Foto: UEFA/Printscreen

Sjajan žreb za Srbiju.

Reprezentacija Srbije je saznala rivale za predstojeće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. u Nemačkoj. Žreb je bio naklonjen selekciji Dragana Stojkovića Piksija koja je izbegla najteže protivnike.

PROČITAJTE JOŠ

Naša selekcija je završila u grupi G sa ekipama Mađarske, Crne Gore, Bugarske i Litvanije.

Srbija je iz drugog šešira čekala potencijalne rivale i imala je mnogo sreće. Iz prvog je izvukla jednog od najpoželjnijih rivala, selekciju Mađarske i tako izbegla Belgiju, Španiju, Italiju i još neke velikane.

Treba ipak biti oprezan, pošto su Mađari u prethodnom ciklusu Lige nacija igrali sjajan fudbal.

Do poslednjeg kola su bili u igri za plasman na završni turnir i na kraju poklekli protiv Italijana na svom terenu koji su imali čudesnog Đanluiđija Donarumu na golu. Mađarska je dva puta pobedila Englesku i jednom Nemačku i ima jednu od najboljih generacija u poslednje vreme predvođenu selektorom iz Italije Markom Rosijem.

Glavna zvezda je veznjak Lajpcga Dominik Soboslaj, a tu su i Adam Šalaj, Miloš Kerkez i legendarni golman Peter Gulači.

Selekcija Crne Gore u poslednje vreme igra dosta loše i u Ligi nacija su završili na trećem mestu u B divizije iza Bosne i Hercegovine i Finske sa samo dve pobede. Ekipu predvodi Miodrag Radulović a tu su neki od velikih asova svetskog fudbala poput Stefana Savića i Stevana Jovetića.

Kada je u pitanju selekcija Bugarske, onis u daleko od evropskog vrha. U ligi nacija su igrali u trećoj diviziji i nisu uspeli da se plasiraju u viši rang pošto je ispred njih bila Gruzija. Ono što će biti zanimljivo, selekciju Bugarske predvodi Mladen Krstajić. Većina igrača igra u bugarskim klubovima, a verovatno najpoznatije ime ovdašnjoj javnosti jeste Kiril Despodov koji je igrao u dresu Ludogoreca protiv večitih u evrokupovima.

Najslabiji rival će svakako biti Litvanije koja je u Ligi nacija bila poslednja u svojo grupi u trećoj diviziji iza selekcija Turske, Farskih ostrva i Luksemburga i igraće baraž za opstanak. Selektor je Nemac Rejnhold Breu, a ekipa nema nijedno poznato ime.

Kvalifikacije počinju naredne godine, a Srbija se sada okreće pripremama za Svetsko prvenstvo.

Što se ostalih grupa tiče, izdvajaju se B i C gde imamo po dve vrhunske selekcije. U Grupi B će snage odmeriti Holandija i Francuska, a tu su i Republika Irska, Grčka i Gibraltar. U C grupi će igrati Engleska i Itallija uz Ukrajinu, Severnu Makedniju i Maltu.


Sve grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine

Grupa A: Španija, Škotska, Norveška, Gruzija, Kipar.

Grupa B: Holandija, Francuska, Republika Irska, Grčka, Gibraltar.

Grupa C: Italija, Engleska, Ukrajina, Severna Makedonija, Malta

Grupa D: Hrvatska, Vels, Jermenija, Turska, Letonija

Grupa E: Poljska, Češka, Albanija, Farska ostrva, Moldavija

Grupa F: Belgija; Austrija, Švedska, Azerbejdžan, Estonija

Grupa G: Mađarska, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Litvanija

Grupa H: Danska, Finska. Slovenija, Kazahstan, Severna Irska, San Marino

Grupa I: Švajcarska, Izrael, Rumunija, Kosovo, Belorusija, Andora

Grupa J: Portugal, Bosna i Hercegovina, Island, Luksemburg, Slovačka, Lihtenštajn.


Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare