Mijatović Stojković
Foto: EPA PHOTO EPA/SASA STANKOVIC

Sumiranjem glasova čitalaca, poznatih ličnosti i novinara redakcije Nova.rs dobili smo konačne postave Crvene zvezde i Partizana u okviru serijala "Večitih 11".

Više stotina čitlaca, 23 istaknute javne ličnosti, među kojima legende večitih rivala, glumci, muzičari i sedam sportskih novinara redakcije Nova.rs, učestvovalo je u izboru najboljih postava Crvene zvezde i Partizana.

Odgovoran zadatak da izaberu najbolje iz ogromne plejade fudbalskih virtuoza, koji su tokom bogatih klupskih istorija pisanih 75 godina prošli kroz Ljutice Bogdana i Humsku, zajedničkim snagama izvršile su stotine učesnika ankete.

PROČITAJTE JOŠ

Od prvih generacija dva kluba koje su predvodili Rajko Mitić i Stjepan Bobek pa sve do donedavno aktivnih Nemanje Vidića i Saše Ilića, na dva najveća srpska stadiona plesali su mađioničari sa bubamarom, igrači koijima su se divili milioni i kojima su navijači neretko umeli da spevaju i pesme.

Uprkos širokoj lepezi fudbalskih znalaca na obe strane Topčiderskog brda, sumiranje glasova donelo je jasne slike oba sastava.

Izbor zvezdaša na poziiji golmana bio je potpuno jasan i „jedinica“ je pripala Vladimiru Beari ispred Stevana Dike Stojanovića. Bez obzira da li su imali privilegiju da gledaju Velikog Vladimira ili su o njegovim veštinama samo slušali od svedoka, za Splićanina koji je među stativama Crvene zvezde stajao od 1955. do 1960. godine glasala je velika većina učesnika ankete.

Pri izboru Beare bili su saglasni čitaoci, poznati sagovornici i redakcija sajta Nova.rs, a isto je bilo i kad je u pitanju štoperski tandem crveno-belih.

„Pobedu“ na pozicijama centarhalfova odneli su Vidić i Belodedić, ali je mnogo više neizvesnosti bilo po pitanju bekovskih pozicija na kojim se ubedljivo izdvojio Siniša Mihajlović zbog čega je konačna formacija Crvene zvezde sastavljena od tri defanzivca.

Savićević i Jugović stekli su privilegiju da uz četiri Zvezdine zvezde čine vezni red ispred najisturenijeg Darka Pančeva.

Makedonska „kobra“ mesto u špicu izborila je ispred Rajka Mitića, prve Zvezdine zvezde i napadača po ukusu sportske redakcije Nova.rs.

U veznom redu takođe je postojala jedna dilema, ali je u duelu Jugović – Prosinečki, pobedu odneo junak utakmice u Tokiju.

Izuzev Mitića i Prosinečkog, usled ograničenog broja igrača, izostali su i brojne drugi fudbalski umetnici koji su igrom plenili u Ljutice Bogdana među kojima su Dušan Savić, Miloš Šestić, Branko Stanković, ali broj glasova koji su dobil govori da su ostali duboko u srcu i sećanjima zvezdaša.

Večitih 11
Najbolji tim Crvene zvezde; Grafika: chosen11.com

Jednako težak izbor pred sobom su imali i partizanovci, ali su i njihovi glasovi kreirali fenomenalan tim u kojem je uloga golmana pripala čuvenom Milutinu Šoškiću.

#related-news_0

Čuveni Šole bio je prvi izbor na golmanskoj poziciji u timovima čitalaca, poznatih, ali i redakcije, a dileme nije bilo ni u defanzivi gde je crno-bela javnost apsolutno poverenje ukazala štoperima Vasoviću i Paunoviću, pored kojih su bekovi Jusufi i Stojković.

Srce terena pripalo je simbolima dve generacije, Vladici Kovačeviću koji je obeležio 60. godine prošlog veka, i Momčilu Vukotiću koji ga je na toj poziiji nasledio tokom sedamdesetih godina.

Jedinu dilemu predstavljao je izbor trećeg igrača u veznom redu s obzirom na to da su čitaoci prednost dali Mijatoviću ispred Saše Ilića koji je bio favorit u izboru poznatih i redakcije Nova.rs.

Napad crno-belih najubedljivije i najlakše je izabrana linija tima. Pored Stjepana Bobeka, prvog golgetera Partizana i legende koja je utabala stazu narednim generacijama napadača, našli su se njegov saigrač od 1952. do 1958. godine Miloš Milutinović i njihov naslednik Milan Galić.

Kao i u redovima večitog rivala, iz postave su izostali mnogi fudbalski znalci poput Dragana Mancea, Branka Zebeca, Dževada Prekazija i drugih, ali je jasno da za klubove poput Crvene zvezde i Partizana ni po dve postave ne bi bile dovoljne da se izdvoje najbolji fudbaleri tokom bogatih istorija.

Večitih 11
Najbolji tim Partizana; Grafika: chosen11.com

Kad se podvuče crta, može se reći da je serijal redakcije Nova.rs uspeo u zacrtanom cilju – prisetili smo se brojnih virtuoza sa loptom, igrača koji su postavili temelje domaćeg fudbala i na trenutak se vratili u neka druga vremena. Premotali film na period kad su Mitić i Bobek sa večitog derbija odlazili zagrljeni, da za istim stolom sumiraju utiske, na dane kad je Partizan držao lekcije Nantu, Verderu i Mančester junajtedu ili kada je Crvena zvezda na kolenima ostavljala Bajern Minhen i Olimpik Marselj.

ZAUVEK 11 NAJBOLJIH:

Zvezdine zvezde i bedem; Partizane, daj gol

Svi za Vidića i Mileta, Moca opet lider Partizana

Milko: Nisam dočekao da igram s Manceom, Dule idol

Žika bio čudo, niko kao Miha, Beara i 7 ubitačnih

Moci dva spomenika, kod Tumbe jedino nema dileme

Deki čuva leđa Džajiću, Milko u Zvezdinom napadu

Pravnik u kopačkama, Galić bi i danas bio zvezda

Ćurković prošvercovao Mocu, Gorčin izabrao Antića

Bajaga se „kune“ u Bari, Ljupko u zvezde i Vidića

Dule i „10 najboljih“, Pecin Robi menja Mitića

Sale o Čigri, najvećem i Zvezdi, Ružić za Vokrija

Mance u Mocinom timu, Božo izabrao “bebe”

Kule na mukama, Juga dodao Rajka timu iz Barija

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare