Valon Behrami/Foto: EPA-EFE/FABIO FAGIOLINI

Albanski Švajcarac je bio iskren o dešavanjima sa Svetskog prvenstva.

Vezni fudbaler Valon Behrami bio je član reprezentacije Švajcarske koja je 2018. godine u Rusiji na Svetskom prvenstvu savladala Srbiju u kontroverznom meču koji je i danas tema svih ljubitelja srpske reprezentacije.

PROČITAJTE JOŠ

Naša ekipa je tada povela golom Aleksandra Mitrovića u 5. minutu meča, ali je Švajcarska preokrenula u drugom poluvremenu golovima Granita Džake i Đerdana Šaćirija, koji su to proslavili pokazivajući simbol albanskog orla.

Behrami smatra da to nije smelo da se desi i da takvim provokacijama nije mesto u fudbalu.

„Tu temu i danas mrzim. To je fudbal, a ne politika i tom gestu nije mesto na fudbalskom terenu. To je glupost, ne igramo se rata, a mene su na Kosovu tada optužili da nisam učestvovao u tom gestu. Igrači Srbije su moji prijatelji, rođeni su posle rata. Zato bi na ovom Svetskom prvenstvu trebalo samo da se igra fudbal i ignoriše sve ostalo“, rekao je Behrami u intervjuu za „Blik“, nakon čega se osvrnuo na to kako je otišao u Švajcarsku:

PROČITAJTE JOŠ

„Otputovali smo poslednjim autobusom sa Kosova, kada smo shvatili da tamo nema budućnosti, imao sam četiri i po godine. Plakao sam dva meseca, svake noći, nedostajali su mi baba i deda. Bavio sam se atletikom pre nego što sam ušao u fudbal. Negde 1998. godine je stiglo pismo da treba da budemo proterani, ali mi je fudbal tada pomogao. Otac saigrača se zauzeo za nas, prikupljeni su potpisi da ostanemo.“

Behrami je u karijeri nastupao za Lugano, Đenovu, Vest Hem, Fjorentinu, Napoli, Lacio, Veronu, Hamburg, Votford, Sion i Brešu.

Za reprezentaciju Švajcarske je odigrao 83 utakmice, postigao je dva gola, a debitovao je 8. oktobra 2005. godine.

Reprezentacije Srbije i Švajcarske će ponovo odmeriti snage na Svetkom prvenstvu u grupi G (2. decembar, 20.00).

BONUS VIDEO Džajićevo emotivno pismo posle 60 godina u Zvezdi

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar