Foto: FSS
Foto: FSS

Sve zanimljive detalje sa utakmice pročitajte u blogu Nova.rs

Mlada fudbalska reprezentacija Srbije (U17) nije uspela da se domogne plasmana u polufinale Evropskog prvenstva, pošto je u veoma uzbudljivom meču poražena od Poljske sa 3:2.

Jakub Kžižanovski je doveo Poljake u prednost odmah na početku meča, a početak drugog poluvremena bio je srećan za Veljka Vukojevića, koji je nakon odbitka doneo izjednačenje Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ:

Novu prednost za Poljake izborio je Danijel Mikolajevski, koji je sa penala pogodio mrežu Srbije u 62. minutu.

„Orlići“ su nakon toga pokazali zube, pa su nakon kontre i tečne akcije izjednačili preko rezerviste Andreja Subotića u 70. minutu.

Čovek odluke bio je Filip Rejčik, koji je izveo majstoriju iz slobodnog udarca sa ivice šesnaesterca u 89. minutu i golom odveo Poljsku u polufinale.

„Orlići“ su ovim porazom ostali i bez plasmana na Svetsko prvenstvo na koje može da ode pet najboljih reprezentacija sa ovog Evropskog prvenstva.

Poljska će u polufinalu igrati protiv boljeg iz duela Nemačka – Švajcarska, a Srbija može da bude zadovoljna prikazanim na ovom turniru uprkos tesnom porazu.

Meč je očajno počeo za Srbiju, pošto je Jakub Kžižanovski zatresao mrežu već u četvrtom minutu. Štoper Poljske se najbolje snašao u šesnaestercu Srbije nakon centaršuta iz slobodnog udarca, te je nakon odbitka zatresao mrežu.

„Orlići“ nisu odmah klonuli duhom, pa je Matija Popović imao dobar prodor u 10. minutu, ali nije uspeo da asistira. Nešto kasnije je Uroš Ćuk mogao da izađe sam pred golmana Poljske, ali je dao prejak for. Imao je Popović i pokušaj sa distance, ali neuspešan.

Poljaci su pretili preko Mikea Hurasa i Filipa Rejčuka, nekoliko puta su dolazili do našeg kaznenog prostora, ali završnica je izostala.

PROČITAJTE JOŠ:

Bila je Poljska bliža drugom golu nego Srbija prvom sve do samog kraja prvog poluvremena, a onda su „orlići“ imali dve odlične prilike za izjednačenje.

Popović je odradio veći deo posla, doturio je loptu do Veljka Vukojevića, ali je on pogodio spoljni deo mreže. U poslednjem napadu u prvom delu Mihajlo Cvetković je sa svega šest metara prebacio gol, iako je iz te pozicije mogao mnogo bolje da završi akciju.

Po startu drugog poluvremena moglo se zaključiti koliko Srbija želi izjednačenje. Najpre je Popović pokušao makazicama nakon kornera, ali nije dobro zahvatio loptu. Međutim, već u 51. minutu stigli smo do gola. Udarac Petrovića je odbranio golman Poljske, ali je Vukojević natrčao na odbitak i sproveo loptu u mrežu.

Mogli smo i do potpunog preokreta u 55. minutu, ali je Cvetković prejako šutirao sa šest metara i to iz voleja.

Brzo je stigla kazna, pošto je David Đurić kasnio sa startom, te je potkačio rivala po nozi za penal. Danijel Mikolajevski je preuzeo odgovornost i pogodio mrežu bez problema za 2:1.

Srbija se ni nakon penala nije predala, a Popović je lepo pratio akciju, dobio loptu na 11 metara, ali je šutirao tik pored stative. Ubrzo nakon toga imao je i jedan slalom, ali je slabo zahvatio loptu, te šut nije išao u okvir gola.

Stativa je spasila Poljake u 69. minutu, ali im pomoći nije bilo nakon prelepe akcije i snažnog šuta Subotića za 2:2. Petrović je povukao kontru, dobio je prostor kroz sredinu terena, pa je pokušao da razigra Nikšu Delibašića. Rezervista Srbije nije uspeo da primiri loptu, ali ju je sa mnogo osećaja prosledio do Subotića koji je odmah potegao i doneo drugo izjednačenje Srbiji.

Mogli smo i do potpunog preokreta, ali su šutevi Popovića i Subotića u razmaku od tri minuta bili zamalo neprecizni.

Poljska je bila za nijansu bolja u poslednjih 15-ak minuta, a nagrada je stigla u vidu slobodnog udarca za Rejčika, koji je hirurški precizno pogodio gornji desni ugao gola Srbije.

U nadoknadi vremena „orlići“ su preko Maksimovića mogli da izjednačenja, ali je njegov šut glavom zaršio pored gola i Poljska je slavila.


Srbija – Poljska 2:3

(Vukojević 51, Subotić 70 – Kžižanovski 4, Mikolajevski 62, Rejčik 89)

Stadion: Telki, Mađarska. Sudija: E. Masijev.

Srbija: Džodić, Đurić, Simić, Milosavljević, Ćuk (od 64. Delibašić), Petrović, Alilović (od 64. Subotić), Vukojević, Popović, Maksimović, Cvetković. Trener: Aleksandar Luković.

Poljska: Piekutovski, Kžižanovski, Orlikovski, Zala, Volski (od 77. Gurgul), Rejčuk, Šnaucer (od 77. Tomčik), Boris, Kolanko, Huras (od 54. Mikolajevski), Skočilas. Trener: Marčin Vlodarski.

Srbija - Poljska 2:3

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar