Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Fudbalska reprezentacija Srbije savladala je Luksemburg u meču 4. kola kvalifikacija za Svetsko prvenstvo rezultatom 4:1.

Srbiji je pobeda nad Luksemburgom bila potrebna kako bi napravial veliki korak ka jednom od dva mesta u grupi A, i krenuli su izabranici Dragana Stojkovića svim silama ka golu rivala od prvog sudijskog zvižduka. Prvi je pripretio Darko Lazović, doduše nehotice, pošto je njegov centaršut završio na prečki, potom je i Dušan Tadić šutnuo sa desetak metara, ali je golman Luksemburga Moris uspeo da spreči pogodak.

PROĆITAJTE JOŠ...

Spasa ipak nije bilo u 22. minutu, kada je brzu akciju Tadića i Sergeja Milinković-Savića Aleksandar Mitrović okončao udarcem kroz noge golmana rivala.

Nastavili su „orlovi“ da napadaju, konstantno su obletali oko gola rivala, a novu šansu su imali malo pred istek pola sata igre, pošto je Dušan Tadić centrirao a Mitrović nešto slabije bio postavljen, pa je njegov udarac glavom Moris uspeo da ukroti.

No, u 35. minutu uspeo je napadač Fulama bio znatno uspešniji, pošto je nakon prodora po levoj strani i centaršuta Kostića rutinski prosledio loptu u mrežu za svoj 46. gol u dresu reprezentacije, a sedmi od početka kvalifikacija.

Do kraja poluvremena Srbija je mogla do trećeg gola u poslednjem minutu, ali je Milinković-Savić prekombinovao, tačnije njegov pokušaj pasa petom ka Mitroviću nije prošao, pa je lepa akcija koju je započela reprezentativna „devetka“ propala, dok je Luksemburg najbolju priliku propustio u poslednjim momentima poluvremena, nakon ukradene lopte Bareira, pasa Rodrigeza na krilo i centaršuta Martinsa koji je Matija Nastasić uspeo da „skine“ pre nego što je lopta stigla do Danela Sinanija.

Promene nije blo do kraja prvog poluvremena, ali je početkom drugog već moglo da bude opasno po Srbiju, pošto je Olivije Til stigao do lopte u petercu i šutirao, ali je Predrag Rajković uspeo da je odbije u korner.

Već u narednom napadu Lazović je ponovo bio bez sreće, pošto je njegov centaršut nakon veoma lepe akcije Mitrovića i pasa Milinković-Savića jedan od defanzivaca ispred Mitrovića izbacio u korner, tik pored gola.
U 57. minutu Kostić je ukrao loptu, proleteo pored odbrane rivala, šutirao, ali je Moris ponovo bio na visini zadatka i zaustavio udarac po zemlji.

Nakon zatišja od nekih dvadesetak minuta tokom kojih je Luksemburg krenuo nešto ofanzivnije, gosti su uspeli da dođu do gola u 77. minutu nakon duge akcije i preko deset razmenjenih dodavanja koje je Olivije Til kruniosao prelepim golom.

Pet minuta kasnije bilo je 3:1 nakon centaršuta Nemanje Radonjića i udarca glavom Aleksandra Mitrovića. Napadač Srbije je tom prilikom udario Šanoa u potiljak jagodičnom kosti, zbog čega je ostao da leži na travi, a defanzivac Luksemburga je loptu sa trave sproveo u mrežu prilikom pada.

Četvrti gol mogao je da postigne Radonjić, ali je nakon dobre akcije sa pet metara neometan umesto u praznu mrežu loptu poslao visoko preko gola. Ipak, uspeli su „orlovi“ da stignu do četvrtog gola preko Nikole Milenkovića, čiji šut glavom je bio neodbranjiv.

Ovom pobedom Srbija je praktično izbacila Luksemburg iz dalje trke za jedno od prva dva mesta, a nakon četiri kola ima 10 bodova.

Naredni meč „orlovi“ igraju protiv Irske za tri dana u Dablinu.

Srbija – Luksemburg 4:1

(Mitrović 22, 35, Šano 82 autogol, Milenković 90+5 – O. Til 77)

Stadion: Rajko Mitić; Sudija: Sudija: Halil Umut Meler

Srbija: Rajković – Milenković, Nastasić, Pavlović – Lazović (od 70. Vlahović), Lukić (od 70. Radonjić), Gudelj, Kostić – Tadić, Milinković-Savić – Mitrović

Luksemburg: Moris – Karlson, Mahmutović (od 46. O. Til), Šano, Jans – Bareiro, Martins, Sinani, S. Til, Pinto – Rodrigez

Standings provided by SofaScore LiveScore

90+’ Nestvaran promašaj Radonjića, gol Milenkovića, 4:1

Sam je bio na petercu, neometan, ali je bivši fudbaler Crvene zvezde loptu poslao visoko preko prečke. Malo potom je Rodrigez zaradio crveni karton zbog udaranja Maksimovića. U akciji koja je usledila Milenković je pogodio za 4:1.

Dobra vest – Mitrović je na klupi

Dezorjentisan je bio Mitrović dok je izlazio iz igre, bila je primetna i rasekotina ispod oka, ali je ubrzo kamera napadača Srbije uhvatila kako stoji pored klupe, tako da se čini da je sa najboljim strelcem u istoriji srpske reprezentacije sve u redu.

82′ Mitrović, Srbija vodi 3:1

Centrirao je Radonjić sa desne strane, Mitrović bio u duelu sa Šanoom, dvojica igrača su se sudarila, Šano u padu loptu loptu prosledio u gol. Da nije sve kako bi trebalo postalo je jasno kada je Mitrović ostao da leži na terenu, a potom krvave glave napustio teren. Umesto njega u igru je ušao Jović.

77′ Luksemburg se vratio u meč golčinom

Nakon duge akcije tokom koje su igrači Luksemburga razmenili preko deset pasova, Olivije Til je snažnim udarcem smanjio na 2:1.

74′ Udarac Sinanija sa distance

Ne uspevaju Luksemburžani da priđu golu Srbije, pa je Sinani pokušao da iznenadi Rajkovića sa distance, ali je njegov šut završio pored gola. U narednom napadu gostiju Nastasić je izblokirao šut i tom prilikom osetio bol u zglobu, a Luksemburg nakon kornera nije uspeo da dođe do pogotka,

70′ Piksi komandovao – U napad!

Srbiji pobeda od tri gola donosi prvo mesto zbog bolje gol-razlike od Portugala, „orlovi“ vode 2:0, pa je Dragan Stojković odlučio da krene još ofanzivnije. Sašu Lukića i Darka Lazovića zamenili su Dušan Vlahović i Nemanja Radonjić.

62′ Luksemburg pokušava da krene napred, Srbiji dosta prostora za kontre

Gosti su svesni da nemaju šta da izgube, pa su krenuli nešto ofanzivnije, ali su u više navrata imali dosta problema pri tranziciji iz odbrane u napad. Odličan presing doneo je nekoliko odličnih situacija pred golom rivala, ali Srbija nije uspela da to pretvori u treći pogodak.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

57′ Kostić mogao do 3:0

Krilni fudbaler Ajntrahta uspeo je da ukrade loptu, uđe u kazneni prostor, šutira, ali je Moris ponovo bio dobro postavljen i zaustavio njegov udarac.

48′ Uzvratila Srbija, Lazović nije imao sreće

Nova majstorija srpskih igrača, Mitrović i Milinković-Savić su pasovima „iz prve“ doveli Lazovića u situaciju da bira šta da radi. Odlučio je da centrira ka Mitroviću, i moglo je da bude opasno pošto je odbrana Luksemburga loptu odbila ka golu, ali je ona završila u korneru. Već u narednom napadu Lukić je uspeo da ukrade loptu, šutira, ali je njegov volej otišao pored gola.

47′ Velika šansa za goste

Nakon malog karambola u kaznenom prostoru lopta je stigla do Tila, a novi fudbaler u postavi Luksemburga mogao je sa peterca da zatrese mrežu Srbije, no od svega je nakon intervencije Rajkovića dosuđen samo korner.

46′ Počelo drugo poluvreme

Luksemburg napravio izmenu, Til je na terenu umesto Mahmutovića.

45+’ Luksemburg mogao do gola, Srbija „preživela“

Gosti su imali odličnu šansu u poslednjim momentima poluvremena. Nakon što su u dva poteza izabcili čitavu ekipu Srbije na polovini terena Rodrigez je krenuo ka golu, nanizao par fudbalera Srbije, a nakon centaršuta Martinsa Nastasić je uspeo da „skloni“ loptu pred Sinanijem. U nastavku je Bareiro šutirao, ali je lopta otišla daleko od gola.

45′ „Orlovi“ prekombinovali

Krenuo je ka golu Luksemburga Kostić, nije uspeo da predribla poslednjeg igrača odbrane ali je izbijena lopta stigla do Mitrovića koji je bio iskosa u kaznenom prostoru. Iako se činilo da će akcija propasti, on je uspeo da loptu doturi do Milinković-Savića koji je bio sam na par metara od gola, ali je ofanzivni vezista Lacija prekombinovao, pokušao petom, pa je odbrana uspela da otkloni opasnost.

Gol Mitrovića za 2:0

35′ Mitrović na „koti 43“, sedmi gol u kvalifikacijama, Srbija vodi 2:0

Kostić je probio po levoj strani, centrirao, a Mitrović uradio ono što nije šest minuta ranije – glavom loptu plasirao u mrežu i stigao do svog 43. gola u dresu reprezentacije, a sedmog u kvalifikacijama.

29′ Piksijevi puleni ne staju, Mitrović mogao do drugog gola

Tadić je našao minimalan prostor za centaršut – dovoljno za gotovo laserski navođenu loptu ka drugoj stativi gde je na nju natrčao Mitrović, šutirao glavom, a Moris uspeo da zaustavi njegov udarac u dobroj meri zato što napadač Fulama nije bio najbolje pozicioniran pri šutu.

22′ Majstorska akcija za 1:0, Mitrović nastavio seriju

Šesti gol Aleksandra Mitrovića doneo je prednost Srbiji protiv Luksemburga. Akciju je započeo Tadić, nastavio Sergej Milinković Savić, a Mitrović udarcem kroz noge golmana doneo prednost.

20′ Srbija u ozbiljnom naletu

Tadić je dobro šutnuo sa oko desetak metara, pokušao da pogodi bliži ugao Morisovog gola, ali je golman Luksemburga uspeo da zaustavi njegov udarac.

15′ Nije imao sreće Mitrović

Centrirao je Tadić sa levog boka, napadač Fulama se sjajno izborio za prostor, šutirao glavom, ali je lopta otišla zamalo pored stative, pa je ostalo 0:0.

10′ Kreativac Luksemburga je rođeni Beograđanin

Na prvi pogled čudno zvuči, ali jedan od glavnih kreatora igre Luksemburga je momak rođen u Beogradu. Vihorno krilo Danel Sinani Hadersfilda rođen je 1997. godine u Beogradu,

3′ Prva prilika na meču

Probio je Darko Lazović po desnom boku, centrirao, lopta nije krenula ka Mitroviću ali jeste ka okviru gola, pogodila prečku i odbila se u gol-aut.

Dobrodošli na prenos meča 4. kola A grupe kvalifikacija za plasman na Svetsko prvenstvo 2022. godine između Srbije i Luksemburga na portalu Nova.rs!

17:45 Pobeda imperativ Srbije

Luksemburg je u dosadašnjem toku kvalifikacija zabeležio dva trijumfa (protiv Irske i Azerbejdžana), dok je jedini poraz usledio protiv Portugala. Iz tog razloga trijumf je pod „moranjem“, s obzirom na to da je Srbija znatno kvalitetnija od rivala, a pobeda bi praktično izbacila direktnog konkurenta za plasman na Svetski šampionat.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar