Foto: EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Neki novi momenti u "najpopularnijoj sporednoj stvari na svetu".

VAR sistem je od uvođenja 2016. godine iz korena promenio način na koji izgledaju fudbalske utakmice, a sedam godina kasnije najavljena je promena koja će na isti način uticati na to kako navijači vide ovaj vid sudijske pomoći.

PROČITAJTE JOŠ...

Kako je saopštio Međunarodni odbor fudbalskih saveza, telo zaduženo za sve promene fudbalskih pravila, VAR sistem će u narednom periodu izgledati znatno drugačije nego što je to dosad bio slučaj.

„Odlučili smo se za ovo nakon zahteva da odluke koje sudije donesu nakon VAR intervencija učinimo razumljivijima za sve aktere utakmice, i navijače na stadionu i gledaoce ispred televizora“, rekao je Pjerluiđi Kolina, uz dodatak da će ovaj sistem prvi put biti upotrebljen na Svetskom prvenstvu za klubove.

Čuveni Italijan je potom otkrio i šta je motivisalo FIFA na ovaj korak:

„Moram da kažem da su tu i iskustva drugih sportova, na primer u NFL-u, gde ovo objašnjavanje postoji već dugo, i sudije su veoma komotne. U fudbalu će jezik biti problem, jer će objašnjenje često biti na jeziku koji većini sudija nije maternji, što nije lako, ali će objašnjenja biti koncizna. Uveren sam da niko neće imati problema“, dodao je Kolina.

NFL, najjača svetska liga u američkom fudbalu na koju se Kolina poziva, sudije je opremila mikrofonima još davne 1975. godine na inicijativu Arta Meknalija, čuvenog arbitra koji je najzaslužniji za korišćenje video-snimka kao pomoći sudijama u donošenju odluka, a od prvobitne namene da mikrofon posluži tek kao ispomoć u pojašnjavanju odluka postao je krucijalan faktor i jedan od neraskidivih delova ovog sporta.

A kako bi ovo pravilo moglo da izgleda u praksi?

Prema trenutnim pravilima, sudija nakon signalizacije iz VAR sobe, ili usled lične nesigurnosti u određenu odluku, odlazi do ekrana na kom gleda snimak, posle čega, uz konstantnu komunikaciju sa sudijama u VAR sobi, donosi konačnu odluku, pokazuje šta je ona bez dodatnog objašnjavanja, nakon čega utakmica biva nastavljena. Ovo neretko dovodi do situacije da navijači satima i danima posle utakmice raspredaju razne teorije o odluci, dok zvaničnog pojašnjenja nema.

Sve to bi trebalo da u budućnosti izgleda znatno drugačije. Prema novim pravilima, a po ugledu na američki NFL, sudije bi trebalo da na isti način signaliziraju da će biti pregledan VAR, posle čega će pogledati snimak događaja. Ono što sledi će biti novina. Delioci pravde će nakon VAR-a stati negde na teren, a potom u mikrofon pojasniti iz kog razloga je doneta takva odluka, što bi za posledicu trebalo da ima znatno veći proces razumevanja logike iza određene odluke, ali i skine pritisak sa arbitara, s obzirom na to da više neće biti bilo kakvih nedoumica.

A kako to izgleda u američkom NFL-u možete da pogledate na snimku ispod:

BONUS VIDEO VAR poništio spektakularan gol Danijela Aleksića, majstoriju „rabonom“ kakva se retko viđa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar