećemo novu kampanju i to će biti osnova za ostvarenje našeg cilja, a to je kuća za decu, odnosno stvaranje inkluzivnog centra za njih. Ne znam kako, ali stigli ste u pravom momentu za nas“, navela je predsednica Udruženja.

Dušan Mihajilović, ispred Britanske ambasade, rekao je da je uvek lepo imati predstavnika Tartan armije u okolini, te istakao da se sa Udruženjem „Evo ruka“ ambasada bliže upoznala tokom prethodnog teškog perioda.

„Ova godina je veoma teška i izazovna za sve, a ova donacija je poseban momenat ne samo za decu i roditelje iz Udruđenja, već i za širu perspektivu. Mi smo impresionirani radom Udruženja, njihovom posvećenošću i željom da pomognu, kao i načinima da dođu do sredstava za njihove korisnike. Jedan od njih je i proizvodnja ajvara i samo mogu da se nadam sledećoj godini i vašem dolasku u Beograd na eventualnu novu utakmicu između Srbije i Škotske“, istakao je Mihajilović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare