Foto: Nemanja jovanovic; Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

U serijalu Nova.rs "Večitih 11", u kojem biramo najbolje timove Crvene zvezde i Partizana, svojih 11 u crno-belim dresovima izabrali su Saša Ilić i Branko Ružić.

autori: Petar Milovanović i Spasoje Veselinović

Stotine fudbalera je prošlo kroz svlačionice Partizana i Crvene zvezde, mnogi su ostavili trag, ali je sećanje za sva vremena obezbeđeno samo za one koji su uspeli da osvoje srca navijača.

Jedan od njih je Saša Ilić, legendarni kapiten Partizana i čovek koji je prikupio najviše utakmica u dresu crno-belih.

„Moj idealan tim počinje sa Šoškićem, članom one čuvene generacije iz 1966. godine, po rezultatima, po onom finalu Kupa evropskih šampiona s Realom, po svemu ostalom“, naveo je Ilić.

Sastavite i vi idealnih 11 Partizana i Crvene zvezde!

Sportska redakcija Nova.rs je pripremila serijal u kom će pokušati da, uz pomoć vas i navijača večitih rivala iz raznih oblasti društvenog života, dođe do najboljih timova u istoriji dva najveća srpska kluba. U komentarima na vest nam šaljite svoje najbolje timove ili na email [email protected], pa će i vaši izbori na kraju uticati na konačan izgled najboljih sastava večitih rivala.

Potom je obrazložio da nije odabrao Blagoja Paunovića zato što mu je bio trener, već zbog njegovih igračkih kvaliteta.

„Bio toliko inteligentan, britak, fantastično je čitao igru. Napravio je vrhunsku karijeru. Kod Velibora Vasovića sama činjenica da je jedne godine prešao u Crvenu zvezdu, na našu žalost, Zvezda koja nije važila za favorita dovela je njega kao najveće pojačanje i uzela titulu. To sve govori o njemu kao igraču“, istakao je Ilić.

Legendarni kapiten nije mogao da zaboravi Nikicu Klinčarskog.

„Odigrao je oko 600 utakmica, neverovatan bek, igrao je i napred i nazad, poznajem ga lično, izuzetno ga cenim i kao ličnost i kao igrača, dugo je bio u Partizanu i uvek je bio standardan. Vladica Kovačević kao zadnji vezni u mom timu, a fantastičan udarac, pregled igre. Svaka akcija je počinjala od njega, krasila ga je i dobra realizacija. Čebinac, nisam ga mnogo pratio, ali sam čuo da je vanserijski dribler, fantastičan igrač koji je u to vreme pedesetih i šezdesetih godina, bio preteča današnjeg fudbala“, dodao je Ilić.

Mesta u Saletovoj ekipi je moralo da bude za Miloša Milutinovića.

ZAUVEK 11 NAJBOLJIH:

Dule i „10 najboljih“, Pecin Robi menja Mitića

Mance u Mocinom timu, Božo izabrao “bebe”

Kule na mukama, Juga dodao Rajka timu iz Barija

„Sam njegov nadimak ‘Čigra’, govori kakav je bio igrač. Neuhvatljiv, ti driblinzi u to vreme, čak i za ovo današnje, dovodili su protivničku odbranu do ludila. Moca Vukotić, poznajem ga, za mene je on najveći. To je ujedno i kapiten mog tima, po broju utakmica i svemu što je uradio. On je simbol Partizana. Stjepan Bobek, pričali su mi ljudi, a pratio sam i ja, igrao je tih godina kada su vladali Brazilci za koje svi vezuju poimanje fudbala. On je bio među najboljima, uz Brazilce i mađarsku ‘laku konjicu’, najbolji na svetu. Postigao je toliko golova za Partizan“, dodao je Ilić.

I za kraj, napad:

„Peđa Mijatović, imao sam čast da igram s Peđom, da budem na okupljanjima reprezentacije, a prethodno sam skupljao lopte u Partizanu dok je on igrao. Čovek je ostavio dubok trag i u Real Madridu, najvećem klubu na svetu, to dovoljno govori. Ima tu milijardu onih koje nisam stavio, kao što je recimo Dragan Mance. Trener mog tima bio bi Ante Biće Mladinić, on je preteča svega što je napravio Partizan“, istakao je Ilić.

Izbor Saša Ilić; Grafika: chosen11.com

Našem pozivu se bez dileme odazvao Branko Ružić, nekadašnji funkcioner Partizana i aktuelni ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije.

Ružić je, kako je naveo, iz glave nabrojao 11 najboljih igrača Partizana po svom izboru.

Na golu se našao Milutin Šoškić, za šta veće objašnjenje nije bilo potrebno – Šoletova veličina je dokazana činjenicom da je bio član „Tima sveta“.

Naš sagovornik je izabrao veoma ofanzivnu ekipu pa su se u poslednjoj liniji našla samo dvojica klasičnih defanzivaca – Fahrudin Jusufi i Branko Rašović.

Pozicije „halfova“, odnosno defazivnih veznih su bile rezervisane za Radoslava Bečejca, još jednog člana legendarnih „Partizanovih beba“ i Slavišu Jokanovića, prototipa modernog igrača na mestu zadnjeg veziste.

Ružić je sredinu terena poverio Vladici Kovačeviću, Saši Iliću i Momčilu Vukotiću, a u napad je selektovao Predraga Mijatovića, Fadilja Vokrija i Sava Miloševića.

Veliki zvezdaši i partizanovci biraju zajedno

Neki su pamtili golove u večitim derbijima, drugi su se sećali pevanja navijačkih pesama, a bilo je i onih kojima su pojedini fudbaleri bili simpatični baš zato što su izgoreli u želji da postanu legende.

Nije bio lak posao izabrati najomiljenije, najbolje, najvoljenije, ali su to za vas učinile ličnosti poput Ljupka Petrovića, Vladimira Jugovića, Saše Ilića, Dušana Savića, Momčila Moce Vukotića, Ivana Ćurkovića, Milana Borjana, Momčila Bajagića Bajage, Boška Đurovskog, Boža Koprivice, Marka Živića, Gorčina Stojanovića, Pece Popovića…

Izbor: Branko Ružić; Grafika: chosen11.com

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram