Foto: EPA-EFE/Peter Powell

Edinson Kavani kažnjen je zbog rasističkog govora, jer se prijatelju zahvalio na lepim željama sa "gracias negrito" (hvala crni prim. prev.), a ta kratka rečenica je izazvala oprečne reakcije.

PROČITAJTE JOŠ:

Prvo su reagovali čelnici engleskog fudbala koji su Kavanija kaznili sa tri meča i 100.000 funti, a sada se oglasilo i Udruženje profesionalnih fudbalera Urugvaja, koje je stalo u odbranu napadača Mančester junajteda.

Iz udruženja su naveli da ovo nije uvreda u Urugvaju, a prozvali su Engleze kao „proizvoljne i etnocentrične“.

„Najpre moramo da osudimo proizvoljno delovanje engleske Fudbalske asocijacije (FA). Dok sa jedne strane osuđuje rasizam, Fudbalska asocijacija je sama počinila akt diskriminacije protiv kulture i načina života naroda Urugvaja. Ova kazna pokazuje da je FA pristrasna, dogmatska i etnocentrična i da dozvoljava samo subjektivnu interpretaciju, te da na taj način donosi delimične zaključke koliko god da su oni površni“, navodi se u delu saopštenja.

Udruženje potom objašnjava da se ovaj izraz koristi kada u Latinskoj Americi pričate sa bliskim prijateljima i dragim ljudima.

„Zbog toga želimo da javno stanemo u odbranu Edinsona Kavanija, njegovog nespornog karaktera i kulture življenja naše zemlje. Svi smo protiv bilo kog vida diskriminacije. Kroz svoju kaznu, FA je nažalost pokazala da se zasniva na ignorisanju multikulturalnosti sveta, dok istovremeno nameće stroga antirasistička pravila sa kojima smo saglasni, ali koja nisu realno primenjena u ovom slučaju. Na ovaj način nije kažnjena samo jedna osoba, već cela jedna kultura, jedan način života, a to je samo po sebi čin diskriminacije i rasizma“, kažu iz Udruženja fudbalskih profesionalaca Urugvaja.

Na kraju su zahtevali od FA da preispita i preinači strogu kaznu izrečenu jednom od najboljih ofanzivnih igrača Premijer lige, koji je nešto ranije rekao da razume kaznu i zašto mu je izrečena.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar