Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Leo Mesi je dobitnik Zlatne lopte za 2021. godinu koju tradicionalno organizuje "Frans fudbal"

PROČITAJTE JOŠ

Mesi je kako su mnogi i predviđali osvojio nagradu za najboljeg fudbalera planeta što mu je sedma u karijeri po čemu je apsolutni rekorder.

Danima se vodila žestoka polemika da li bi eventualna nagrada za Argentinca bila opravdana, a u većem delu fudbalske javnosti je smatrano da bi nagrada trebalo da pripadne Robertu Levansovskom.

Ipak, Poljak je na kraju završio na drugom mestu u konačnom izboru, pa je Mesi odbranio titulu iz 2019. godine, s obzirom na to da prošle godine nije bilo dodele zbog koronavirusa.

Levandovskom je po prvi put uručena nagrada za najboljeg napadača sveta, koja se po prvi put dodeljuje ove godine, a preptostavlja se da je razlog njenog uvođenja kako bi se umirila javnost.

Mesi je tako postao drugi igrač iz francuskog prvenstva koji je poneo ovo priznanje nakon Žan-Pjera Papena koji je za najboljeg proglašen 1991. godine.

U najuži izbor su ušli i igrači Čelsija Žoržinjo i Kante koji su završili na trećem odnosno petom mestu i Benzema koji je bio četvrti.

Dobitnik nagrade „Lav Jašin“ za najboljeg golmana je još jedan igrač PSŽ-a, Đanluiđi Donaruma, dok je za najboljeg mladog igrača izabran Pedri, kome je pripala nagrada „Kopa“.

Za najbolji klub na svetu u 2021. godini je proglašen Čelsi.

Dobitnike su birali novinari, njih 180 iz celog sveta.

Najboljih 10 u izboru za Zlatnu loptu

1. Leo Mesi

2. Robert Levandovski

3. Žoržinjo

4. Karim Benzema

5. Ngolo Kante

6. Kristijano Ronaldo

7. Mohamed Salah

8. Kevin de Brujne

9. Kilijan Mbape

10. Đanluiđi Donaruma

Sve detalje dodele ste mogli da pratite uživo na blogu Nova.rs.

22.01 Mesi: Levandovski je trebao da dobije nagradu

Argentinac je u govoru povodom primanja nagrade izjavio da je napadač Bajerna zaslužio nagradu, te da su prošle godine svi bili saglasni u ocenu da je Poljak taj koji treba da je dobije,

Međutim, isprečila se pandemija.

21.55 Leo Mesi je dobitnik nagrade

Kako je i najavljivano, Mesi je dobio po sedmi put nagradu. Mnogima se ovo nečće svideti.

Čelsi dobio nagradu za najbolji klub godine

21.47 Ostali su samo Mesi i Levandovski

Peto mesto je pripalo Kanteu četvrto Benzemi, treće Žoržinju. Knjiga spala na dva slova.

 

21.32 Donaruma dobitnik nagrade „Lav Jašin“

Đanluiđi Donaruma je pobedio u izboru za najboljeg golmana planete i dobio nagradu Lav Jašin.

21.28 Salah, Ronaldo i De Brujne ispali iz trke

KEvin de Brujne je zauzeo osmo mesto, Mohamed Salah je sedmi, a Kristijano Ronaldo tek šesti u ovogodišnjem izboru.

21.20 Još jedna nagrada za Barselonu

Aleksija Puteljas, fudbalerka Barselone obila je „Zlatnu loptu“ u ženskoj konkurenciji.

21.09 Donaruma i Mbape ispali iz trke

Na 10. mestu je golman PSŽ-a Đanluiđi Donaruma, dok je na devetom mestu njegog saigrač Kilijan Mbape. Ostalo je još osam jkandidata.

21.07 Mesi prima čestitke, iako još nije dobio nagradu

Suarez već čestita Mesiju, da li to znali da je sve gotovo?

21.06 Robert Levandovski – najbolji napadač godine

Levandovski je dobio nagradu za najboljeg napadača godine koja se dodeljuje po prvi put. Deluje da će biti utešna nagrada za glavnu premiju koja će po svemu sudeći otići Mesiju.

20.48 Pedri je najbolji mladi fudbaler

Trofej „Kopa“, za najboljeg mladog igrača otišao je u ruke igrača Barselone Pedrija.

20.24 Ronaldo ljut zbog lažnih izjava

Urednik“Frans fudbala“ Paskal Fere je nedavno izjavio da je Ronaldova jedina želja da na kraju karijere ima više Zlatnih lopti od Lionela Mesija.

Ronaldo se tim povodom oglasio i optužio ga da laže.

„Paskal Fere je lagao, koristio je moje ime da promoviše sebe. Neprihvatljivo je da odgovorni za dodelu prestižne nagrade ovako lažu i ne pokazuju poštovanje prema nekom ko je uvek poštovao Frans fudbal i Zlatnu loptu. I danas je ponovo lagao, pravdajući svoje odsustvo sa Gala večere navodnim karantinom u kom nema razloga da bude.

Uvek čestitam onima koji pobeđuju, u okviru sporta i fer-pleja. Nikad nisam bio protiv nekoga. Uvek pobeđujem za sebe i klubove koje predstavljam. Pobeđujem za sebe i one koji mi žele dobro. Nikoga ne pobeđujem

Najveća ambicija u mojoj karijeri je osvajanje nacionalnih i internacionalnih titula za klubove koje predstavljam i za moju zemlju. Najveća ambicija mi je da budem uzor svima koji jesu ili žele da budu profesionalni fudbaleri. Najveća ambicija je da svoje ime ostavim zlatnim slovima ispisanim u istoriji fudbala

Završavam, moj fokus je na predstojećoj utakmici Mančester junajteda i svemu što možemo da osvojimo ove sezone zajedno sa kolegama i navijačima. Ostalo? Ostalo je samo ostalo.“

20.14 Ostalo je još deset igrača u konkurenciji, jedan će odneti nagradu

1. Mohamed Salah

2. Karim Benzema

3. Kevin de Brujne

4. Đanluiđi Donaruma

5. Žoržinjo

6. Ngolo Kante

7. Robert Levandovski

8. Kilijan Mbape

9. Lionel Mesi

10. Kristijano Ronaldo

Stigao je i Mesi

20.01  Objavljen je raspored od 30. do 11. mesta, ostalo je još 10. najboljih

Deoba 29. mesta – Luka Modrić i Cezar Aspilikueta

Deoba 26. mesta – Nikolo Barela, Đerar Moreno i Ruben Dijas

25. mesto – Fil Foden

24. mesto – Pedri

23. mesto – Hari Kejn

Deoba 21. mesta – Lautaro Martines i Bruno Fernandeš

20. mesto – Rijad Marez

19. mesto – Mejson Maunt

18. mesto – Simon Kjaer

17. mesto – Luis Suares

16.mesto – Nejmar

15. mesto – Rahim Sterling

14. mesto – Leonardo Bonuči

13. mesto – Đorđo Kjelini

12. mesto – Romelu Lukaku

11. mesto – Erling Haland

19.55 Da li se sve radi da Mesi dobije nagradu?

Pojavile su se spekulacije da bi zbog Mesija mogli da izmisle novu nagradu, koju bi dodeli Levandovskom kako bi Argenincu ostala glavna nagrada. Robert Levandovski kao autor 53 gola ove godine dobiti izmišljenu nagradu.

A da će se time otvoriti put za proglašenje Lionela Mesija za najboljeg igrača, sve kako bi Argentinac dobio sedmu Zlatnu loptu i uvećao svoju ionako veliku kolekciju. Da, jeste napokon osvojio trofej sa reprezentacijom, vodio Argentinu do slavlja na Kopa Amerika u Brazilu, ali to je bio samo jedan letnji turnir. Proletos ništa posebno u Barseloni. Ove jeseni tek poneki gol u Pari Sen Žermenu.

19.44 Stigli su i trofeji

19.42. Legendarni Dani Alves smatra da nagradu zaslužuje Eriksen

Najtrofejinij igrač u istoriji fudbala smatra da bi Danac trebalo da dobije nagradu zbog svega što je prošao ove godine i da bi to bila jaka poruka za fudbalski svet.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SPORTbible (@sportbible)

19.39 Kandidati za najboljeg golmana i nagradu „Lav Jašin“

Đanluiđi Donaruma (PSŽ), Manuel Nojer (Bajern), Ederson (Mančester Siti), Jan Oblak (Atletiko Madrid), Samir Handanović (Inter), Kasper Šmajhel (Lester), Tibo Kurtoa (Real Madrid), Eduard Mendi (Čelsi), Emiliano Martines (Aston Vila) i Kejlor Navas (PSŽ).

19.37 Kandidati za Zlatnu loptu

Nikolo Barela (Inter), Karim Benzema (Real Madrid), Leonardo Bonuči (Juventus), Kevin de Brujne (Mančester Siti), Đorđo Kjelini (Juventus), Kristijano Ronaldo (Juventus/Mančester Junajted), Ruben Diaš (Mančester Siti), Đanluiđi Donaruma (Milan, PSŽ), Bruno Fernandeš (Mančester Junajted), Fil Foden (Mančester Siti), Erling Holand (Borusija Dortmund), Žoržinjo (Čelsi), Hari Kejn (Totenhem), N’Golo Kante (Čelsi), Simon Kjer (Milan), Sesar Aspilikueta (Čelsi), Robert Levandovski (Bajern), Romelu Lukaku (Inter/Čelsi), Rijad Marez (Mančester Siti), Lautaro Martines (Inter), Kilijan Mbape (PSŽ), Lionel Mesi (Barselona/PSŽ), Luka Modrić (Real Madrid), Žerar Moreno (Viljareal), Mejson Maunt (Čelsi), Nejmar (PSŽ), Pedri (Barselona), Mohamed Salah (Liverpul), Rahim Sterling (Mančester Siti) i Luis Suares (Atletiko Madrid).

19. 33 Kako se glasa

Glasanje za mušku Zlatnu loptu i Jašin trofej zatvoreno je 24. oktobra. Od panela od 180 novinara širom sveta zatraženo je da glasaju na osnovu kriterijuma, uključujući individualne i timske performanse u 2021, važni su talenat, sportski duh i celokupna karijera igrača.

Oko 40 do 50 ženskih fudbalskih novinara glasa za Zlatnu loptu za dame, dok 32 bivša muška osvajača Zlatne lopte glasaju za najboljeg igrača do 21 godine (kopa Trofej).

Svaki glasač daje glasove za svojih pet najboljih; glasači za trofej Kopa i Jašin trofej predaju bodove za najbolja tri. U svakom slučaju, poeni se dodeljuju svakom i igrač sa najviše poena osvaja nagradu.

Rezultati glasanja biće objavljeni u nedeljnom izdanju „Frans fudbala“ od 4. decembra.

BONUS VIDEO Kostić centrirao za pobedu Ajntrahta u 95. minutu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare