Čeferin; Foto: EPA-EFE/Angel Diaz

Predsednik UFEA Aleksander Čeferin predstaviće plan za reorganizaciju Lige šampiona na sastanku devetog februara.

Evropska kuća fudbala je spremna da modifikuje takmičenje, sa planom će biti upoznato 55 članica, a to bi trebalo da bude odgovor na nagoveštaje o formiranju Superlige Evrope.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovo je ideja najjačih i najmoćnijih klubova, jer bi novca bilo više. UEFA je stoga spremna da menja LŠ, ali ne pre 2024. godine.

Odluka o tome bi trebalo da bude u martu, a suština se svodi na grupni format od 36 ekipa podeljenih u šest grupa.

To bi podrazumevalo da svaka od ekipa igra po deset utakmica, što bi približilo ovaj format ligaškom, kakav je zamišljen za Superligu koju bi igrali najjači i najbogatiji iz „liga petice“.

Po novom sistemu u Ligi šampiona, rangiranje posle grupa se sjedinjuje, pa najboljih osam ide direktno u osminu finala, dok bi ostalih 16 timova ušlo u plej-of za preostalih osam mesta osmine finala.

Samim tim, ekipa koja stigne do finala Lige šampiona bi imala 17 odigranih mečeva u poređenju sa sadašnjih 13. Ukupno, broj mečeva bi porastao sa 125 na 209.

Takmičenje je zamišljeno kao „poštenije“ u odnosu na Superligu jer nijednom timu ne bi bilo zagarantovano mesto.

Ono o čemu do sada nije bilo reči jesu nagrade. I bez toga, poznato je da će UEFA teško moći da dogura do ukupno 350 miliona evra koji navodno sleduju svim učesnicima Superlige, a još manje do 500 miliona koliko bi dobio pobednik tog takmičenja.

Da podsetimo, Liga šampiona u sadašnjem formatu ima osam grupa od po četiri ekipe. Svako igra sa svakim i najbolje dve ekipe idu u osminu finala, trećeplasirani u nokaut fazu Lige Evrope, a četvrti ispada iz daljeg takmičenja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar