Foto: EPA/EDDY LEMAISTRE

Velika tuga za svetski fudbal.

Legendarni francuski napadač Žist Fonten je preminuo u 89. godini života.

Fonten koji je rođen u Maroku, ali je predstavljao Francusku na međunarodnom nivou – najpoznatiji je po tome što je postigao najviše golova na jednom Svetskom prvenstvu nakon što je bio strelac 13 puta u samo šest mečeva na turniru u Švedskoj 1958. godine što je rekord kojem niko nije uspeo ni da se približi.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon što je stekao ime u USM Kazablanki, nastavio je da dominira sa Nicom – gde je postigao 42 gola u 69 nastupa za klub – i Reimsom, gde je 122 puta u 131 utakmici.

Što je najimpresivnije, Fonten je takođe postigao 30 golova u samo 21 utakmici za reprezentaciju Francuske.

Nažalost, njegova karijera prekinuta je povredama, a Fonten je završio igračku karijeru sa 28 godina.

Međutim, to nije sprečilo francusku legendu da ostavi trag u igri jer je radio kao trener u Francuskoj u Lušonu, PSŽ-u, Tuluzu i Maroku.

Još 2004. godine, od strane drugog bivšeg velikana Pelea, proglašen je za jednog od 125 najvećih živih fudbalera, a izabran je i za najboljeg igrača Francuske u poslednjih 50 godina od strane Francuske fudbalske federacije 2003. na UEFA Jubilarnim nagradama.

Njegovi podvizi na Svetskom prvenstvu 1958. – gde je Francuska na kraju izgubila u polufinalu od Brazila – donelo mu je četvrto na listi strelaca svih vremena na Svetskom prvenstvu.

Ispred nejga su Miroslav Klose, Brazilac Ronaldo i Gerd Miler, Fonten je izjednačen sa Lionelom Mesijem, uprkos tome što je Argentinac odigrao 20 mečeva na svetskim prvenstvima.

Na Svetskom prvenstvu 2014. dobio je Zlatnu kopačku za svoj rekord na Svetskom prvenstvu 1958. godine.

Po primanju nagrade na bini od Ronalda i osramoćenog bivšeg predsednika UEFA Mišela Platinija, Fonten je imao zanimljivu izjavu.

„Veoma sam ponosan što sam dobio ovu nagradu, jedinstvenu, dobro je jer sam i ja jedinstven, a momci pored mene koji su mi je dali su jedinstveni“.

BONUS VIDEO Novi het-trik Kristijana Ronalda za jedno poluvreme

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar