Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Selektor Dragan Stojković i novi kapiten Dušan Tadić obratili su se javnosti pred meč kvalifikacija za Svetsko prvenstvo protiv Irske. Trener "orlova" nije želeo da govori o startnoj postavi, pa će ona biti poznata neposredno pred meč koji se igra u sredu od 20.45.

PROČITAJTE JOŠ

Najpre je Tadić govorio o kapitenskoj traci.

„Mislim da kod nas previše pridajemo značaj kapitenskoj traci. Mislim da to nije toliko bitno i da uvek morate da obavljate zadatak, i da kao jednom najiskusnijh igrača je velika odgovornost za mene. Nije bitno ko će nositi traku, svi moramo da preuzmemo odgovornost i da budemo uslovno rečeno kapiteni“, rekao je Tadić.

Stojković je istakao da dovoljno poznaje Irsku.

„Ne obraćam pažnju previše na Irsku i njihov sastav. Imam punu koncentraciju na svoj tim i svoje igrače. Znam sve što treba da zna jedan trener, što je dovoljno za mene da prenesem u taktičkom smislu igračima. Ono što će nas čekati sutra na stadionu. Veoma poštujem Irsku bez obzira na to ko igra ili ko će im biti trener. Dobro je što golman neće igrati nego će samo braniti“, rekao je Stojković uz osmeh.

Nakon Irske slede mečevi protiv Portugalaca i Azerbejdžanaca, a sva tri će biti ekskluzivno prenošena na TV Nova S.

Ovde možete pogledati konferenciju za medije.

„Iskreno mislim da se pred svako okupljanje pominje reč forma. Više verujem u reč konstantnost. Treba da težziš da budeš na određenom nivou, možeš da imaš slabiji dan, ali moraš da budeš konstantan. Moraš da se dokazuješ na svakom treningu, na svakom meču“, objasnio je Tadić.

Prošle kvalifikacije za SP su „orlovi“ počeli upravo protiv Irske.

„Prošle kvalifikacije smo počeli protiv Iraca, taj meč smo gubili i vratili smo se. U ovim kvalifikacijama hoćemo pobedu bez obzira ko je pobednik“.

Objasnio je da nije znao da Srbija 11 godina nije započela ciklus kvalifikacija pobedom.

„Nisam znao za taj podatak. Tradicije postoje da bi se srušile, da ih okrenete u vašu korist.“

Do sada Irska nikada nije savladala Srbiju od osamostaljenja. Četiri remija i jedan trijumf „orlova“ je skor ove dve selekcije, a Stojković je objasnio da ga zanima samo trijumf.

„Ovo je prva utakmica i kao takva je veoma teška i značajna. Ne postoji garancija da ćete pobediti, izgubiti ili igrati nerešeno, zato je fudbal zanimljiva igra. Veoma je važno kako odigrate tu utakmicu, kakvu predstavu pružite. Možete biti mnogo bolji od protivnika, a ne pobediti. Može protivnik da bude bolji od vas, a da vi pobedite. Naše misli su usmerene da odigramo dobro, da dominiramo i da pobedimo, zato se i spremamo. Nisam zadovoljan nerešenim rezultatom, ali učinićemo sve da ove kvalifikacije počnemo sa pobedom. Duboko verujemo da možemo. Neće biti lak zadatak“, rekao je Stojković na pitanje Nova.rs.

Stojković je objasnio da će svi mečevi biti podjednako isti.

„Ne postoje razlike između mečeva u našoj grupi, svaka od njih će tražiti maksimum sposobnosti i kvaliteta, ne možete da birate kada ćete i kako ćete igrati – to je već urađeno. Sudbina je tako htela, da moja prva utakmica kao nekog ko predstavlja Srbiju bude protiv Irske u Beogradu. To ne mogu da promenim, svaka sledeća utakmica će biti najvažnija.“

Tadić je objasnio da veruje da će ekipa biti spremna za Irsku uprkos samo dva treninga.

„Teško je kada imate samo tri dana do utakmice. Sigurno da bismo voleli da imamo više vremena da se pripremimo za meč, ne gubimo vreme. Treniraćemo dva puta, mislim da će biti dovoljno vremena da se pripremimo, da pažljivo slušamo i da se pripremimo najbolje moguće.“

Stojković nije želeo da otkrije startnu postavu.

„Mislim da svi napadači sa ofanzivnim karakteristikama predstavljaju napadače, ne smemo da se limitiramo na dva napadača. Srbija može da igra sa dva ili tri napadača, to ćemo videti sutra. Tim ima u glavi, ne mislite da ću čekati poslednji momenat da odlučim ko će igrati. Nisam imao nikakvih problema što se tiče izbora igrača. Ni po pitanju cele grupe, ni kada ću odlučiti ko će startovati. Nemam dilemu i imam čistu i jasnu sliku u glavi.“

Stojković je istakao da nije bitno da li je kondicioni trener iz Japana zadovoljan fizičkom spremom, bitno je samo što on kaže

„Nebitno je da li je on zadovoljan, bitno je da li sam ja zadovoljan. Da igrači su dosta raspoloženi, što me raduje. Lepo je imati dobru atmosferu, što se tiče fizičke spreme verujem da su umorni jer dolaze iz klubova. Imate igrače koji igraju po 90 minuta iz nedelje u nedelju, to može da bude problem, ali nije alibi. Imaće dovoljno vremena da se oporave, to su treninzi tehničko-taktičke prirode. Potrebne su mi igrači koji su ‘freš’ koji će ideje sprovesti u delo. Mislim da će biti u redu, ali morate njih da pitate.“

Tadić je govorio o prvim utiscima sa novim selektorom. Selektor je pre toga dobacio „Da te čujem sad, nemoj odmah da ti uzmem traku“, rekao je Piksi uz osmeh, pre nego što je Tadić objasnio.

„Pozitivno. Juče smo završili sastanak, voleo bih da je neko snimio… Bila je sjajna reakcija cele grupe, svi su bili zadovoljni. Mister želi da nam ugradi samopouzdanje, harizmu, šarm… Svi su to osetili, pažljivo slušamo i upijamo, želimo da sprovedemo njegove ideje u delo.“

Piksi je istakao da od igrača želi istu igru kao u klubovima.

„Mi smo u zajedničkom projektu, kvalifikacije koje kratko traju. Prioritet je odlazak na SP, obaveza koje igrači moraju da shvate. Lepo je učestvovati na ovom takmičenju, nije bitna samo satisfakcija jer učinite nešto lepo za svoj narod, ispišete istoriju. Ja sam optimista, ne predajem se dok ima šansi da se preokrene u vašu koristi, ne tražim da igraju više nego u klubovima. Ne tražim da lete, nemaju krila. Želim da igraju atraktivan, dinamičan fudbal, da vrate nadu narodu. Neće biti lako, ali želim da optimizam prenesem i na njih da budemo spremni za velika dela“, rekao je Stojković.

Stojković je govorio o paraleli sa Tadićem.

„Velika je razlika, razlikujemo se u godinama. Prija kada te porede sa nekim ko zaista to zasluži, te 2016, 2017. i 2018. godine Dušan je pokazivao strahovit talenat, ta „desetka“ koju nosi na nogama. Da li smo isti to ne znam. Uživao sam u njegovoj igri protiv Real Madrida, kada su igrali u Madridu. Bila je to fudbalska poezija, lepo je kada je neko tvoj glavni na terenu. Takvog Tadića hoću i ovde i svestan je toga. Daleko od toga da mi je to smetalo, lepo je da vas sećaju i da vas porede sa nekim“, rekao je Stojković.

Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Jednom prilikom je Tadić istakao da ne može selekciju da vodi neko ko nije igrao za reprezentaciju. Podsetio se Tadić kada je gledao sadašnjeg selektora kao igrača.

„Mister je proživeo sve što je proživeo, sve razume što je u našim glavama. Jako je bitno, on je jedan od najvećih igrača u našoj istoriji. Pratio sam i SP, te 1998. sam pažljivo gledao kada je dirigovao na terenu. Nadam se da ćemo da se plasiramo, da ćemo svi koji volimo Srbiju da uživamo i da će sve biti efikasno, i rezultatski ispraćeno.“

Stojković je istakao da želi da izvuče još više od novog kapitena „orlova“.

„Svestan je da može daleko više da da za reprezentaciju. Odlične igre u Ajaksu su za svaku pohvalu, istog takvog ga želimo u dresu nacionalnog tima. Već smo razgovarali na tu temu. Ne vidim ga u odbrani sigurno, na kojoj poziciji će igrati videćemo. Ima sjajne tehničke kvalitete, bilo bi neozbiljno da ga stavim da igra desnog beka ili centralnog defanzivca. On je igrač koji rešava utakmice, biće blizu protivničkog gola“, rekao je Stojković.

Objasnio je da ostavka Slaviše Kokeze na mesto predsednika Fudbalskog saveza Srbije ne utiče na tim.

„To što se desilo ne utiče na sportski sektor. Mi smo fokusirani na ono što nas očekuje, bićemo spremni bez obzira na mali vremenski period koji ćemo provesti zajedno da na kraju vidimo kako ćemo i šta ćemo. Kakvi želimo da budemo i kakav fudbal da pokažemo, mislim da su igrači dovoljno inteligentni i shvatili. Sutra ćemo ponoviti sve, mi hoćemo želimo i volimo, ne vidim nijednu prepreku osim Republike Irske koja će želeti da nam pokvari ideje. Mi želimo da budemo ti koji će dominirati i pokazati lepo lice“, završio je Stojković.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar