Lionel Mesi; Foto: EPA-EFE/Ian Langsdon

Fudbaleri Pari Sen Žermena savladali su Briž sa 4:1 u meču poslednjeg, 6. kola A grupe Lige šampiona uz istorijsko veče Lionela Mesija i Kilijana Mbapea.

Meč je za PSŽ bio bez ikakvog rezultatskog značaja, pošto nisu mogli da budu ni treći ni prvi, kako god da je susret završen, dok je Brižu pobeda bila neophodna kako bi zadržao makar teoretsku šansu da se domogne naredne runde.

PROČITAJTE JOŠ...

Ali, slika je bila sasvim drugačija u početnih par minuta. Prvo je Kilijan Mbape u 2. minutu odbitak nakon šuta Nunja Mendeša loptu prosledio u mrežu, potom je Anhel Di Marija propustio prvu priliku za 2:0 u 4. minutu, tri minuta kasnije Mbape je na asistenciju Argentinca duplirao vođstvo svog tima, a Lionel Mesi i Di Marija se nadovezali sa promašajima.

Ipak, tri vezana neuspela napada nisu demoralisala nekadašnju zvezdu Barselone, pa je Mesi u 39. minutu udarcem sa nešto više od 16 metara doneo 3:0, da bi Mbape u poslednjim momentima prvog dela propustio odličnu poziciju za het-trik.

U drugom poluvremenu Briž je pokazao nešto više želje za pozitivnim rezultatom, imali su nekoliko solidnih prilika preko Matsa Rica i Noe Langa, ali su oni bili neuspešni.

Nije PSŽ uspeo da se konsoliduje ni u nastavku, pa je u 68. minutu usledila kazna, nakon veoma lepe akcije i lepog udarca Rica, koji je pogodio suprotan ugao gola Đanluiđija Donarume.

Ipak, uprkos lošoj igri PSŽ je uspeo da dođe do 4:1 i to preko Mesija koji je fauliran u kaznenom prostoru, a potom pogodio za 4:1.

Ovim rezultatima potvrđeno je i ono što je bilo jasno pre početka mečeva – Siti je prvi, PSŽ drugi, dok je Lajpcig na najbolji mogući način potvrdio mesto u Ligi Evrope i našao se na listi mogućih rivala Crvene zvezde, ukoliko tim sa Marakane nastavi sezonu u ovom takmičenju. Za Briž je sezona završena, kada su u pitanju evropske utakmice.

Pobedu nad Brižom dugo će pamtiti Lionel Mesi i Kilijan Mbape. Francuz je postao najmlađi fudbaler u istoriji Lige šampiona sa preko 30 golova, dok je Mesi zatresao mrežu 38. tima u ovom takmičenju, po čemu je ubedljivo najbolji u Evropi.

Standings provided by SofaScore LiveScore

PSŽ – Briž 4:1

(Mbape 2, 7, Mesi 39, Mesi 76 penal – Ric 68)

Stadion: Park Prinčeva (Pariz); Sudija: Hesus Mancano (Španija)

PSŽ: Donaruma, Hakimi, Markinjos, Dijalo, Nuno Mendes (od 48. Kerer), Vajnaldum, Verati, Gej (od 70. Paredes), Mesi, Mbape, Di Marija (od 70. Erera)

Briž: Minjole, Rika, Nsoki, Hendri, Balanta (od 69. Mbamba-Muanda), Ric (od 69. Vormer), Vanaken, Sandra, Klinton Mata, Lang, De Ketelare

Lajpcig – Mančester siti 2:1

(Soboslaj 24, Andre Silva 71 – Marez 77)

Stadion: RB Arena (Lajpcig); Sudija Sandro Šarer

Lajpcig: Gulaši, Mukijele, Klosterman, Gvardiol, Anhelinjo, Kampl, Lajmer, Nkunku, Forsber, Soboslaj, Andre Silva

Stefen, Ejk, Stouns, Voker, Zinčenko, Gundogan, De Brujne, Fernandinjo, Marez, Foden, Griliš

78′ Dva gola za šest minuta u Lajpcigu

Andre Silva je pogodio za 2:0, dok je Marez u 77. smanjio na 2:1 udarcem glavom.

76′ Mesi sa penala, 4:1 za PSŽ

Fauliran je Argentinac od strane Ignasa Van Der Brenta, penal izveo rutinski, pogodio za 4:1, pa PSŽ ima ponovo tri gola viška.

70′ Izmene na obe strane

Rica je zamenio Vormer, dok je na terenu i Mbamba-Muanda umesto Balante. Kod Parižana na terenu su Paredes umesto Geja, odnosno Erera umesto Di Marije.

68′ Ric iskoristio pad PSŽ-a, 3:1

Loše su igrali i još gore se kretali igrači tima iz Pariza u drugom delu meča, što je nakon dve propuštene odlične šanse Briž uspeo da kazni preko Rica. Odlična akcija, lopta je sa levog boka stigla do Rica koji je veoma lepo pogodio suprotan ugao za gol u mreži tima iz Pariza.

I Mesi pisao istoriju 

Argentinac je po prvi put u karijeri pogodio mrežu Briža, čime je na listu timova kojima je davao gol upisao i ime ekipe iz Belgije, čime su oni postali 38. tim protiv kog je Mesi postigao pogodak u Ligi šampiona.

53′ Nova velika prilika za Briž, Donaruma spasao PSŽ

Nastavlja Briž da dominira početnom drugog poluvremena, PSŽ ne uspeva da se „sastavi“, a odličnu šansu imao je Lang. Tačnije, odlično je šutirao, a njegov pokušaj Donaruma uspeo da izbaci nazad u polje, iako je šut bio snažan, a Italijan bio zaklonjen maltene do poslednjeg trenutka.

51′ Ris promašio veliku priliku

Pala je koncentracija PSŽ-u početkom drugog dela, pa je Briž uspeo da „pritisne“ domaćina, a odličnu priliku je propustio Ric nakon dobrog centaršuta, pošto je njegov šut završio pored gola.

48′ Prinudna promena u PSŽ-u

Kerer je zamenio Mendeša koji se početkom drugog poluvremena požalio na povredu.

46′ Počelo je drugo poluvreme

Formalnost bez rezultatskog pritiska – dovoljno za užitak ljubitelja fudbala.

Golovi sa mečeva

PSŽ – Briž 3:0

Lajpcig – Mančester siti 1:0

Drugo poluvreme za uživanje

Iako je u fudbalu sve moguće, čini se da je situacija u dobroj meri poznata kada je u pitanju A grupa. Od ranije je bilo poznato da će Siti kao prvi u nokaut-fazu, PSŽ kao drugi, a čini se da je odlučeno i ko će nastaviti dalje u Ligi Evrope.

Naime, Lajpcig ima ne samo bolji skor od Briža, već i vodi protiv Sitija, pa je za promenu neophodno da Belgijanci dođu makar do izjednačenja, a da Siti preokrene protiv Lajpciga. Druga opcija je zamisliva, dok je prva u domenu naučne fantastike.

45′ Poluvreme na oba stadiona

Mančester siti nakon 45 minuta ima gol minusa protiv Lajpciga, dok je PSŽ na vellikih 3:0 protiv Briža.

44′ Igraju se Parižani sa Belgijancima

„Teledirigovan“ pas Mesija ka Mbapeu, šutirao je Francuz preko gola. Mogao je da savršenih 45 minuta zaokruži golom za het-trik. Ovako, PSŽ je ostao na 3:0.

39′ Mesi se golčinom iskupio za promašaje – 3:0

Ono što jednom Argentincu nije pošlo za rukom jeste drugom. Di Marija je promašivao, Mesi je promašivao, Di Marija nije pogodio – Mesi jeste. Dobio je loptu od Mbapea, prišao na ivicu kaznenog prostora i „pocepao“ mrežu za 3:0.

35′ Mesi preuzeo ulogu „Mister Promašaj“ od Di Marije

Gde jedan Argentinac stade, drugi produži. Prvo je Minjole odlično intervenisao i sprečio gol, potom je Mesi prekomplikovao i odličnu poziciju upropastio bespotrebnim stajanjem, a potom je Minjole još jednom bio sjajan i zaistavio niski šut omalenog Argentinca.

Kako je Mbape postigao prvi het-trik 2019. godine

 

24′ Mančester siti gubi u Nemačkoj

Soboslaj je iskorisitio asistenciju Lajmera i pogodio za 1:0, a gol je potvrđen nakon konsultacije sudije sa VAR sobom.

23′ Velika šansa za Briž

Dva puta su ozbiljno pripretili igrači Briža pre nego što su stvorili stopostotnu šansu, ali mladi Sandra nije uspeo da savlada Donarumu iako je odlično istrčao i sasvim solidno šutirao.

Mbape u istoriji Lige šampiona

Mladi Francuz je postao najmlađi fudbaler sa više od 30 postignutih golova u Ligi šampiona sa 22 godine i 352 dana. Sa dva pogotka protiv Briža došao je na „kotu 31“ i to na odigrane 52 utakmice. Interesantno je da je od toga upisao i het trik upravo protiv Briža, 2019. godine.

16′ Atraktivan pokušaj Geja

Šansa za šansom, šansica – ovog puta dosta sreće jer je umesto evrogola pokušaj fudbalera iz Senegala završio preko gola.

12′ Moglo je komotno da bude 4:0 za PSŽ, Minjole na „vetrometini“

Fudbaleri PSŽ-a igraju izgleda samo protiv Minjolea, pošto ostali igrači Briža kao da ne postoje. Uz dva gola Mbapea, dva puta se u šansi našao i Di Marija. Prvi put mu je Minjole sjajno „skratio“ ugao pa je lopta završila pored gola, dok je drugi put uspeo da interveniše i „skine zicer“. No, s obzirom na to da se šanse ređaju kao na traci, čini se da je jedino pitanje koliko puta će morati da vadi loptu iz mreže.

7′ Evo ga i drugi gol – ponovo Mbape

Di Marija je poslao prelep pas, Mbape iskoristio to da još boljom završnicom donese prednost od 2:0. Ovim je verovatno otišla i poslednja nada Briža da mogu do prolaska dalje.

4′ Di Marija zamalo pored gola, moglo da bude 2:0

Brižu je neophodan bar bod da bi zadržao makar minimalnu šansu, ali ne izgleda da će tako biti Mogao je Di Marija u 4. minutu da duplira vođstvo, ali je lopta završila zamalo pored gola. Ne piše se dobro Belgijancima.

2′ Savršen početak Parižana, Mbape za 1:0

Minjole je uspeo da prvi šut Mendeša preusmeri ka stativi, ali je na loptu naleteo Mbape i pogodio za prednost PSŽ-a.

Dobro došli na prenos mečeva 6. kola A grupe Lige šampiona između Pari Sen Žermena i Briža, odnosno Lajpciga i Mančester sitija na portalu Nova.rs!

BONUS VIDEO Vuletić: BIA je naredila da Partizan dovede Smiljanića

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar