Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Dva velika i dva mala derbja.

Žreb za Ligu šampiona bio je super za nekoliko ekipa, ali je omogućio gledaocima da uživaju u nekoliko neverovatnih dvoboja.

Gledaćemo reprizu finala Lige šampiona iz prošle sezone i treći okršaj Liverpula i Real Madrida u poslednjih nekoliko godina, a možda najatraktivniji duel će biti između PSŽ-a u Bajerna iz Minhena.

PROČITAJTE JOŠ

Tu su još dva manja derbija između Totenhema i Milana i Borusije Dortmund i Čelsija, a ruke trljaju u Napoliju koji je posle dominacije u grupi dobio Ajntraht iz Frankfurta. Briž će na debiju u nokaut fazi igrati protiv Porta, a dobro je na žrebu prošao Mančester siti koji će igrati protiv Lajpciga.

Pažnje najvećeg dela gledalaca će ipak biti usmerena na dva velika derbija.

Nakon što su dva puta gubili finala Lige šampiona od Real Madrida, Liverpul je dobio i treću šansu da konačno izbaci najtrofejniji tim svih vremena. Još uvek bole Jirgena Klopa i Mohameda Salaha porazi u finalu 2018. godine odd 3:1, i ove godine od 1:0 kada su ostajali kratki na poslednjem stepeniku ka krovu Evrope.

Liverpul ove sezone igra daleko lošije nego tih godina, ali će zbog toga pritisak možda biti i manji, a glad za osvetom nikad veća. Real Madrid je godinama unazad pokazao da je nenadmašan kada je nokaut faza u pitanju, a u svojim redovima imaju najboljeg igrača planete Karima Benzemu i majstora za osvajanje „ušatog“ pehara Karla Ančelotija.

Rivalstvo su prethodnih godina razvili i Bajern i PSŽ, pa će ovo biti još jedan obračun u kojem će se tražiti poravnavanje računa.

Nakon nekoliko mečeva u grupnoj fazi usledili su okršaji u samim završnicama. Bajern je do poslednje evropske titule došao protiv Parižana u sezoni koja je imala specifičnu završnicu zbog pandemije koronavirusa, ali je PSŽ uzvratio godinu dana kasnije pobedom u dvomeču četvrtfinala pre nego što je zaustavljen od strane Mančester sitija.

Sreća je pogledala italijanske klubove među kojima su i pomenuta dva. Napoli će svakako biti favorit protiv Ajntrahta ako nastavi u ovoj formi i na proleće. Inter je iz prvog šešira kao najlakšeg rivala dobio Porto, a nije loše prošao ni Milan koji ima šanse protiv Totenhema čiji trener Antonio Konte teško pobeđuje u eliminacionoj fazi elitnog takmičenja. S obzirom da su Italijani mogli na Siti, Bajern, Real ili Čelsi, mogu da i te kako budu zadovoljni žrebom.

Reklo bi se da je najveću sreću imala Benfika koja je iz drugog šešira izvukla Briž i na dobrom je putu da sjajnu evropsku sezonu nastavi i u četvrtfinalu elitnog takmičenja. Jesu Belgijanci napravili neke neverovatne rezultate na početku grupne faze ali su kasnije pali dok je Benfika držala konstantnu formu, igrala fenomenalno i osvojila prvo mesto ispred Pari Sen Žermena. Mančester Siti će biti ozbiljan favorit protiv Lajpciga, dok je Čelsi blagi favorit protiv Borusije u drugom englesko-nemačkom okršaju.

Mečevi osmine finala se igraju od 14 februara, rapsored i termini će biti naknadno određeni.


Parovi osmine finala Lige šampiona

Lajpcig – Mančester Siti

Briž – Benfika

Liverpul – Real Madrid

Milan – Totenhem

Ajntraht – Napoli

Bousija Dortmund – Čelsi

Inter – Porto

Psž – Bajern Minhen

Žreb za osminu finala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar